to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:17 | 07.09.2014

Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης: Οι πολίτες είναι διστακτικοί απέναντι στα πολλά «θα»

Συνέντευξη στη Real News και τη δημοσιογράφο Μαρ.Ζαφειριάδου παραχώρησε σήμερα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δ.Παπαδημούλης:


Πώς αξιολογείτε τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης με την Tρόικα στο Παρίσι; Και όντως εισερχόμαστε στο τέλος των Μνημονίων;

Δεν μπορώ να αξιολογήσω το αποτέλεσμα μιας διαπραγμάτευσης που δεν έγινε ποτέ. Στο Παρίσι, τις «κόκκινες γραμμές» τις έβαλε και πάλι η Tρόικα κι όχι η κυβέρνηση.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ανακοίνωσε ότι το θέμα της συζήτησης δεν ήταν η επαναδιαπραγμάτευση αλλά η εξέταση προόδου της Ελλάδας στο πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής,  ενώ τα στρατηγικά θέματα, όπως το χρέος και το χρηματοδοτικό κενό, θα συζητηθούν μετά το πέρας της αξιολόγησης που θα γίνει στην Αθήνα το φθινόπωρο. Ο ίδιος ο κ.Χαρδούβελης μας υπενθύμισε ότι «με την Tρόικα  δεν συζητάμε πολιτικά, η κυβέρνηση δεν θέτει «κόκκινες γραμμές».

Η χώρα βρίσκεται ενώπιον ενός νέου, τρίτου Μνημονίου, με διαφορετικό όνομα. Το νέο δάνειο, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού, προετοιμάζεται εδώ και καιρό από τις Βρυξέλλες και την γερμανική κυβέρνηση. Πιθανώς χωρίς το ΔΝΤ, που έχει δηλώσει ότι θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα. Οι σχετικές δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ στο Ευρωκοινοβούλιο στις 4 Σεπτέμβρη επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές. Ακόμα κι αν η κυβέρνηση, με τη συνδρομή των δανειστών, αλλάξει το όνομα και τη συσκευασία του «πακέτου», θα είναι αδύνατον να κοροϊδέψει τον ελληνικό λαό κρύβοντας την μονιμοποίηση του Μνημονίου που θα συνοδεύει το νέο δάνειο.

Ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε αυτή την αρνητική προοπτική, είναι να υπάρξει κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα που θα κάνει ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση.

«Είμαστε πολύ κοντά στους 180» επιμένει ο πρωθυπουργός…

Η κυβέρνηση δεν έχει τους 180 βουλευτές όσες πιέσεις, υποσχέσεις, παροχές και ανταλλάγματα κι αν επιστρατεύσει. Η «αισιοδοξία» του κ.Σαμαρά είναι κυριολεκτικά στον αέρα γι’αυτό και δεν πείθει ούτε τους βουλευτές της ΝΔ.

 

Ο Φ. Κουβέλης αποφεύγει να απαντήσει τι θα πράξει σε τυχόν πρόταση να είναι υποψήφιος Πρόεδρος, αλλά και αν η ΔΗΜΑΡ θα συμφωνήσει σε παράταση ή όχι του βίου της κυβέρνησης. Γιατί κατά τη γνώμη σας;

Μετά το 1,2% των Ευρωεκλογών, ο Φ. Κουβέλης έχει μετακινηθεί από το καθαρό «δεν με ενδιαφέρει» στο πολύ θολό «δεν μου έχει γίνει πρόταση, δεν είναι ώρα να πάρω θέση». Αυτή η μεταστροφή προκαλεί φθορά και στον ίδιο και στη ΔΗΜΑΡ. Η δική μου πρόβλεψη είναι ότι δε θα γίνει τίποτα από όσα συζητιούνται, γιατί ακόμη και αν τον προτείνουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ακόμη κι αν ο ίδιος δεχθεί, και πάλι δεν θα προκύψουν οι «180». Και σε κάθε περίπτωση, ας μην ξεχνάμε  ότι «τα στερνά τιμούν τα πρώτα».

Αν η ΔΗΜΑΡ πει όχι στην εκλογή Προέδρου, θα μπορούσε ο Φ. Κουβέλης να ήταν ένας πιθανός υποψήφιος κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την προεδρία της Δημοκρατίας;

Κάθε πράγμα στον καιρό του. Η ονοματολογία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι άκυρη και αποπροσανατολιστική. Ελάχιστα απασχολεί τους  Έλληνες πολίτες που στενάζουν από την ανεργία, την υπερφορολόγηση, τις μεγάλες περικοπές μισθών και συντάξεων, την άδικη κατανομή των βαρών.  

Αυτό που τώρα μπορώ να πω είναι ότι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να εκλεγεί με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, από μια Βουλή με νωπή λαϊκή εντολή που θα σημάνει την αλλαγή πορείας της χώρας. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε και θα τα πούμε συλλογικά και στην ώρα  τους.

