to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:17 | 10.12.2012

Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης: Πάμε για κυβέρνηση ακύρωσης του Μνημονίου

Συνέντευξη στην εφημερίδα “Κεφάλαιο” και τη δημοσιογράφο Μαρίνα Μάνη έδωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.


- Τελικά ποια είναι η θέση σας για το Μνημόνιο;

Ακύρωση και αντικατάστασή του από ένα τεχνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης για να ανακοπεί ο υφεσιακός κατήφορο και να υπάρξει ανταπόκριση στις όποιες δανειακές υποχρεώσεις. Παράληλα, αναδιαπραγμάτευση της δανειακης σύμβασης με αιχή μία δίκαιη και βιώσιμη ρύθμιση του χρέους που κατά την άποψή μας (την οποία πλέον συμμερίζονται όλο και περισσότεροι)  απαιτεί ένα νέο κούρεμα, αυτή τη φορά με τη συμμετοχή του δημόσιου τομέα.
Η προσωρινή λύση που δόθηκε από το Eurogroup, όπως ομολογούν ακόμη και οι Γερμανοί επίσημοι, δεν μπορεί να πάει μακριά. Αποτελεί επίσημη ομολογία της αποτυχίας του Μνημονίου, το οποίο σχεδιάσθηκε για να έχει συνολική ύφεση 10%, αλλά το 2013 θα κλείσει με συνολική ύφεση 25%.


- Υπάρχει επιχείρημα που θα πείσει τους Γερμανούς να αλλάξουν τη στάση τους; Κι αν δεν το κάνουν τι θα γίνει;

Το επιχείρημα είναι το συμφέρον τους. Διότι πολύ απλά (και) αυτοί θα έχουν να χάσουν πάρα πολλά από μία ασύντακτη χρεοκοπία της Ελλάδας. Ο ίδιος ο Σόιμπλε σε στιγμές ειλικρίνειας έχει πει ότι θα ήταν πολύ επιζήμιο για τη Γερμανία να χρεοκοπήσει ασύντακτα η χώρα. Την ίδια ώρα, Κινέζοι, Αμερικάνοι, Ρώσοι – επειδή μπαίνουμε σε περίοδο πιθανού νέου κύκλου ύφεσης στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια Οικονομία – πιέζουν για να δοθεί σταθερή και βιώσιμη λύση στο θέμα του χρέους. Ετσι εξηγείται και η πρόσφατη κόντρα του ΔΝΤ με την ΕΕ.
Το τραγικό είναι ότι 2,5 χρόνια τώρα έχουμε κυβερνήσεις που υλοποιούν χωρίς ουσιαστική διαπραγμάτευση ό,τι τους έρχεται, χωρίς να έχει γίνει ουσιαστικά καμία μεταρρύθμιση στη διοίκηση, στη φορολογία, στο πολιτικό σύστημα, κλπ.


- Ποντάρατε πολύ στις διαπραγματεύσεις που έκανε η Κύπρος για να αποφύγει το Μνημόνιο.  Το ότι δεν τα κατάφερε δεν ενσπείρει απογοήτευση;

Ο Χριστόφιας “στράγγιξε” όλες τις δυνατότητες και πήρε ό,τι μπορούσε να πάρει. Αυτή τη φορά βρήκε κλειστές πόρτες. Αλλά τουλάχιστον το προσπάθησε. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά με τον Παπανδρέου, τον Παπαδήμο και τώρα με τον Σαμαρά.  Επιπλέον, διαπραγματεύεται, δεν δέχεται ό,τι του φέρνουν. Οταν υπογραφεί το Μνημόνιο της Κύπρου ελάτε να ξανακουβεντιάσουμε. Μνημόνια έχουν υπογράψει και η Πορτογαλία και η Ιρλανδία ενώ οιωνεί Μνημόνιο έχει υπογράψει η Ισπανία. Το πιο αντικοινωνικό  αντιαναπτυξιακό και υφεσιακό είναι της Ελλάδας.


- Η ελληνική Οικονομία είχε μεγαλύτερη “φούσκα”…

Ναι, και την πιο διεφθαρμένη ελίτ.


