to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:18 | 12.04.2021

Οικονομία

Δ. Παπαδημούλης προς Κομισιόν: Θα λάβετε μέτρα για τη θέσπιση και εφαρμογή ενός ελάχιστου παγκόσμιου εταιρικού φόρου;

«Σκοπεύετε να λάβετε μέτρα για τη θέσπιση και εφαρμογή ενός ελάχιστου παγκόσμιου εταιρικού φόρου; - Δεδομένης της εντεινόμενης κρίσης της πανδημίας, των συσσωρευόμενων κοινωνικο-οικονομικών συνεπειών της και του αυξανόμενου παγκόσμιου ανταγωνισμού, εξετάζετε την ενίσχυση-διεύρυνση του Ταμείου Ανάκαμψης;»


«Η θέσπιση ενός παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου θα μπορούσε να αντιμετωπίσει δραστικά τον αθέμιτο φορολογικό ανταγωνισμό των κρατών παγκοσμίως, να καταπολεμήσει τα φαινόμενα φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, ιδίως μέσω παράκτιων εταιριών και να αποφέρει σημαντικά έσοδα για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης»

Ερώτηση για τη θέσπιση ενός ελάχιστου παγκόσμιου εταιρικού φόρου και το ενδεχόμενο ενίσχυσης του Ταμείου Ανάκαμψης κατέθεσε προς την Κομισιόν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Επικαλούμενος την ανακοίνωση της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ για συνεργασία με τις χώρες της G20 για τη συμφωνία ενός παγκόσμιου ελάχιστου συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων, όπως και το γεγονός ότι «την πρωτοβουλία αυτή έχουν ήδη χαιρετίσει η Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς και η Γαλλία και η Γερμανία», ο Δημ. Παπαδημούλης ρωτά την Κομισιόν για το ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει «για να υποστηρίξει τη θέσπιση και εφαρμογή ενός ελάχιστου παγκόσμιου εταιρικού φόρου».

Όπως επισημαίνει, «η θέσπιση ενός παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου θα μπορούσε να αντιμετωπίσει δραστικά τον αθέμιτο φορολογικό ανταγωνισμό των κρατών παγκοσμίως, να καταπολεμήσει τα φαινόμενα φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, ιδίως μέσω παράκτιων εταιριών, και να αποφέρει σημαντικά έσοδα για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης».

Επιπλέον και σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, όπου παρουσιάστηκε «ένα πακέτο μέτρων και επενδύσεων με πολύ υψηλότερα κονδύλια από αυτά του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ», και «δεδομένης της εντεινόμενης κρίσης της πανδημίας, των συσσωρευόμενων κοινωνικο-οικονομικών συνεπειών της και του αυξανόμενου παγκόσμιου ανταγωνισμού», ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ζητά να μάθει από την Κομισιόν για το εάν «εξετάζει την ενίσχυση-διεύρυνση του Ταμείου Ανάκαμψης».


Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:


Θέμα: Θέσπιση ενός παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου

Σε συνέχεια του πακέτου των 1,9 τρισ. δολαρίων1, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε, στις 31 Μαρτίου, ένα σχέδιο επενδύσεων ύψους 2,2 τρισ. δολαρίων για την ενίσχυση των υποδομών, της απασχόλησης και της κοινωνίας2. Το σχέδιο θα χρηματοδοτηθεί, μεταξύ άλλων, από την αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 21% στο 28% και την αύξηση της φορολογίας του παγκόσμιου εισοδήματος των αμερικανικών πολυεθνικών από το 10,5% στο 21%3. Παράλληλα, η Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με τις χώρες της G20 προκειμένου να συμφωνηθεί ένας παγκόσμιος ελάχιστος συντελεστής φορολογίας των επιχειρήσεων4. Την πρωτοβουλία αυτή έχουν ήδη χαιρετίσει η Επιτροπή5, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο6, καθώς και η Γαλλία και η Γερμανία7. Η θέσπιση ενός παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου θα μπορούσε να αντιμετωπίσει δραστικά τον αθέμιτο φορολογικό ανταγωνισμό των κρατών παγκοσμίως, να καταπολεμήσει τα φαινόμενα φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, ιδίως μέσω παράκτιων εταιριών, και να αποφέρει σημαντικά έσοδα για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης. Ενόψει των ανωτέρω, αλλά και με δεδομένο ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ παρουσίασε ένα πακέτο μέτρων και επενδύσεων με πολύ υψηλότερα κονδύλια από αυτά του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, ερωτάται η Επιτροπή:

Σκοπεύει να λάβει μέτρα για να υποστηρίξει τη θέσπιση και εφαρμογή ενός ελάχιστου παγκόσμιου εταιρικού φόρου;

Δεδομένης της εντεινόμενης κρίσης της πανδημίας, των συσσωρευόμενων κοινωνικο-οικονομικών συνεπειών της και του αυξανόμενου παγκόσμιου ανταγωνισμού, εξετάζει την ενίσχυση-διεύρυνση του Ταμείου Ανάκαμψης;

1 https://www.dw.com/en/biden-unveils-19-trillion-plan-to-revive-pandemic-..., https://www.whitehouse.gov/briefing-room/legislation/2021/01/20/presiden...

2 https://edition.cnn.com/2021/03/31/politics/infrastructure-proposal-bide...

3https://www.whitehouse.gov/briefing-room/statements-releases/2021/03/31/..., https://www.bkd.com/sites/default/files/2021-01/Biden%27s%20Internationa...

4 https://edition.cnn.com/2021/04/05/politics/janet-yellen-global-cooperat...

5 https://www.reuters.com/article/us-usa-treasury-yellen-eu-idCAKBN2BT1YG

6 https://www.reuters.com/article/us-imf-world-bank-idUSKBN2BT1NG

7 https://www.reuters.com/article/imf-worldbank-taxation-germany/update-3-...


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)