to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:45 | 01.11.2021

Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης: Πρωθυπουργός και Μαξίμου ασχολούνται με οικονομία και μπίζνες, ενώ την ιδεολογία την έχουν εκχωρήσει στην Ακροδεξιά

«Είμαστε, από πλευράς βιοτικού επιπέδου, ΑΕΠ, κοινωνικού Κράτους, ποσοστών ανεργίας, κοινωνικού αποκλεισμού και ακραίας φτώχειας, πολύ κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο»


Σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» (Ν. Ξυδάκη) ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, επεσήμανε τα ακόλουθα:

Η είδηση της διάκρισής μου θάφτηκε από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ γιατί είμαι Συριζαίος κι αυτό δεν αρέσει
Το InfluenceReport του BCW με κατατάσσει μεταξύ των 10 Ευρωβουλευτών με τη μεγαλύτερη πολιτική επιρροή για το 2021, ενώ είχε προηγηθεί η αντίστοιχη διάκριση τόσο για το 2020, όσο και για το 2019. Είναι μία αξιολόγηση που μετράει την πολιτική επιρροή των 705Ευρωβουλευτών στη διαμόρφωση των τελικών αποφάσεων και της ευρωπαϊκής ατζέντας.
Τυχαίνει να είμαι ο μόνος από την Ελλάδα και την Αριστερά και είναι μία τιμητική διάκριση για την παράταξη και για τη χώρα. Δεν με εξέπληξε που ως είδηση θάφτηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης, γιατί απλά είμαι ένας Συριζαίος και αυτό δεν αρέσει.
Την περίοδο αυτή πολλά πράγματα, και υπό την πίεση της πανδημίας, αρχίζουν να αλλάζουν. Μερικά παραδείγματα είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, μια στροφή προς κοινωνικές πολιτικές, ο κοινός δανεισμός, η μεγαλύτερη φροντίδα στα συστήματα υγείας, καθώς και η ενεργότερη παρέμβαση του Κράτους στην οικονομία, που ηττάται, υποχωρεί. Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως αν είσαι Ευρωπαϊστής οφείλεις να είσαι διεκδικητικός μέσα στην Ευρώπη. Μπορεί κανείς να κατακτά διακρίσεις ως πολιτική δύναμη, ως πρόσωπο ή και ως πολιτική ομάδα, χωρίς να λέει «σφάξε με αγά μου να αγιάσω».


Ο Πρωθυπουργός και το πανίσχυρο Μαξίμου ασχολούνται με την οικονομία και τις μπίζνες, ενώ την ιδεολογία την έχουν εκχωρήσει στην Ακροδεξιά
Τώρα που τελειώνει η Καγκελαρία της Μέρκελ, φαίνεται καθαρά ότι δεν θα λείψει ούτε στην Ελλάδα. Αυτές οι αυτοκριτικές αναφορές της τελευταίας στιγμής της κ. Μέρκελ ήταν χωρίς αξία, για το ότι μας ζήτησε πολλά και μας ταλαιπώρησε. Αλλά φαίνεται ότι και οι Γερμανοί ζήτησαν μία αλλαγή και θα δούμε την έκτασή της.
Για να συνδέσουμε τα ελληνικά με τα ευρωπαϊκά, αυτό που ισχυρίζομαι είναι ότι η Ελλάδα της ΝΔ και της διακυβέρνησης Μητσοτάκη αποκλίνει πια από τάσεις που έχουν αρχίσει σιγά σιγά και αναπτύσσονται στην Ευρώπη. Είμαστε πια πολύ κάτω από τον μέσο όρο, πίσω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, σε ποσοστά εμβολιασμών, σε αριθμούς κρουσμάτων και θανάτων, όταν τον περασμένο Φεβρουάριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης κήρυσσε ότι διανύουμε το τελευταίο μίλι στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Είμαστε πίσω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στο πόσα χρήματα διαθέτουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ενίσχυση του συστήματος Υγείας. Στην Ευρώπη διαθέτουν κατά μέσο όρο 10% του ΑΕΠ, στην Ελλάδα λιγότερο από το μισό, δηλαδή 4.4%. Σε άλλες χώρες αυτά τα λεφτά χρησιμοποιούνται για να ενισχυθούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις,  προγράμματα κοινωνικής στέγης, και για να προωθηθεί η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία. Στην Ελλάδα από τα 12.7 δισ. ευρώ που θα πάρουμε ως δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης, η ΝΔ θα τα δώσει όλα σε ιδιώτες μέσω τραπεζών, ούτε 1 ευρώ για τις δημόσιες υποδομές στο κοινωνικό κράτος. Μέσω των τραπεζών σημαίνει ότι αποκλείεται το 90% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.
Στην Ευρώπη υπάρχουν αντιφατικά φαινόμενα, αλλά η ρηγμάτωση του νεοφιλελευθερισμού, έστω σε επιμέρους θέματα, δεν αγγίζει καθόλου το νεοφιλελεύθερο δόγμα που κινεί και οδηγεί την κυβέρνηση της ΝΔ. Είναι νεοφιλελεύθερο δόγμα στη βαλκανική του εκδοχή, που σημαίνει με περισσότερη διαφθορά, μπόλικο πελατειακό κράτος και έναν εσωτερικό καταμερισμό,όπου ο Πρωθυπουργός και το πανίσχυρο Μαξίμου ασχολείται με την οικονομία και τις μπίζνες, και την ιδεολογία την έχουν εκχωρήσει στην Ακροδεξιά.

