to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:49 | 01.10.2019

Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης: Οι ξενοφοβικές συγκρούσεις δεν έχουν θέση στη σημερινή Ευρώπη και τα Βαλκάνια

«Οι ξενοφοβικές, γεμάτες μίσος, συγκρούσεις δεν έχουν θέση στη σημερινή Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Ο αλυτρωτισμός και ο εθνικισμός μπορούν μόνο να καταστρέψουν τους λαούς»


Στη Σύνοδο για τα Δυτικά Βαλκάνια, που πραγματοποιείται σήμεραστα Σκόπια, παρευρέθηκε ως ομιλητής ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Παρόντες, επίσης, στο Συνέδριο ως επίσημοι ομιλητές ήταν, μεταξύ άλλων σημαντικών προσωπικοτήτων, ο πρωθυπουργός της Β. Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, ο τέως πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο Γκι Φερχόφστατ και ο Αντιπρόεδρος της Σκοπιανής κυβέρνησης, αρμόδιος για Ευρωπαϊκά Θέματα, Μπουγιάρ Οσμάνι.

Στο πλαίσιο της Συνόδου, ο Δημήτρης Παπαδημούλης πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις τόσο με τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζέφ, όσο και με το Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Β. Μακεδονίας, ΤαλάτΤζαφέρι.

Σημειώνεται ότι η ημερίδα, που διοργανώνεται από τον Economist, έρχεται λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17 Οκτωβρίου, όπου αναμένεται να συζητηθεί η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στην ΕΕ, ύστερα και από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Στην ομιλία του ο Δ. Παπαδημούλης αναφέρθηκε στην ιστορικής σημασίας Συμφωνία των Πρεσπών, συγχαίροντας τους ηγέτες Ζάεφ και Τσίπρα για την επίτευξή της. Εξήρε τη σημασία της πολιτικής βούλησης, προκειμένου να βρίσκονται λύσεις και να οικοδομούνται γέφυρες συνεργασίας, ενώ τόνισε ότι «οι ξενοφοβικές, γεμάτες μίσος, συγκρούσεις δεν έχουν θέση στη σημερινή Ευρώπη και τα Βαλκάνια».

Δεν παρέλειψε, επίσης, να αναφερθεί σε όσους «χειρίστηκαν με λαϊκισμό αυτό το ευαίσθητο θέμα, προκειμένου να εξυπηρετήσουν πολιτικές σκοπιμότητες, εκμεταλλευόμενοι τις ευαισθησίες και των δύο λαών σε θέματα ταυτότητας». Σημείωσε, ωστόσο, ότι «σήμερα όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν τα αμοιβαία οφέλη από τη συμφωνία, τόσο για τις δύο χώρες, όσο και για ολόκληρη την περιοχή».

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου έκλεισε την ομιλία του, απευθύνοντας έκκληση προς το προσεχές Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων να επιτρέψει στη Βόρεια Μακεδονία να ξεκινήσει τις  διαπραγματεύσεις προσχώρησης στην ΕΕ.

Αναλυτικά η ομιλία του Δ. Παπαδημούλη:

«Αγαπητέ πρωθυπουργέ κ. Ζάεφ, αξιότιμοι συμμετέχοντες,

Αυτή η Διάσκεψη λαμβάνει χώρα σε μια κρίσιμη στιγμή για το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων. Η ΕΕ υπέβαλε με μεγάλη καθυστέρηση τον Φεβρουάριο του 2018 τη στρατηγική της για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων, 15 χρόνια μετά την «Ατζέντα της Θεσσαλονίκης» το 2003. Αυτό δίνει επιτέλους μια ώθηση για την επιτάχυνση της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των χωρών της περιοχής.

Η σημερινή πραγματικότητα στις χώρες αυτές είναι ζοφερή: Μακροχρόνιες διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα στο Βελιγράδι, στα Τίρανα και στην Ποντγκόριτσα. Υπάρχουν δυσκολίες στον διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου-Πρίστινας, ενώ και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη εξακολουθεί να λειτουργεί αναποτελεσματικά. Στην Αλβανία έχουν επίσης προκύψει τεράστια συνταγματικά και πολιτικά προβλήματα. Την ίδια ώρα, ακούμε διάφορες φωνές να κάνουν λόγο για ανταλλαγή εδαφών στη Σερβία και το Κόσοβο, γεγονός που ανοίγει το Κουτί της Πανδώρας για μελλοντικές συγκρούσεις και αλυτρωτικές ιδέες.

Κάτω από αυτές τις δυσοίωνες συνθήκες, η συμφωνία των Πρεσπών και η λύση που τελικά δόθηκε μετά από χρόνια με το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας, μάς δίδαξαν ότι η πολιτική ηγεσία, το θάρρος και η δέσμευση είναι απαραίτητα προκειμένου να κάνουμε βήματα προς τα μπρος. Η συμφωνία της Πρεσπών έγραψε ιστορία και σήμερα, μέσω αυτής, χτίζεται ένα καλύτερο μέλλον για τις δύο χώρες, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή.

Είμαστε τυχεροί που σήμερα έχουμε μαζί μας τους δύο ηγέτες, στους οποίους οφείλεται αυτό το επίτευγμα: τον Ζόραν Ζάεφ και τον Αλέξη Τσίπρα. Και θα ήθελα να τους συγχαρώ, τόσο προσωπικά, όσο και ως Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπογραμμίζοντας ότι όλες οι πολιτικές ομάδες στο Ευρωκοινοβούλιο υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό τη συμφωνία. Αυτό το είδος πολιτικής συναίνεσης, πιστέψτε με, είναι μάλλον σπάνιο στο Ευρωκοινοβούλιο και είναι ενδεικτικό της ιστορικής σημασίας της συμφωνίας που επετεύχθη από τις δύο χώρες.

