to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:24 | 01.10.2019

Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης: Ο Μ. Βαρβιτσιώτης πήρε απουσία, αλλά θα αναγκαστούν να παραστούν (ηχητικό)

«Γίνεται μία συζήτηση για την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων και η ελληνική κυβέρνηση είναι απούσα, αλλά είναι παρούσα η ελληνική επιχειρηματικότητα και οι κορυφαίοι της Ευρώπης», σημείωσε ο κ. Παπαδημούλης


Εξαφανίστηκε από το τελικό πρόγραμμα των συζητήσεων στα Σκόπια το όνομα του Έλληνα αναπληρωτή υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, την ώρα που παρόντες είναι τόσο οι βιομήχανοι της Βόρειας Ελλάδας όσο και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, αλλά «του χρόνου θα αναγκαστούν να είναι παρόντες», όπως είπε χαρακτηριστικά ο επίσης συμμετέχων αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.


Πάνω από 700 άτομα συμμετέχουν στην ημερίδα του Economist που διεξάγεται στα Σκόπια, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα που θα βρεθεί στο πρώτο τραπέζι με τον ομόλογό του κατά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ και τον πρώην πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ενώ στο δεύτερο θα ακολουθήσει ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, ο πρώην επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο Γκι Βερχόφστατ και ο αναπλήρωτής πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Μπουχάρ Οσμάνι, όπως είπε ο κ. Παπαδημούλης, ενώ η ελληνική παρουσία είναι πολύ μεγάλη και σε επίπεδο επιχειρήσεων, με επικεφαλής τον Αθ. Σαββάκη του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας.

Ωστόσο, εντυπωσιάζει το γεγονός ότι... έχασε τον δρόμο ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, που ενώ στο αρχικό πρόγραμμα περιλαμβανόταν στις συμμετοχές, στο τελικό πρόγραμμα το όνομά του απουσιάζει. «Γίνεται μία συζήτηση για την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων και η ελληνική κυβέρνηση είναι απούσα, αλλά είναι παρούσα η ελληνική επιχειρηματικότητα και οι κορυφαίοι της Ευρώπης», σημείωσε ο κ. Παπαδημούλης.

«Εκτιμώ ότι παρότι έχει κάνει ήδη μία μεγάλη κωλοτούμπα, από το «καταγγέλλουμε τις Πρέσπες» στο «θα τιμήσουμε και θα τηρήσουμε την Συμφωνία», η ελληνική κυβέρνηση που ακόμη κρύβεται από τον εαυτό της, πίσω από το δάχτυλό της, του χρόνου θα αναγκαστούν να είναι παρόντες», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπαδημούλης αναφέρθηκε τόσο στις χθεσινές συναντήσεις Τσίπρα-Ζάεφ και του ίδιου με τον πρόεδρο της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας κ. Τζαφέρι, όσο και σε αυτές που ακολουθούν, τονίζοντας ότι εκδηλώνεται η «ισχυρή υποστήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας στα βόρειά μας, που υπηρετεί και το εθνικό μας συμφέρον και την σταθερότητα στην περιοχή».

Μάλιστα, σχολιάζοντας συζητήσεις στα «πηγαδάκια» αυτών των συναντήσεων, σημείωσε ότι «από χθες εδώ οι μετοχές του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Αλ. Τσίπρα είναι πολύ ψηλά ... πολλοί λένε ότι είναι ανάμεσα στα φαβορί για το νόμπελ Ειρήνης».

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς προωθείται η υπόθεση της σταδιακής ένταξης της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, ο κ. Παπαδημούλης ότι ανέφερε «μετά και τις Πρέσπες η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να επιβραβευτεί», ωστόσο υπάρχουν ακόμη σημαντικές χώρες που δεν έχουν εκδηλωθεί θετικά, όπως η Ολλανδία και η Γαλλία. Τόνισε μάλιστα ότι είναι πολύ μεγάλη η προσπάθεια που καταβάλλεται από την Ελλάδα, καθώς είναι σταθερά της ελληνικής εξωτερικής πολιτική ότι την συμφέρει η ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων. «Θα πάρει χρόνια αυτή η προσπάθεια, αλλά σημασία έχει να δοθεί το εναρκτήριο λάκτισμα», σημείωσε, θυμίζοντας ότι για την Ελλάδα η διαδικασία κράτησε 20 χρόνια.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)