 

Βουλευτές από άλλους χώρους που δεν θα ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα μπορούσαν να βρουν θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ;

Η κατάρτιση των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται  από τα συλλογικά όργανα και σε επαφή με το κοινό αίσθημα. Ασφαλώς επιδιώκουμε πολιτικά ανοίγματα και αξιόπιστες, στέρεες συνεργασίες με δυνάμεις πέραν του ΣΥΡΙΖΑ.Τα πρόσωπα που θα επιλεγούν πρέπει να συμβάλουν  στην ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ -του κύρους του, της επιρροής του, του ηθικού του πλεονεκτήματος και του προγράμματός του- μέσα στην κοινωνία .

Συντάσσεστε με όσους συναδέλφους σας λένε «αυτοδυναμία ή ξανά εκλογές», ή θα μπορούσαν να βρεθούν κι άλλες λύσεις; Ο «μεγάλος συνασπισμός» είναι μέσα σε αυτές;

Στις επερχόμενες εκλογές θα διεκδικήσουμε την αυτοδυναμία. Ωστόσο, με ή χωρίς αυτοδυναμία, αλλά πάντα με βάση το πρόγραμμά μας, θα επιδιώξουμε ευρύτερες συνεργασίες σε Βουλή και κοινωνία προκειμένου να υπάρξει κυβέρνηση. Απορρίπτω κατηγορηματικά το σενάριο συγκυβέρνησης με τη ΝΔ. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο νικητής των εκλογών, τότε η κυβέρνηση που θα κληθεί να συγκροτήσει, ασφαλώς θα γίνει με κορμό το πρόγραμμα και την πολιτική του και με αξιόπιστα πρόσωπα.

 

Η αντιπαράθεση Γ.Παπανδρέου-Ευ.Βενιζέλου τι σηματοδοτεί; Και τι πιθανότητες επιτυχίας δίνετε στη Δημοκρατική Παράταξη;

Οι σκηνές πολιτικού εκφυλισμού που παρακολουθήσαμε πρόσφατα σηματοδοτούν τις απέλπιδες προσπάθειες δύο μοιραίων αρχηγών για την υστεροφημία τους. Τους είχαμε παρακολουθήσει να συγκρούονται για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και το 2007. Η διαφορά είναι ότι σήμερα δρέπουν και οι δύο τους καρπούς της μνημονιακής τους πολιτικής, δηλαδή τη διάλυση του κόμματός τους. Η ίδρυση της Δημοκρατικής Παράταξης αποτελεί την τελευταία πράξη του δράματος.

Ήρθε η ώρα της εξαγγελίας του προγράμματος στη ΔΕΘ. Τι πρέπει να το χαρακτηρίζει κ.Παπαδημούλη; Μαξιμαλιστικοί στόχοι ωφελούν;

Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι και πρέπει να γίνεται ολοένα και πιο συγκεκριμένο, «μετρημένο», ριζοσπαστικό αλλά και  εφαρμόσιμο. Με σχέδιο, χρονοδιάγραμμα και προτεραιότητες. Οι «μαξιμαλισμοί» δεν βοηθούν.

Η τραγική διάψευση του παπανδρεϊκού «λεφτά υπάρχουν» και «το σήριαλ των Ζαππείων»  του κ. Σαμαρά είναι νωπή και άκρως διδακτική. Γι’αυτό οι πολίτες και με το δίκιο τους, είναι «κουμπωμένοι» και διστακτικοί απέναντι στα πολλά «θα».

Η πρόκληση για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ  είναι να βάλει, με την εφαρμογή του προγράμματός της, τέλος στον κατήφορο και να δρομολογήσει με σχέδιο, δικαιοσύνη και σκληρή δουλειά την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και μια πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και ανόρθωσης της κοινωνίας. Μιλώντας τη γλώσσα της ειλικρίνειας και της εντιμότητας, θα διευρύνουμε τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και θα ακυρώσουμε το σενάριο των αντιπάλων για «σύντομη αριστερή παρένθεση».

 

Με τέτοια μέτρα, ωστόσο, που έχει λάβει η κυβέρνηση, η αξιωματική αντιπολίτευση θα έπρεπε να είχε σαφώς υψηλότερο ποσοστό. Πέραν του Προγράμματος, τι άλλο πρέπει να γίνει;

Συγκεκριμένο και σαφές πρόγραμμα, διαρκής ενίσχυση της συνοχής του ΣΥΡΙΖΑ, άνοιγμα σε ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις και, κυρίως, εξωστρέφεια, είναι τα «κλειδιά» όχι μόνο για να γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για να πετύχει μετρήσιμα αποτελέσματα υπέρ της κοινωνίας και ιδίως των ασθενέστερων.

Σωστά πήγε ο Τσίπρας στο Κόμο; Πολλοί λένε ότι η συμμετοχή του εκεί σηματοδοτεί την πλήρη ενσωμάτωσή του στο ευρωπαϊκό κατεστημένο…

Η πρόσκληση εγγράφεται στην πανευρωπαϊκή αναγνώριση που απέκτησε ο Αλ.Τσίπρας ως υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την προεδρία της Κομισιόν, αλλά και, κυρίως, στην πεποίθηση που έχει εδραιωθεί στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο νικητής των επόμενων εθνικών εκλογών. Στην  πολιτική, το κρίσιμο είναι  τι λες και, κυρίως, τι κάνεις. Η συνέπεια λόγων και έργων μετράει και όχι ο φόβος της αντιπαράθεσης ιδεών και απόψεων σε κορυφαίες διεθνείς συναντήσεις.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)