to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:23 | 08.08.2018

Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης: «Οι εξαγγελίες Τσίπρα, στοίχημα για την Ελλάδα και το μέλλον»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας ήρθαν για να μείνουν. Όσοι έκαναν την τυμβωρυχία, κανάλια, πολιτικοί και δημοσιογράφοι, αύριο... θα κλαίνε επειδή μπουλντόζες ρίχνουν αυθαίρετα. Αλλά, αυτοί τη δουλειά τους, εμείς τη δική μας»


Σε σημερινή του συνέντευξη στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» (Βαγγέλης Καραγιώργος) ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφέρθηκε στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από την ευρεία σύσκεψη στο Λαύριο, επεσημαίνοντας τα ακόλουθα:

«Το στοίχημα για τη χώρα και για την κυβέρνηση, είναι αυτά που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός: Για την αντιμετώπιση της αυθαιρεσίας, την αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας και για τον ανασχεδιασμό της οικιστικής ανάπτυξης – για το πώς φτιάχνουμε τις πόλεις, αλλά και για την ολοκλήρωση της αξιολογησης των όποιων λαθών ή παραλείψεων έγιναν την ώρα της εθνικής τραγωδίας. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν πράξη. Και πρέπει να μετράμε διαρκώς τα αποτελέσματα και να είναι αυξανόμενα, με μια διαρκώς και καλύτερη αποτελεσματικότητα του κράτους και της διοίκησης σε αυτό το μέτωπο. Αυτό είναι ένα στοίχημα.

Την ίδια ώρα εξελίσσεται η επιχείρηση ΝΔ, ακροδεξιάς, των φιλικών τους ΜΜΕ –και των αφεντικών αυτών των ΜΜΕ, με τίτλο “αποδομήστε τον Τσίπρα”, η οποία έχω τη γνώμη ότι και αυτή τη φορά θα αποτύχει. Κι αυτό διότι ο κόσμος καταλαβαίνει, τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου. Προτεραιότητα συνεπώς για την κυβέρνηση και τη ευρύτερη Διοίκηση –συμπεριλαμβάνω και την Τοπική αυτοδιοίκηση- είναι ολοένα και μεγαλύτερη τόλμη και αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση όσων εξαγγέλθηκαν. Και εντατική προετοιμασία, έτσι ώστε η επόμενη μέρα μετά τα μνημόνια, διότι σε 12 μέρες λήγουν και τυπικά τα μνημόνια για την Ελλάδα, να μας βρει πιο έτοιμους.

Για όσους κυριολεκτικά λυσσάνε ελπίζοντας ότι “αύριο ρίχνουν τον Τσίπρα” και ότι “θα εξαφανιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ και θα πάει στο 3%”, έχω να πω ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας, ήρθαν για να μείνουν. Αυτό δε σημαίνει ούτε αλαζονεία ούτε περιχαράκωση ούτε επανάπαυση. Σημαίνει μεγαλύτερη ευθύνη και μεγαλύτερη τόλμη να αναγνωρίσουμε και δικά μας λάθη.
Εγώ ισχυρίζομαι για παράδειγμα ότι αυτά τα 3μισι χρόνια, που ο κύριος στόχος της κυβέρνησης και τη χώρας ήταν να βγάλουμε την Ελλάδα από τα μνημόνια, αυτά τα 3μισι χρόνια θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα και στον τομέα της αντιμετώπισης της διάχυτης αυθαιρεσίας.

Η κυβέρνηση οφείλει και πρέπει τώρα, 35 περίπου χρόνια από τη νομοθεσία Τρίτση, να υλοποιήσει τη νομιμότητα αναφορικά με τα αυθαίρετα. Και η κοινωνία είναι πιο ώριμη στο να υλοποιηθούν αυτά τα πράγματα και να μπουν σε μια σειρά, και το σοκ της τραγωδίας έχει κάνει πολύ περισσότερο πιεστική την ανάγκη αυτού του “πρέπει”.

Από κει και πέρα, για να γίνουν όλα αυτά και να υλοποιηθεί η δέσμη αυτών των μέτρων, όπως είπε χθες και ο Τσίπρας, χρειάζεται ιεράρχηση, προτεραιότητες, καθημερινό πιεστικό πρέσινγκ σε όλα τα επίπεδα και φύλλο αγώνα – κάθε εβδομάδα, κάθε μήνα, να γίνεται απολογισμός.
Εϊναι αυτονόητο ότι χρειάζεται και λαϊκή υποστήριξη – διότι αν εξαιρέσει κανείς κάποιους πυρήνες φανατικών που γυαλίζει το μάτι τους και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να πέσει ο Τσίπρας, λες και αν ήταν ο Μητσοτάκης, δεν θα είχαμε νεκρούς, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών καταλαβαίνει ότι δεν πάει άλλο, με αυτό το μοντέλο που στηρίχτηκε στο πελατειακό κράτος, την αυθαιρεσία, στα μπαζωμένα ρέματα, στο χτίσιμο μέσα στα δάση, στο να μαντρώνουμε τις παραλίες και να τις κάνουμε ιδιωτικές παρανομώντας.

Από αυτό έχουν ωφεληθεί λίγοι, που είχαν κολητούς, “πλάτες”, πολύ ισχυροί κ.λπ. Η πολύ μεγάλη πλειοψηφία όμως έχει χάσει. Και νομίζω ότι επειδή η αυθαίρετη δόμηση και η έλλειψη σεβασμού σε κανόνες που να προστατεύουν την ανθρώπινη ζωή το περιβάλλον, τις θάλασσες και το δάσος, είναι ένα ευρύ φαινόμενο και διάχυτο, εδώ έχει σημασία να ξεκινήσει η υλοποίηση των δεσμεύσεων γρήγορα, όπως είπε χθες ο Πρωθυπουργός.
Ξεκινώντας μάλιστα από τις ακραίες περιπτώσεις που βγάζουν μάτι, όπως εκείνη η φονική μάντρα που στοίχισε τη ζωή σε 26 ανθρώπους.Εκεί ακόμη και ο δεξιός, ο κεντρώος, ο απολίτικος, δύσκολα θα σου πουν “όχι”.

Και προβλέπω ότι όσοι έκαναν την τυμβωρυχία, κανάλια, πολιτικοί και δημοσιογράφοι που πρέσβευσαν το “ρίχτε τώρα τον Τσίπρα, τώρα είναι η ευκαιρία”, αύριο θα κλαίνε επειδή μπουλντόζες ρίχνουν αυθαίρετα.

Αλλά, αυτοί τη δουλειά τους, εμείς τη δική μας».

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)