to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:06 | 26.02.2014

Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης: Πρόσθετη δημοσιονομική επιβάρυνση στο βωμό επικοινωνιακών και εκλογικών σκοπιμοτήτων

Αποσπάσματα συνέντευξης Δημ. Παπαδημούλη στο «ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5» (Κ. Βαξεβάνης)


Μιλώντας σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» (Κ.Βαξεβάνης), ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι βγαίνουμε στο φως με πρωτογενές πλεόνασμα, που ακόμη δεν έχει διαπιστωθεί, αλλά την ίδια ώρα έχει υποσχεθεί στην Τρόικα ότι θα τα βρούνε πριν τις 10 Μαρτίου. Η εμπειρία λέει ότι μετά από κάθε δήθεν διαπραγμάτευση, στο τέλος γίνεται αυτό που θέλει η Τρόικα, στο μεγαλύτερο ποσοστό. Το ίδιο θα γίνει και τώρα. Η Τρόικα μάλιστα ισχυρίζεται ότι υπάρχει χρηματοδοτικό και δημοσιονομικό κενό και απαιτεί νέα μέτρα και νέο Μνημόνιο. Την ώρα που τα κανάλια προσπαθούν να μας πείσουν ότι η διαφορά είναι κυρίως για το γάλα, η πραγματική διαφορά είναι για τη «μαύρη τρύπα» στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, για το ύψος του δημοσιονομικού πλεονάσματος και για το ύψος του δημοσιονομικού κενού και τα επακόλουθα μέτρα. Το «ψητό» είναι ότι οι δανειστές θέλουν, ενόψει εθνικών εκλογών μέσα στο επόμενο δεκάμηνο, να δεσμεύσουν τη χώρα με νέο Μνημόνιο, που θα το υπογράψει μια θνήσκουσα κυβέρνηση.

Πρόσθετη δημοσιονομική επιβάρυνση στο βωμό επικοινωνιακών και εκλογικών σκοπιμοτήτων

Το σενάριο που λέει ότι βγαίνουμε στις αγορές για να δανειστούμε ένα μικρό ποσό της τάξεως των 2-3 δις ευρώ, θα οδηγήσει σε ένα πολύ υψηλότερο επιτόκιο δανεισμού από αυτό που έχει ήδη εξασφαλίσει η Ελλάδα μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού κι αυτό θα επιβαρύνει τα «άρρωστα» δημόσια οικονομικά. Δηλαδή, στο βωμό των επικοινωνιακών, εκλογικών σκοπιμοτήτων, θα είναι μια πρόσθετη δημοσιονομική επιβάρυνση. Η δική μας θέση είναι ότι χωρίς έξοδο από την Μνημόνιο, δραστικό «κούρεμα» του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και χωρίς αντικατάσταση της καταστροφικής συνταγής του Μνημονίου με ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης, δεν υπάρχει πιθανότητα να βγούμε από το τούνελ. Κι αυτό απαιτεί μια άλλη κυβέρνηση.

Η Επιτροπή για τον Έλεγχο του Πόθεν Έσχες δεν έχει τα εργαλεία για να κάνει τη δουλειά της

Ως μέλος της Επιτροπής για τον έλεγχο του Πόθεν Έσχες σκοπεύω να ζητήσω να μας έρθουν υπηρεσιακά όλα τα στοιχεία για την πρόοδο της υλοποίησης του νόμου Κακλαμάνη του 2012 που ψήφισε η Βουλή και που προβλέπει τον έλεγχο του Πόθεν Έσχες των υπουργών από το 1974 μέχρι σήμερα. Η εντολή που έχω, όχι μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από τη συνείδησή μου, είναι να ελέγχονται τα πάντα με αυστηρότητα και διαφάνεια, χωρίς τα χρωματιστά γυαλιά της κομματικής σκοπιμότητας για όποιον πιάνει η τσιμπίδα του νόμου, ανεξαρτήτως παράταξης. Από εκεί και πέρα, δυστυχώς, η συγκεκριμένη Επιτροπή δεν έχει τα εργαλεία για να κάνει τη δουλειά της. Παρόμοιες επιτροπές σε άλλες χώρες είναι εφοδιασμένες με πολύ πιο αποτελεσματικά μέσα, τόσο σε επίπεδο υλικού εξοπλισμού όσο και ανθρώπινου δυναμικού.

Θεσμική η αναπηρία της Επιτροπής για τον Έλεγχο του Πόθεν Έσχες

Εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε της άποψης ότι είναι απαραίτητος ένας ακόμη πιο αυστηρός έλεγχος του Πόθεν Έσχες, ο οποίος όμως να συνοδεύεται και από εργαλεία που θα δοθούν στην Επιτροπή, έτσι ώστε να κάνει σωστά τη δουλειά της. Δυστυχώς, το μόνο που μπορεί να κάνει σήμερα είναι να συγκρίνει αν αυτά που έχουν δηλωθεί στο Πόθεν Έσχες δικαιολογούνται από τις φορολογικές δηλώσεις των ελεγχόμενων. Αν κάποιος έχει κρύψει κάτι, χωρίς τη συνδρομή των τραπεζών, του ΣΔΟΕ, της Αρχής για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος ή της Δικαιοσύνης, δεν μπορούμε να το ελέγξουμε. Είναι μια θεσμική αναπηρία της Επιτροπής. Παρά ταύτα, η υπόθεση Τσοχατζόπουλου ξεκίνησε από ένα στοιχείο που βρήκε η Επιτροπή και ομόφωνα αποφάσισε την παραπομπή του στη Βουλή. Το ίδιο συνέβη και με την υπόθεση Γ.Παπαντωνίου. Φυσικά δεν είναι οι μόνες και γι΄ αυτό σκοπεύω να ζητήσω από τον πρόεδρο της Επιτροπής να συνεδριάσει άμεσα για να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη ενημέρωση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)