to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:42 | 19.12.2018

Πολιτική

«Όσα δήλωσε ο Γιούνκερ κονιορτοποιούν την καταστροφολογία της ΝΔ»

Όσα δήλωσε ο, ανήκων στο ΕΛΚ, Προέδρος Γιούνκερ, για το τέλος των μνημονίων στην Ελλάδα και τον προϋπολογισμό του 2019, που «είναι ο πρώτος έπειτα από πολλά χρόνια, που δεν επιβλήθηκε από το πρόγραμμα προσαρμογής», κονιορτοποιούν την καταστροφολογία της ΝΔ: αυτό σχολιάζει ο αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Παπαδημούλης


Το σχόλιο του Δημ. Παπαδημούλη:

Αντίστοιχο ήταν λίγο αργότερα και το σχόλιο του Κ. Ζαχαριάδη:

Τι δήλωσε ο Γιούνκερ

Νωρίτερα, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρ. Παυλόπουλο, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφέρθηκε στις σχέσεις εμπιστοσύνης και φιλίας που τον συνδέουν με την Ελλάδα, λέγοντας ότι τιμά και θαυμάζει τον ελληνικό λαό για τη στάση του στην περίοδο της κρίσης.

Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ένα διαρθρωτικό μέλος της ΕΕ και πως ο ίδιος πάντα ήταν κατά όλων αυτών που ήθελαν τη χώρα να αποκλειστεί από την ευρωζώνη, όμως, ευτυχώς, αυτοί που υποστήριξαν τη χώρα ήταν πολύ περισσότεροι.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έκανε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, αλλά πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα. Τόνισε ότι το 2011, όταν η Ελλάδα είχε δημοσιονομικό έλλειμμα στο 9,1% του ΑΕΠ, πολλοί δεν πίστευαν ότι θα μπορούσε να καλυφθεί, όμως σήμερα η χώρα έχει εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της στοιχεία έχοντας πλέον δημοσιονομικό πλεόνασμα.

Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ ανέφερε, τέλος, ότι η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε έναν προϋπολογισμό, που για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια δεν επιβλήθηκε από το πρόγραμμα προσαρμογής και εξέφρασε την ικανοποίησή του που η Ελλάδα μπόρεσε να επωφεληθεί από επενδύσεις ύψους 11 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος Γιούνκερ.

Από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος, αφού ευχαρίστησε θερμά τον Ζ.Κ. Γιούνκερ για την πρόσκληση επίσκεψης στην Επιτροπή, τόνισε ότι η Ελλάδα μέσα στην «τρέχουσα βαθιά κρίση απέδειξε πόσο ειλικρινώς είναι προσηλωμένη στην υπεράσπιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και του ευρωπαϊκού ιδεώδους».

Ο Π. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι η εκλογή του Ζ.Κ. Γιούνκερ ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 2014, αποδείχθηκε επιτυχής, αλλά και «σωτήρια» για την πορεία του ευρωπαϊκού σκάφους. «Σε όλη την δημόσια διαδρομή σας είχατε προηγουμένως αποδείξει, εμπράκτως, πως είσθε πραγματικός Ευρωπαίος», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι υπό την ηγεσία του κ. Γιούνκερ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιμετώπισε επιτυχώς τις μεγαλύτερες και πιο επικίνδυνες προκλήσεις για την ΕΕ και την Ευρωζώνη, χωρίς, δυστυχώς, πάντα την στήριξη των κρατών-μελών της ΕΕ και των ηγετών τους.

Ο Π. Παυλόπουλος ευχαρίστησε, εκ μέρους του ελληνικού λαού, τον Ζ. Κ. Γιούνκερ για τη συμβολή του στην υπεράσπιση της ΕΕ στις κρίσιμες στιγμές, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εμείς, οι Έλληνες, είμαστε βέβαιοι ότι έως το τέλος της θητείας σας -και ιδίως ενόψει των κρίσιμων προσεχών ευρωεκλογών- θα συνεχίσετε και θα εντείνετε αυτή την υπεράσπιση, για να εξουδετερώσουμε τα μορφώματα επικίνδυνου λαϊκισμού που ξεπήδησαν σε πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ και επιβουλεύονται, ευθέως και απροκαλύπτως, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, την ευρωπαϊκή δημοκρατία και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό».

Καταλήγοντας, ο Π. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο του Ζ. Κ. Γιούνκερ στις κρίσιμες στιγμές, λέγοντας: «Δεν ξεχνάμε ότι είχατε το θάρρος να αναγνωρίσετε τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού για να ευοδωθεί η όλη προσπάθεια, καθώς και το ότι ο ελληνικός λαός κατέβαλε το αντίστοιχο βαρύ τίμημα, ακόμη και για λάθη που δεν θα μπορούσαν να του αποδοθούν».

Ο Π. Παυλόπουλος τόνισε ότι με τη στάση του αυτή ο Ζ. Κ. Γιούνκερ, ανέδειξε τη διαχρονική φιλία του προς την Ελλάδα και την ευρωπαϊκή ηγετική του φυσιογνωμία, καθώς σήμερα όλοι αναγνωρίζουν ότι η τότε υπεράσπιση της ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδας ήταν και υπεράσπιση, γενικότερα, της συνοχής της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Ο Π. Παυλόπουλος πρόσθεσε, τέλος, ότι η Ελλάδα δεν διανοείται την πορεία της προς το μέλλον εκτός της ευρωπαϊκής οικογένειας, πλην όμως και η ΕΕ δεν θα μπορούσε να διατηρήσει αλώβητη την ιστορική της φυσιογνωμία δίχως την Ελλάδα (πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ).

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)