to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:18 | 19.08.2022

Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης: «Ψέματα ή ανικανότητα; Ο Κ. Μητσοτάκης δεν έχει ακόμη τολμήσει να ψελλίσει τη λέξη Predator»

«Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν έχει ακόμη τολμήσει να ψελλίσει τη λέξη Predator. Ποιοι χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του Predator; Αληθεύει το δημοσίευμα της Καθημερινής ότι παρακολουθούνται εκτός από τον Ανδρουλάκη και άλλοι 7-8 πολιτικοί;» - Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ


Συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι ΣΚΑΙ έδωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Παπαδημούλης.

Στην εκπομπη «newsroom» (Ναντίν Χαρδαλιά, Γιώργος Παπακωνσταντίνου), o Δημ. Παπαδημούλης και δυο ακόμη πανελίστες (Νίκος Ρωμανός, Διευθυντής Γραφείου Τύπου της ΝΔ, και Χαρά Κεφαλίδου, Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ), συνομίλησαν για το περιστατικό των εγκλωβισμένων προσφύγων στον Έβρο και το θάνατο του μικρού προσφυγόπουλου, αλλά και για τις παράνομες παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων από την ΕΥΠ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε τα εξής:

Για τον εγκλωβισμό των 39 προσφύγων στη νησίδα του Έβρου

«Θεωρώ επικίνδυνο πολιτικά, ιδιαίτερα τοξικό και επιζήμιο για τη χώρα το να διατυπώνει η (όποια) κυβέρνηση την κατηγορία προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, στην προκειμένη περίπτωση τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ότι υπηρετούν την τουρκική προπαγάνδα.

Δεν θα παρασυρθούμε στην τοξικότητα της λάσπης και της ανταλλαγής ύβρεων, δεν συμφέρει τον τόπο, δεν συμφέρει τον λαό, δεν συμφέρει το πολιτικό κλίμα.

Επί εβδομάδες κάποιοι δύσμοιροι πρόσφυγες βρέθηκαν, οδηγημένοι από δουλέμπορους, σε μια νησίδα του Έβρου, και μέρες μετά και το θάνατο ενός μικρού παιδιού εκεί, είχαμε από πλευράς της κυβέρνησης, με εξαιρετική καθυστέρηση, μια ανακοίνωση της Αστυνομίας και ένα tweet του κ. Μηταράκη. Είναι αυτή υπεύθυνη αντιμετώπιση που προστατεύει τα ελληνικά συμφέροντα και τη διεθνή εικόνα της χώρας;

Υπήρξε διεθνής σάλος δημοσιευμάτων, σε Γερμανία, Βρετανία κλπ, δικές μας ανακοινώσεις με τις οποίες ζητούσαμε ενημέρωση και αντί για απάντηση, εισπράτταμε ύβρεις.

Τι έπρεπε να γίνει από την πρώτη στιγμή; Αντί να λένε οι αρμόδιες υπηρεσίες της αστυνομίας «δεν ξέρουμε», «δεν τους βρήκαμε», «δεν υπάρχουν» και διάφοροι φανατικοί της ΝΔ στα κοινωνικά δίκτυα «δεν υπάρχει νεκρό παιδάκι» και «όσοι το λέτε αυτό είστε πράκτορες του Ερντογάν», θα έπρεπε να γίνουν δυο πράγματα. Ταυτόχρονα.

Να επικρίνουμε, να καταδικάσουμε και να καταγγείλουμε την εργαλειοποίηση του προσφυγικού από τον Ερντογάν, που συνέβη, συμβαίνει και θα συνεχίσει να συμβαίνει και –επαναλαμβάνω, ταυτόχρονα– να κάνουμε το ανθρωπιστικό μας καθήκον χωρίς να εθελοτυφλούμε ως χώρα, ως αρμόδιες αρχές και ως κυβέρνηση απέναντι στο δράμα κάποιων ανθρώπων που οδήγησε και στο θάνατο ενός μικρού παιδιού.

Υπάρχουν διεθνείς συνθήκες και νόμοι που λένε τι πρέπει να γίνει. Δεν αμφισβητούμε το ανθρωπιστικό έργο που επιτελούν σε άλλες περιστάσεις οι ελληνικές αρχές, αλλά δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια και σε γεγονότα που δεν μας τιμούν.

Και θέλω εδώ να τονίσω κάτι. Άλλο οι πρόσφυγες, και άλλο ο Ερντογάν. Το γεγονός ότι ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες για να παίξει τα δικά του παιχνίδια, πρέπει να το καταγγέλλουμε και να το συνυπολογίζουμε, αλλά δεν σημαίνει και ότι πρέπει να γινόμαστε κτήνη και να παριστάνουμε ότι δεν τρέχει τίποτα. Αναφέρομαι σε ανθρώπους που ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, έγραφαν στα κοινωνικά δίκτυα «δεν υπάρχει νεκρό παιδί, αλλά ακόμα κι αν υπάρχει, αυτή η νησίδα ανήκει στην Τουρκία».

