to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:26 | 25.10.2013

Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης: Ο Στουρνάρας τινάζει στον αέρα την περίφημη προγραμματική συμφωνία και το "όχι νέα μέτρα"

Μιλώντας σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:


Ο κ. Στουρνάρας τινάζει στον αέρα την περίφημη προγραμματική συμφωνία με την οποία ήρθαν «εις γάμου κοινωνίαν» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, και η οποία μέσα σε ένα δεκασέλιδο γεμάτο γενικολογίες είχε και μία σαφή φράση: « Όχι νέα μέτρα». Έρχεται λοιπόν τώρα ο «τσάρος» της Οικονομίας, κ. Στουρνάρας και λέει ότι είναι «λάθος το “όχι νέα μέτρα”, προφανώς θα έχουμε νέα μέτρα». Τι σημαίνει αυτό; Ένα παράδειγμα έδωσε χθες ο  κ. Κεγκέρογλου, ο οποίος άνοιξε ορθάνοιχτα την πόρτα για νέα απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων σε μια χώρα με 30% ανεργία και όπου μόνο 1 στους 10 ανέργους παίρνει επίδομα. 

Από εκεί και πέρα η ουσία είναι ότι έρχονται νέα μέτρα που θα «βαφτιστούν» αλλιώς, όχι οριζόντια και επίσης έρχεται μέσα από ένα παζάρι παρασκηνιακό, συμβιβασμός, ανάμεσα σε αυτό που λέει η κυβέρνηση και σε αυτό που ζητά η Τρόικα, ο οποίος ως συνήθως, και όσο έχουμε μνημονιακή κυβέρνηση, θα γέρνει, πολύ προς την πλευρά όσων έχει προαναγγείλει η Τρόικα. Μιλάμε για ένα μνημόνιο μακράς διάρκειας με πολυετή επιτήρηση και για νέα μέτρα τα οποία μετατρέπουν την Ελλάδα σε αποικία χρέους. Η δε ελπίδα της κυβέρνησης Σαμαρά ότι θα πάρει «γλυκό» παραμονές των εκλογών, με ένα είδος ελάφρυνσης του χρέους, διαψεύστηκε, καθώς ο κ. Ρεν είπε ότι η συζήτηση αυτή μετατίθεται για το καλοκαίρι, μετά τις Ευρωεκλογές.

Η δική μας Αριστερά ούτε είναι, ούτε πρέπει να γίνει «μαντρί»

Αγαπώ και σέβομαι απεριόριστα το Μαν.Γλέζο. Συμφωνώ μαζί του ότι η δική μας Αριστερά ούτε είναι, ούτε πρέπει να γίνει «μαντρί», γιατί κανείς μας δεν το θέλει. Οικοδομούμε ένα κόμμα που στηρίζεται στη δημοκρατία και τη συλλογικότητα. Επίσης συμφωνώ μαζί του ότι όταν έχουμε δημοκρατικές διαδικασίες, ακόμη και αν κάτι δεν πάει καλά, δεν έχει νόημα να ανακατεύονται «κύκλοι». 

Προπαγανδιστική προσπάθεια η παρουσίαση της διαφοροποίησης Κωνσταντοπούλου ως μείζον ζήτημα

Ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα με τον μετασχηματισμό του σε ενιαίο κόμμα και προχθές, η προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να παίξει παιχνίδια εντυπώσεων σε βάρος της συνοχής του ΣΥΡΙΖΑ, με το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία, απαντήθηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ωριμότητα και ευθύνη. Η δε επιλογή της Ζ. Κωνσταντοπούλου να διαφοροποιηθεί από τη συλλογική απόφαση κρίνεται, αξιολογείται αλλά δεν μπορεί να είναι μεγάλο πρόβλημα για το κόμμα μας. Έγινε προσπάθεια προπαγανδιστική για να χτυπηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζοντας το ως μείζον ζήτημα. Θυμίζω επιπλέον ότι υπήρξαν δεκάδες βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, την ώρα της ψηφοφορίας, που όταν η Κωνσταντοπούλου είπε «παρούσα», είχαν μια ειρωνική αντίδραση, λες και άνοιξαν οι ουρανοί πάνω από τη Βουλή. Είναι οι ίδιοι που κάνουν τους κοινοβουλευτικούς αντάρτες που δεν θα ψηφίσουν νέα μέτρα, αλλά όταν έρχονται τα μέτρα, τα ψηφίζουν τελικά. 

Όσοι λένε ότι το θέμα του νόμου Βενιζέλου ψάχτηκε με Εξετ. Επιτροπή είναι ή αδιάβαστοι ή ψεύτες

Σε ό,τι αφορά το σκάνδαλο με τα υποβρύχια, πρέπει να γίνει εξεταστική επιτροπή χωρίς τη σπουδή μιας βεβιασμένης ποινικοποίησης της πολιτικής αντιπαράθεσης. Όσοι λένε ότι το θέμα του νόμου Βενιζέλου ψάχτηκε με Εξεταστική Επιτροπή είναι ή αδιάβαστοι ή ψεύτες. Δεν συστήθηκε ποτέ επιτροπή για αυτόν το νόμο και για την προηγούμενη περίοδο μέχρι το 2009, που είναι η μόνη που εξετάστηκε, δε συγκροτήθηκε Εξετ.Επιτροπή αλλά μάζεψε κάποια έγγραφα μια υπο-επιτροπή της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας κι εκεί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είπαν ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες αλλά δεν τρέχει τίποτα, με την έντονη διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί κάποιος να αναζητήσει τα πρακτικά και να δει τις σχετικές δηλώσεις Δρίτσα, όπου υποστηρίζει ότι δεν είναι δυνατό να είναι μόνο ο Τσοχατζόπουλος μπλεγμένος στις μίζες για τα εξοπλιστικά και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάσσεται για περαιτέρω έρευνα. Το κλείσιμο του φακέλου έγινε με σύμπραξη ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, όπως έγινε και με τη Siemens. 

Το μέτρο για τα διόδια των βουλευτών είναι λάθος και πρέπει να αποσυρθεί

Το μέτρο για τα διόδια στους βουλευτές της περιφέρειας είναι λάθος και πρέπει να αποσυρθεί γιατί δικαίως, σκανδαλίζει την κοινή γνώμη. Σε κάθε περίπτωση, αν ισχύσει παρά τη διαφωνία μας, είναι υποχρεωμένη η Βουλή να δίνει τη λίστα όσων κάνουν χρήση και πόσα χρήματα γλιτώνουν μηνιαίως. Τουλάχιστον, να υπάρχει ο δημόσιος έλεγχος. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)