to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:52 | 19.06.2021

Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης: Ο ισχυρισμός της ΝΔ ότι ο εργατικός της νόμος εναρμονίζει την Ελλάδα με την ΕΕ, είναι απολύτως ψευδής

«Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που το σύνολο των δανείων θα δοθεί μέσω τραπεζών, αποκλειστικά για ιδιωτικές επενδύσεις, σε λίγους και ισχυρούς. Το σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ ετοιμάστηκε πίσω από κλειστές πόρτες, για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα λίγων και ισχυρών, που θα πάρουν τη μερίδα του λέοντος από τα 31 δις του Ταμείου Ανάκαμψης»


«Η Ελλάδα είχε ιστορική ευκαιρία να στριμώξει τον Ερντογάν για ένα νέο Ελσίνκι, συνδέοντας την ατζέντα για την τελωνειακή Ένωση ΕΕ-Τουρκίας, με την απαίτηση να δεσμευθεί η Άγκυρα έναντι της ΕΕ για προσφυγή στη Χάγη για τα θέματα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Ο Κυρ. Μητσοτάκης αρνήθηκε να την αξιοποιήσει φοβούμενος εσωκομματικές αντιδράσεις»

Συνέντευξη του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη φιλοξενεί στο κυριακάτικο φύλλο της η εφημερίδα «ΑΥΓΗ».

O Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, απαντά σε ερωτήματα σχετικά με την άρση των πατεντών των εμβολίων, το εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, τα ελληνοτουρκικά και τον νόμο για τα εργασιακά, που ψήφισε μόνη εναντίον όλων, αντιπολίτευσης και κοινωνίας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Όπως σημειώνει: «τέτοιες ακραία νεοφιλελεύθερες, αντεργατικές και φιλοεργοδοτικές ρυθμίσεις, είναι copy-paste από τα πάγια αιτήματα του ΣΕΒ» και αντίστοιχες «μπορεί να βρει κανείς μόνο σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και σε χώρες της Βαλτικής, όπως η Πολωνία ή η Σλοβακία».

Αναφορικά δε με την ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και το συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης, ο Δημήτρης Παπαδημούλης επισημαίνει ότι «η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που η κυβέρνησή της δεν έδωσε το πλήρες σχέδιο στη δημοσιότητα», το οποίο εξηγείται από το ότι «το σχέδιο της ΝΔ δίνει πολύ λίγα για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, δίνει περισσότερα στους ΚΕΚάρχες του “σκόιλ ελικικού” απ’ ότι στην δημόσια εκπαίδευση, και αφήνει έξω από την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και ζωτικά έργα αποκέντρωσης για την ενίσχυση της περιφερειακής σύγκλισης και της κοινωνικής συνοχής».


Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξη:


Το Ευρωκοινοβούλιο, με πρωτοβουλία της Αριστεράς, πήρε καθαρή θέση για την άρση της πατέντας των εμβολίων για τον κορονοϊό. Την ίδια ώρα όμως, το ζήτημα δεν προχωρά με τους απαιτούμενους ρυθμούς. Πού πρέπει, κατά την γνώμη σας, να ασκηθεί περαιτέρω πίεση;

Η έγκριση από το Ευρωκοινοβούλιο της πρότασης της Αριστεράς για προσωρινή άρση του καθεστώτος προστασίας των πατεντών για τα εμβόλια, είναι μια σημαντική νίκη στον αγώνα για να γίνει το αίτημα αυτό, πράξη.

Ειδικοί προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος για ένα νέο, 4ο κύμα της πανδημίας, δεν έχει εκλείψει. Αιτίες γι’ αυτό, είναι ο αργός ρυθμός εμβολιασμού, ειδικότερα στα φτωχότερα μέρη του πλανήτη, τα οποία μετατρέπονται σε “εργαστήρια μεταλλάξεων” του ιού, και η εμμονή των πολυεθνικών του φαρμάκου, που με τη στήριξη, δυστυχώς, και της ηγεσίας της ΕΕ, προτάσσουν τα συμφέροντά τους και τα κέρδη τους και όχι την προστασία της υγείας του παγκόσμιου πληθυσμού.