Μάθαμε στο τέλος από τον κ. Μηταράκη ότι και νεκρό παιδάκι υπήρξε και ότι δεν έγινε σωστά και έγκαιρα η αντιμετώπιση της κατάστασης.

Τέλος, θεωρώ ότι την ώρα που σωστά διεκδικούμε ακόμη και την τελευταία νησίδα στο Αιγαίο απέναντι στην επικίνδυνη και επιθετική θεωρία των γκρίζων ζωνών από πλευράς Ερντογάν, ήταν όχι συνετή η βιασύνη να πούμε ότι αυτή η νησίδα ανήκει στην Τουρκία».

Για τις παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων στην Ελλάδα

Εδωσα στη δημοσιότητα την απάντηση της Προέδρου του ΕυρωπαΪκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, στην επιστολή μου, μεταφρασμένη στα ελληνικά, ολόκληρη καθώς επίσης και το πρωτότυπο κείμενο στα αγγλικά. Οι κατηγορίες που διατυπώθηκαν περί κοπτοραπτικής της απάντησής της, μακράν ημών.

Η Ρομπέρτα Μετσόλα, σε συνέχεια πρωτοβουλιών που έχει πάρει και η Ευρωομάδα της Αριστεράς και η Ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι, που όλοι μαζί διαμορφώνουμε ήδη μια πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θεωρεί απαράδεκτες τις παρακολουθήσεις και την απόπειρα παγίδευσης του κινητού ενός ευρωβουλευτή, του Νίκου Ανδρουλάκη. Και όπως γράφει, «ανησυχεί ιδιαίτερα για τις παρακολουθήσεις πολιτικών, δημοσιογράφων και άλλων, ανεξάρτητα από το αν γίνονται στην Ελλάδα ή οπουδήποτε αλλού στην ΕΕ».

Πάνω σε αυτή τη δήλωση της Ρ. Μετσόλα, η οποία ανήκει στο ΕΛΚ, στην ίδια πολιτική ομάδα με τη ΝΔ, πρέπει να χτίσουμε. Γιατί, ακόμη και τώρα, ένα μήνα σχεδόν μετά τη μηνυτήρια αναφορά του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, του Νίκου Ανδρουλάκη, συνάδελφού μου και καλού φίλου, ότι έγινε από το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator απόπειρα παγίδευσης του κινητού του –κάτι που διαπιστώθηκε όχι από τις ελληνικές αρχές αλλά από τις υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου– υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα.

Αυτά τα ερωτήματα έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα πολιτικής κρίσης και μειωμένης εμπιστοσύνης: Ποιοι και γιατί ζήτησαν να παρακολουθηθεί από την ΕΥΠ το κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη; Τι εθνικώς ύποπτο ή αντεθνικό έκανε ο Ανδρουλάκης για να παρακολουθείται; Πώς εξηγείται ότι ενεργοποιήθηκε η παρακολούθησή του από την ΕΥΠ λίγες μέρες μετά την αποτυχημένη απόπειρα να παγιδευτεί το κινητό του με το Predator; Γιατί ενώ για το Predator και το Pegasus μιλάνε όλα τα ευρωπαϊκά και διεθνή μέσα, η Ρ. Μετσόλα και η πλειοψήφια των πολιτικών ομάδων στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έχει ακόμη τολμήσει να ψελλίσει τη λέξη Predator; Ποιοι χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του Predator; Αληθεύει το δημοσίευμα της «Καθημερινής» ότι παρακολουθούνται εκτός από τον Ανδρουλάκη και άλλοι 7-8 πολιτικοί;

Νομίζω ότι επιβάλλεται η συνεργασία του Ευρωκοινοβουλίου –που βρήκε την άκρη του νήματος– με το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Όλα στο φως!

Η ΕΥΠ είναι για να υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα και όχι για να παρακολουθεί πολιτικούς αντιπάλους του Κυριάκου Μητσοτάκη και δημοσιογράφους.

Το επιχείρημα δε του πρωθυπουργού ότι «δεν ήξερε» είναι ελάχιστα έως καθόλου πιστευτό και, τουλάχιστον διεθνώς, προκαλεί ειρωνικά σχόλια. Αλλά ακόμη κι αν το δεχόμασταν, αυτό είναι μνημείο ανικανότητας. Γιατί αν δεν σε ενημερώνουν οι κολλητοί σου, οι άνθρωποι της απολύτου εμπιστοσύνης σου –ο ανιψιός σου και ο επικεφαλής της ΕΥΠ, ο κος Κοντολέων, που άλλαξες το νόμο για να τον ορίσεις επικεφαλής της ΕΥΠ– τότε κάτι δεν πάει καλά. Είτε ψέματα είναι, είτε ανικανότητα. Τα πράγματα είναι επικίνδυνα και, επειδή το θέμα είναι πολύ σοβαρό, δεν χρειάζεται τοξικότητα, ύβρεις και λάσπη, αλλά να βρούμε την αλήθεια».

Δείτε την παρέμβαση του Δημήτρη Παπαδημούλη:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)