Η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Ζάεφ και Τσίπρα, με τη βοήθεια των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Ντιμιτρόφ και Κοτζιά, προετοίμασε το έδαφος για την ενδυνάμωση του διαλόγου και της ειρηνικής συνύπαρξης, καθώς και την εξεύρεση συγκεκριμένων και ρεαλιστικών λύσεων πάνω σε ένα μακροχρόνιο πρόβλημα στην περιοχή, ενισχύοντας την περιφερειακή συνεργασία και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Και οι δύο χώρες θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Από αυτή η συμφωνία προκύπτουν, επίσης, δύο σαφή συμπεράσματα: Πρώτον, ότι εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση, τα Βαλκάνια θα μπορούν να βρίσκουν λύσεις και να οικοδομούν γέφυρες συνεργασίας και κατανόησης, πάνω στον  αμοιβαίο σεβασμό και τις κοινές προοπτικές για ανάπτυξη.

Και δεύτερον, ότι οι ξενοφοβικές, γεμάτες μίσος, συγκρούσεις δεν έχουν θέση στη σημερινή Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Ο αλυτρωτισμός και ο εθνικισμός μπορούν μόνο να καταστρέψουν τους λαούς, το μέλλον της νεολαίας και την ειρήνη. Ας μην κάνουμε τα ίδια λάθη ξανά!

Από την άλλη πλευρά, με λύπη μου σημειώνω ότι υπήρχαν κάποιες λίγες και  απομονωμένες φωνές σε ολόκληρη την Ευρώπη, που αντιτάχθηκαν στη συμφωνία καιχειρίστηκαν με λαϊκισμό αυτό το ευαίσθητο θέμα, προκειμένου να εξυπηρετήσουν πολιτικές σκοπιμότητες, εκμεταλλευόμενοι τις ευαισθησίες και των δύο λαών σε θέματα ταυτότητας. Χαίρομαι που σήμερα όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν τα αμοιβαία οφέλη από τη συμφωνία, τόσο για τις δύο χώρες, όσο και για ολόκληρη την περιοχή, όπως κατέστη σαφές μετά και από την πρόσφατη συνάντηση Ζάεφ - Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη.

Και να πω και κάτι ακόμα σε αυτό το σημείο: Το να παίζει κανείς πολιτικά παιχνίδια με ευαίσθητα ζητήματα ταυτότητας είναι μεγάλο λάθος, ειδικά στα Βαλκάνια. Ο εθνικισμός και ο λαϊκισμός, καθώς και οι αλυτρωτικές ιδέες μπορεί να είναι χρήσιμα εργαλεία για να κερδίσει κανείς τις εκλογές. Είναι όμως και η γάγγραινα, που παραμένει στο σώμα και την ψυχή των κοινωνιών μας για πολύ καιρό μετά!

Το προσεχές διάστημα είναι καθοριστικό για την περιοχή, δεδομένου ότι η ΕΕ θα αποφασίσει εάν θα δώσει το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση, η οποία θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις μελλοντικές εξελίξεις στην περιοχή.

Και θα είναι, επίσης, μια απόφαση μεγάλης ευθύνης για την ΕΕ, που θα ενδυναμώσει την αξιοπιστία της. Η ΕΕ πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να αξιοποιήσει το μομέντουμ, που οικοδομήθηκε με την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών, προκειμένου οι χώρες της περιοχής να μπορέσουν να χτίσουν σχέσεις συναίνεσης και καλής γειτονίας, πάνω στη βάση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων. Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί! Η Βαλκανική Ιστορία μας έχει διδάξει ότι οι χαμένες ευκαιρίες και οι λανθασμένες πολιτικές εκτιμήσεις λειτουργούν εις βάρος της περιφερειακής και ευρωπαϊκής σταθερότητας και προόδου.

Ως εκ τούτου, θα ήθελα να ολοκληρώσω με μια έκκληση προς το προσεχές Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις 15 Οκτωβρίου: Επιτρέψτε στη Βόρεια Μακεδονία να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις προσχώρησης. Ακούστε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή! Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας απέδειξε τη δέσμευσή της απέναντι στην ΕΕ και το θάρρος της να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Εδώ και χρόνια έχετε υπογραμμίσει ότι κάθε χώρα οδηγείται στην ευρωπαϊκή ενσωμάτωση με την αξία της. Έτσι, σε μερικές ημέρες, αποδείξτε ότι η στρατηγική σας είναι σωστή και μη συνδέσετε τη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης μιας χώρας με μιας άλλης. Αυτό θα μπορούσε να βλάψει τη φήμη και την αξιοπιστία της ΕΕ, εντός της ΕΕ και στην περιοχή.

Νομίζω ότι τόσο στον Πρωθυπουργό κ. Ζάεφ, όσο και στον λαό της Βόρειας Μακεδονίας αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις μεταρρυθμίσεις που επιτεύχθηκαν. Μες τις επόμενες ημέρες θα πρέπει η ΕΕ να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της, για το καλό τόσο της ίδιας όσο και των Δυτικών Βαλκανίων».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)