- Οπως είπε κι ο κ. Σόιμπλε;

Είναι τραγικό, ξένοι ηγέτες όπως η Σόιμπλε να δικαιώνουν αναλύσεις ενός κόμματος της Αριστεράς…


Και με ανθρώπους της αγοράς


- Για να επιχειρήσετε οτιδήποτε ως κυβέρνηση πρέπει πρώτα να σχηματίσετε κυβέρνηση…

Τα πράγματα αλλάζουν εξαιρετικά γρήγορα διότι είναι σεισμικές οι ανακατατάξεις που γίνονται στην ελληνική κοινωνία. Κοιτάξτε, θα πάμε στις εκλογές παρουσιάζοντας όχι λαγούς με πετραχήλια, αλλά το τι μπορούμε να κάνουμε τους πρώτους μήνες. Δηλαδή, να σταματήσει ο κατήφορος, να αρχίσει να μειώνεται η ανεργία, να ανακουφιστούν οι πιο ασθενείς, να επανέλθει ο κατώτατος μισθός στα 750 ευρώ μικτά, περιουσιολόγιο, αποδοτικό και σύγχρονο φορολογικό σύστημα, δημόσια διοίκηση που να μη δουλεύει για τα κυβερνώντα κόμματα, πάταξη της μάστιγας της διαφθοράς, κοινωνικό κράτος που να μειώνει τη φτώχεια. Δεν θα υποσχεθούμε να ξαναδημιουργήσουμε τη φούσκα που έφτιαξαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ . Ακόμη και αυτοδυναμία να έχουμε, θα αναζητήσουμε συμμαχίες και αξιόπιστα πρόσωπα που να μπορούν να το υπηρετήσουν με επάρκεια και εντιμότητα.


- Και από το χώρο της αγοράς, ας πούμε;

Βεβαίως, ανθρώπους που να είναι ικανοί και που θα έχουν τη διάθεση να δουλέψουν πάνω σ΄αυτό. Δεν θα ζητήσουμε πιστοποιητικό ιδεολογικών φρονημάτων  ούτε θα θέσουμε προϋπόθεση να έχουν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ. Αν κάνει για τη δουλειά και αν μπορεί να υπηρετήσει τους στόχους αυτού του προγράμματος, να βοηθήσει ας πούμε στην αναδιοργάνωση των τελωνείων, σε ένα δίκαιο κι αποδοτικό  φορολογικό σύστημα, στην έρευνα, στην εκπαίδευση, στη διοίκηση, γιατί όχι;  Οταν έλθει η ώρα θα έχει νόημα να συζητήσεις και λογικές παραχωρήσεις για να πετύχεις προγραμματικές συγκλίσεις.


- Οι λεγόμενοι “ακραίοι” σας δεν θα αντιδράσουν; Κυρίως όσοι πιστεύουν ότι πάτε να κάνετε επανάσταση…

Δεν θα συμμερίζομαι αυτή την άποψη για τους συντρόφους μου. Ολους στο ΣΥΡΙΖΑ μας δεσμεύουν οι αποφάσεις που πήραμε στην Πανελλαδική  Συνδιάσκεψη και, επιπλέον, η απόφαση ότι πάμε να δημιουργήσουμε ένα πλατύ, αριστερό, ενωμένο, ισχυρό κόμμα κι όχι ένα προοδευτικό συνοθύλευμα με καπετανάτα.  Είμαι βέβαιος ότι και οι σύντροφοι που έχουν διαφορετικές απόψεις θα στηρίξουν τις συλλογικές μας αποφάσεις.


- Η συμμαχία με τους “Ανεξάρτητους Ελληνες” ακούγεται κάπως παράταιρη…

Αυτά τα σενάρια τα διαβάζω σαν να είναι μια συντελεσθείσα πολιτική συμφωνία από όσους έχουν κάνει επάγγελμα την αντιΣΥΡΙΖΑ καμπάνια. Οπως και ότι μας έκαναν κατάληψη οι φθαρμένοι παλαιοασόκοι. Οσοι προτρέχουν βιάζονται.


- Με τη ΔΗΜΑΡ;

Δυστυχώς επέλεξε να είναι με τον Σαμαρά και τη σκληρή μνημονιακή πολιτική. Το λέω με στενοχώρια, έχει μετατοπισθεί στο χώρο της συντηριτικής σοσιαλδημοκρατίας.


- Απλή αναλογική;

Είναι πάγιο αίτημά μας. Αυτό θα προτείνουμε και πάλι. Απλή και ανόθευτη αναλογική.


