to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:46 | 17.09.2022

Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης: Οι υποκλοπές φέρνουν πιο κοντά τον ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης

«Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν είπε απλά ότι η παρακολούθηση Ανδρουλάκη “ήταν νόμιμη”, είπε ότι ήταν “και τεκμηριωμένη”. Που σημαίνει ότι γνωρίζει τους λόγους και θεωρεί ότι ήταν σωστή. Επομένως, οφείλει να μην κρύβεται πίσω από την επίκληση του απορρήτου», επεσήμανε σε συνέντευξή του ο Δ. Παπαδημούλης, επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ


Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, έδωσε συνέντευξη στο ειδησεογραφικό κανάλι Euronews, στη διάρκεια της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Απαντώντας στις ερωτήσεις του απεσταλμένου δημοσιογράφου του Euronews Απόστολου Στάικου, ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε στις δυσμενείς επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία στην ενεργειακή κρίση, στο σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων του καθεστώτος Μητσοτάκη, αλλά και στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, καθώς και στις πιθανές συνεργασίες που μπορούν να οδηγήσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα εξής:

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις του

«Κάθε πόλεμος έχει καταστροφικές συνέπειες. Και όχι μόνο για τους εμπλεκόμενους, επιτιθέμενο και αμυνόμενο, αλλά και για όσους επηρεάζονται από τις παρενέργειες του πολέμου, κυρώσεις, αντικυρώσεις. Η ζωή δείχνει δυστυχώς, ότι 7 μήνες τώρα, ένας από τους μεγάλους ζημιωμένους είναι η ΕΕ , οι λαοί της και η οικονομία της.

Η σύγκριση μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, δείχνει ότι εμείς πληρώνουμε τη νύφη. Και δεν έχει συνειδητοποιηθεί επαρκώς από την ευρωπαϊκή ηγεσία ότι ακριβώς επειδή έχουμε ασύμμετρες συνέπειες, στην ΕΕ οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις του πολέμου είναι πολύ περισσότερες στην ΕΕ από ότι στις ΗΠΑ, δεν ταυτίζονται και τα συμφέροντά μας.

Μια από τις αρνητικές συνέπειες του πολέμου αυτού που ξεκίνησε με ευθύνη την απαράδεκτη εισβολή του Πούτιν, είναι και η υποταγή του ευρωπαϊκού άρματος στην πολιτική των ΗΠΑ και η μείωση, σε βαθμό μηδενισμού, της ευρωπαϊκής ανεξαρτησίας ως παγκόσμιου παίκτη.
Η ΕΕ κινδυνεύει με ύφεση. Στο δε στρατιωτικό πεδίο, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, παρότι η αλληλεγγύη μου προς τους αμυνόμενους Ουκρανούς είναι αυτονόητη και ξεκάθαρη από θέση αρχών, η ιδέα ότι ο πόλεμος θα τελειώσει όταν νικήσουν οι Ουκρανοί, στερείται ρεαλισμού.
Πιστεύω ότι αυτή την ώρα, προς το συμφέρον μας θα ήταν, μαζί με την καταδίκη του Πούτιν, η ΕΕ να παίξει ένα δικό της, ενεργητικό ρόλο, όχι ως ουραγός των ΗΠΑ, αλλά πιέζοντας για κατάπαυση πυρός, διαπραγματεύσεις και μια ειρηνική διπλωματική λύση».


Η ενεργειακή κρίση

«Είναι δίκαιη η ανησυχία, απογοήτευση και οργή των πολιτών για την ενεργειακή ακρίβεια. Κάποιοι κερδίζουν δισεκατομμύρια, παραγωγοί και έμποροι ενέργειας ηλεκτρικού ρεύματος κυρίως. Και υποφέρουν τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις – οι ενεργοβόρες ιδίως, οι εργαζόμενοι που οι μισθοί τους ροκανίζονται από τον πληθωρισμό, ο οποίος χτυπάει ρεκόρ δεκαετιών.
Η παράταση του πολέμου, ο κίνδυνος της ύφεσης και η αδυναμία της ΕΕ να λάβει ενωμένη αποτελεσματικά μέτρα, μπορεί να στρέψει τους πολίτες –και έχουμε τέτοια ανησυχητικά δείγματα, προς λαϊκίστικες, ακροδεξιές φωνές, που λένε “φταίει η Ευρώπη” ή “φταίει η δημοκρατία”.