Από πλευράς βιοτικού επιπέδου, ΑΕΠ, κοινωνικού Κράτους, ποσοστών ανεργίας, ποσοστών κοινωνικού αποκλεισμού και ακραίας φτώχειας, είμαστε πολύ κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο
Τώρα, κάνοντας λόγο για την πανδημία, η Ελλάδα από πλευράς αριθμού κρουσμάτων, νεκρών, ποσοστών εμβολιασμών είναι πιο κοντά στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, που μπήκαν στην ΕΕ το 2004, παρά στις αρχικές 15 χώρες μέλη της ΕΟΚ. Επίσης, μετά τη χρεοκοπία και τα μνημόνια, από πλευράς βιοτικού επιπέδου, ΑΕΠ, κοινωνικού Κράτους, ποσοστών ανεργίας, ποσοστών κοινωνικού αποκλεισμού και ακραίας φτώχειας είμαστε πολύ κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.
Τώρα, δυστυχώς, μετά τα δύο χρόνια της κυβέρνησης Μητσοτάκη,υποχωρούμε πολύ και στα θέματα του Κράτους Δικαίου, της Δημοκρατίας, την ανεξαρτησίας, της Δικαιοσύνης, του πλουραλισμού στα ΜΜΕ. Οι «Ρεπόρτερς χωρίς Σύνορα» κατατάσσουν την Ελλάδα 24η στους 27 στα θέματα της ελευθερίας Τύπου, ανάμεσα στην Ουγγαρία του Όρμπαν και στην Πολωνία του Κατσίνσκι.
Αυτή η συζήτηση φουντώνει τώρα στην Ελλάδα, μετά την πολωνική κρίση όπου και πάλι θα δείτε ότι το ΕΚ μηνύει την Κομισιόν. Στηρίζω θερμά αυτήν την πρωτοβουλία, διότι η Κομισιόν δεν εφαρμόζει τον κανονισμό που συμφωνήσαμε ως Κοινοβούλιο – Κομισιόν – Συμβούλιο, που συνδέει την ροή των κοινοτικών ταμείων Ανάκαμψης με τον σεβασμό του Κράτους Δικαίου. Και εκεί πολλές κυβερνήσεις της Δεξιάς, συμπεριλαμβανομένων της κυβέρνησης της Μέρκελ, «νερώνουν το κρασί τους» και δεν εφαρμόζουν όσα προβλέπουν οι κανόνες σε βάρος της κυβέρνησης της Πολωνίας.


Οι Γερμανοί συνεχίζουν να πουλούν γερμανικά υποβρύχια στους Τούρκους κι εμείς νομίζουμε ότι αυτό αντιμετωπίζεται με το να ξοδεύουμε 10 δισ. από χρήματα που δεν μας περισσεύουν για να αγοράζουμε γαλλικές φρεγάτες
Το ΕΚ θα έλεγα ότι πάντα πιέζει κι είναι 1-2 βήματα πιο μπροστά και με την εφαρμογή  ευρωπαϊκών πολιτικών. Όπως και στο προσφυγικό, ζητούσαμε αναλογική κατανομή των προσφύγων σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου, σεβασμό των διεθνών συνθηκών, να μην γίνεται η Ελλάδα ή άλλες χώρες πύλες εισόδου και η πίσω αυλή της Ευρώπης έναντι πινακίου φακής.
Το ίδιο ζητάμε για τονσεβασμό του κράτους δικαίου. Όπως υπάρχουν υποχρεώσεις και κανόνες και ρήτρες για τα ελλείμματα και τα χρέη, έτσι να υπάρχουν και για τον σεβασμό της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Δεν μπορεί κάποιος να λέει «Δώστε μου λεφτά για να μετατρέψω, ευρωπαϊκά, την χώρα μου σε μία δικτατορία στο κέντρο της Ευρώπης» και αυτό να γίνεται ατιμώρητα.
Η Κομισιόν, με την αδύναμη Φον Ντερ Λάιεν, παίζει έναν ρόλο. Το Συμβούλιο, που είναι ο ισχυρότερος παίκτης, κακά τα ψέματα, φρενάρει. Αυτό φαίνεται και σε κάτι πιο κοντινό μας, που είναι η αντιμετώπιση του καθεστώτος Ερντογάν. Το Κοινοβούλιο έχει ζητήσει με ψήφισμά του, 80% πλειοψηφία, εμπάργκο όπλων και πώλησής τους στην Τουρκία όσο το καθεστώς Ερντογάν έχει αυτήν την συμπεριφορά και τη στάση επάνω στην Ελλάδα, την Κύπρο και το διεθνές δίκαιο. Την ίδια ώρα, συνεχίζουν να πουλούν γερμανικά υποβρύχια οι Γερμανοί στους Τούρκους κι εμείς νομίζουμε ότι αυτό αντιμετωπίζεται με το να ξοδεύουμε 10 δισ. από χρήματα που δεν μας περισσεύουν, γιατί έχουμε και το υψηλότερο χρέος στην ΕΕ, για να αγοράζουμε γαλλικές φρεγάτες.
Αυτό που χρειάζεται αυτήν την ώρα είναι μια ευρεία προοδευτική συμμαχία μέσα στην Ευρώπη με όλες τις προοδευτικές αριστερές δυνάμεις μέσα στο πιλοτήριο και με ευρύτερες δημοκρατικές δυνάμεις, που θα ζητήσει πολιτική και δημοκρατική εμβάπτιση της Ευρώπης με κοινωνική συνοχή και όχι μια Ευρώπη «α λα καρτ», η οποία θα μεταλαμπαδεύει τις αξίες της για να υπηρετήσει κυνικά συμφέροντα είτε έναντι του Ερντογάν είτε έναντι του Κατσίνσκι είτε του Όρμπαν. Αυτό δεν μπορεί να το κάνει πια η ευρωπαϊκή Δεξιά, διότι διαβρώνεται από μια ισχυρή ακροδεξιά πτέρυγα εντός ΕΛΚ ή δεξιότερα του ΕΛΚ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)