Κοινοπραξίες δημοσίου-ιδιωτών για επενδύσεις


- Πώς θα πετύχετε ανάπτυξη χωρίς αποκρατικοποιήσεις και ιδιωτικές επενδύσεις;

Λέμε ναι στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, όχι στο ξεπούλημά της. Η εναπομείνασα δημόσια περιουσία στην Ελλάδα είναι από τις χαμηλότερες στην ευρωζώνη, μαζί με της Πορτογαλίας. Και οι αποτιμήσεις βρίσκονται στα τάρταρα. Είμαστε αντίθετοι να ξεπουληθεί όσο όσο και όπως όπως. Αντιπροτείνουμε αναπτυξιακές κοινοπραξίες που θα μπορούν να αποδώσουν ανάπτυξη για τη χώρα, θέσεις εργασίας και μακροχρόνια έσοδα για το δημόσιο,  στις οποίες θα συμμετέχουν επιχειρήσεις του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Το δημόσιο, με βάση τη συμμετοχή του, θα παίρνει το μερίδιο από την επένδυση.
Κι επειδή υπάρχουν ιδεοληπτικοί που νομίζουν ότι ανάπτυξη μπορεί να κάνει μόνο ο ιδιώτης, να θυμίσω ότι η Deutsche Telecom που έχει αγοράσει τον ΟΤΕ έχει ως βασικό της μέτοχο το γερμανικό Δημόσιο.


- Ετσι όπως είναι το ελληνικό Δημόσιο μπορεί να κάνει μπίζνες;

Το ελληνικό Δημόσιο είναι κατ΄εικόνα και ομοίωση αυτών που κυβερνούσαν για δεκαετίες, αναχρονιστικό, αρχαϊκό, πελατειακό, μη αποδοτικό, ακριβό. Εμείς το θέλουμε μοντέρνο, αποδοτικό, με αξιολόγηση και αξιοκρατία, που να μπορεί, όταν χρειάζεται, να κάνει και μπίζνες. Για παράδειγμα, αντί να πουλήσω ένα φιλέτο σε μια περιοχή τουριστικών προσδοκιών είναι προτιμότερο να κάνω έναν συνεταιρισμό, μία κοινοπραξία, με δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια για να φιάξουμε μαζί μία επένδυση που να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία στη χώρα μακριά από τη λογική της αρπαχτής.
Είμαστε αντίθετοι στην μακροχρόνια παραχώρηση κυριότητας της δημόσιας περιουσίας. Και φυσικά στην παραχώρηση της κυριότητής της.


Αργόμισθοι, επίορκοι και εφεδρεία


- Αργόμισθοι υπάρχουν στο Δημόσιο;

Ρωτήστε το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ που διόριζαν επί δεκαετίας με ανθρώπους τύπου Γκρούεζα. Με τα στατιστικά της Eurostat ο αριθμός όσων υπηρετούν στο στενό και ευρύτερο δημόσιο είναι στον μέσο όριο της ευρωζώνης. Αλλά η παραγωγικότητά τους είναι στα τάρταρα. Εχουμε στρατηγούς χωρίς στρατό, οργανογράμματα χωρίς της εποχής του ΄80, υπηρεσίες χωρίς υπολογιστές, υπαλλήλους που κάθονται, αναξιοκρατία. Δείτε πόσο στα μαλακά πέφτουν οι επίορκοι που τους χρησιμοποιούν για να χρυσώσουν το χάπι της διαθεσιμότητας στη δημόσια διοίκηση που είναι προθάλαμος της απόλυσης.


- Αλλάζουν αυτές οι νοοτροπίες;

Αυτοί που τα έφτιαξαν όλα αυτά είναι οι πλέον ακατάλληλοι για να τα αλλάξουν. Γι΄αυτό χρειάζεται άλλη κυβέρνηση. Για να αλλάξει η δημόσια διοίκηση και να αποδώσει καλύτερες υπηρεσίες στον φορολογούμενο πολίτη. Η θεωρία που αποδίδεται στον ΣΥΡΙΖΑ ότι τάχα υπόσχεται στους πάντες να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι είναι αρχαϊκού τύπου προπαγάνδα.


- Το υπάρχον πρόγραμμα εφεδρείας θα το συνεχίσετε;

Θα το σταματήσουμε και θα αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες αναδιοργάνωσης, με μετατάξεις, μετακινήσεις κλπ πριν κάνουμε ο,τιδήποτε άλλο.


- Και στους δήμους; Για όσους «μπήκαν» χωρίς ΑΣΕΠ;

Όσοι έχουν «μπει» με μπάρμπα στην Κορώνη να είστε βέβαιοι ότι βρίσκουν τρόπους οι προστάτες τους να τους εξαιρούν. Κοιτάξτε, όταν έχεις, κατά τον κ. Προβόπουλο, μία ανεργία που φτάνει στο 26% θα πρέπει να προηγηθούν οι αλλαγές που προτείνει η ΚΕΔΕ, για παράδειγμα, η Ενωση των δημάρχων που δεν την ελέγχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ας εξαντληθούν τα πειθώρια που δίνει η εσωτερική ετακίνηση – για παράδειγμα στα ΚΕΠ που εξυπηρετούν τόσο τους πολίτες και κλείνουν.
tags: ΣΥΡΙΖΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)