Οι φίλοι του Πούτιν, που στην Ευρώπη ανήκουν στο ακροδεξιό πολιτικό φάσμα - εκεί είναι οι πραγματικοί φίλοι του Πούτιν αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς- με οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς, Λεπέν, Σαλβίνι, Όρμπαν κ.λπ, μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτή την αδράνεια, την αποτυχία, την καθυστέρηση και την έλλειψη αποτελεσματικών μέτρων από την ευρωπαϊκή ηγεσία, ως ένα όπλο οπισθοδρόμησης και αποδόμησης της Ευρώπης. Γιατί αυτός είναι ο κίνδυνος».

Οι ευρωπαϊκές αντιδράσεις στις παρακολουθήσεις Μητσοτάκη


«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και προσωπικά ο πρωθυπουργός, στην Ολομέλεια του ΕΚ υπέστη έναν κόλαφο. Η Κομισιόν διά του αρμόδιου Επιτρόπου είπε ότι “δεν αρκεί να επικαλείστε του λόγους εθνικής ασφάλειας, πρέπει να μας αποδείξετε ότι υπάρχουν τέτοιοι λόγοι”.
Τι εθνικώς ύποπτοι ή εθνικώς επικίνδυνο έκανε ο Ανδρουλάκης; Γιατί 8 χρόνια ως ευρωβουλευτής δεν ήταν εθνικός κίνδυνος και άρχισαν να τον παρακολουθούν όταν έθεσε υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ; Και μετά όταν εξελέγη αρχηγός, σταμάτησαν;

Ο ίδιος ο Ανδρουλάκης λέει, και προσωπικά συμμερίζομαι τον συλλογισμό του, ότι ήθελαν, η ηγεσία της κυβέρνησης και προσωπικά ο πρωθυπουργός που είναι υπεύθυνος γι΄ αυτή την παρακολούθηση, να έχει όμηρο τον Νίκο Ανδρουλάκη και το κόμμα του στην περίπτωση που κέρδιζε την αρχηγία.

Δεύτερο θέμα: Ο πρωθυπουργός δεν είπε απλά ότι η παρακολούθηση Ανδρουλάκη ήταν νόμιμη, είπε ότι ήταν “και τεκμηριωμένη”. Που σημαίνει ότι γνωρίζει τους λόγους και θεωρεί ότι ήταν σωστή. Επομένως, οφείλει να μην κρύβεται πίσω από την επίκληση του απορρήτου.

Η δουλειά είναι βρώμικη γιατί όταν παρακολουθείς τον πολιτικό αρχηγό του τρίτου κόμματος και έναν δημοσιογράφο που ερευνά τραπεζικά και οικονομικά σκάνδαλα, αυτό δεν έχει σχέση με τα εθνικά συμφέροντα. Δυστυχώς, η εμμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη να κρύβεται πίσω από την επίκληση του απορρήτου έχει κάνει ζημιά στη χώρα μας.

Τo επιχείρημα ότι “παρακολουθήσεις γίνονταν πάντα” ή ότι “αυτά συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες” στην Ευρώπη, είναι ανακριβές. Γιατί δεν υπάρχει ούτε μια ευρωπαϊκή χώρα, που η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της να παρακολουθούσε τον αρχηγό του τρίτου σε δύναμη κοινοβουλευτικού κόμματος. Δεν υπάρχει ούτε μία. Δυστυχώς είναι μόνο η Ελλάδα. Και αυτό κάνει ζημιά στη χώρα. Και για τον επιπλέον λόγο ότι μυρίζει πολιτική ενοχή σκοπιμότητα το “δεν σας λέω, είναι τεκμηριωμένη η παρακολούθηση, αλλά δεν σας λέω”. Οφείλει να πει στους πολίτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Έχει εθνική υποχρέωση».


Οι επόμενες εκλογές

«Είμαστε ήδη σε προεκλογική περίοδο. Το μόνο που δεν ξέρουμε ακόμη είναι αν θα γίνουν τον Ιούνιο ή νωρίτερα. Ένα πράγμα που φαίνεται, αν συγκρίνει κανείς τις δημοσκοπήσεις τώρα και πριν 6 μήνες ή ένα χρόνο, είναι ότι υπάρχει μια σοβαρή φθορά της ΝΔ, από 3 έως 6 μονάδες, μια μικρή άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ, μια άνοδος του ΠΑΣΟΚ.

Εγώ δεν πιστεύω στην καλλιέργεια της εικόνας αδιεξόδου και στο δίλημμα “Μητσοτάκης ή χάος” που θέλει ο ίδιος να εμφανίσει.
Οι υποκλοπές φέρνουν πιο κοντά τον ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης. Από την άλλη θα πρέπει να αντιπαραθέσουμε προγράμματα, χωρίς κινδυνολογία. Είναι καλό αυτή την ώρα να έχουμε στην Ελλάδα κυβερνήσεις συνεργασίας και γι’ αυτό διεκδικούμε την πρωτιά για να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στον κορμό της νέας κυβέρνησης».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)