Για να επιτευχθεί η υλοποίηση της πρότασης του Ευρωκοινοβουλίου, την οποία στηρίζει και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα πρέπει η ηγεσία της ΕΕ να πάψει να ταυτίζεται και να υιοθετεί την επιχειρηματολογία των πολυεθνικών του φαρμάκου και το “nein”της κας Μέρκελ. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη για να κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο. Το θετικό όμως είναι ότι η πλειοψηφία της παγκόσμιας κοινής γνώμης, στηρίζει αυτόν τον αγώνα, για να αντιμετωπιστούν τα εμβόλια ως δημόσιο αγαθό.

Δεν είναι μόνο δίκαιο, αλλά και οικονομικά συμφέρον. Διότι, το κόστος από τη διαιώνιση τέτοιων πανδημιών με μεταλλάξεις είναι πολλαπλάσιο οικονομικά, κοινωνικά, υγειονομικά, από την όποια διαπραγμάτευση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια επιτάχυνση της παραγωγής με την άρση έστω και προσωρινά του καθεστώτος προστασίας της πατέντας.

Η ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης βρίσκεται στην τελική ευθεία. Πώς σχολιάζετε συνολικά το σχέδιο της κυβέρνησης; Ποίες παρεμβάσεις θα μπορούσε να κάνει μία προοδευτική κυβέρνηση μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο;

Η Ελλάδα, δικαιούται και θα λάβει πολλά χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, γιατί είναι πια, μια από τις φτωχότερες χώρες της ΕΕ, με πολύ υψηλή ανεργία και μεγάλες κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες. Δυστυχώς, το σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ, είναι ένα εθνικό σχέδιο που ετοιμάστηκε πίσω από κλειστές πόρτες, για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα λίγων και ισχυρών, που θα πάρουν τη μερίδα του λέοντος από τα 31 δις του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που το σύνολο των δανείων, περίπου 13 δισ. ευρώ, θα δοθεί μέσω τραπεζών, αποκλειστικά για ιδιωτικές επενδύσεις, σε λίγους και ισχυρούς.
Στην Πορτογαλία θα αξιοποιήσουν ένα κομμάτι των δικών τους δανείων για προγράμματα κοινωνικής στέγασης και για τη δημιουργία φοιτητικών εστιών. Στην Πολωνία, του υπερσυντηρητικού Κατσίνσκι, θα χρησιμοποιήσουν ένα μέρος των δανείων για να στηρίξουν την ψηφιοποίηση της δημόσιας υγείας και της δημόσιας εκπαίδευσης.
Στη Σλοβενία, για να ενισχύσουν την καινοτομία και τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, ιδιαίτερα των νέων.
Στην Ισπανία, θα στηρίξουν έντονα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που η κυβέρνησή της δεν έχει δώσει ακόμη το πλήρες σχέδιο στη δημοσιότητα. Η κυβέρνηση της ΝΔ κατέθεσε στην Κομισιόν 4 χιλιάδες σελίδες και έχει δώσει στη δημοσιότητα μόλις μια περίληψη 200 σελίδων!
Το σχέδιο της ΝΔ δίνει πολύ λίγα για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, δίνει περισσότερα στους ΚΕΚάρχες του “σκόιλ ελικικού” απ’ ότι στην δημόσια εκπαίδευση, και αφήνει έξω από την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και ζωτικά έργα αποκέντρωσης για την ενίσχυση της περιφερειακής σύγκλισης και της κοινωνικής συνοχής.

Στο Ευρωκοινοβούλιο έχουμε συγκροτήσει εδώ και 2 μήνες μια Επιτροπή για τον κοινοβουλευτικό έλεγχο αυτών των κονδυλίων και είμαι το μόνο μέλος της από την Ελλάδα. Στόχος της Επιτροπής μας βασικός, είναι να αξιοποιηθούν σωστά αυτά τα κονδύλια, μακριά από πελατειακά δίκτυα, διαφθορά και παραβιάσεις του κράτους δικαίου. Η ΝΔ αρνείται έως τώρα πεισματικά, να συγκροτήσει αντίστοιχη επιτροπή στην Ελληνική Βουλή και νομίζω ότι σε αυτό το θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οφείλει να αναλάβει πιεστικές πρωτοβουλίες προκειμένου να υπάρξει ασφυκτικός έλεγχος στην αξιοποίηση αυτών των κονδυλίων. Είναι ένα θέμα για το οποίο δεν πρέπει να αφήσουμε την κυβέρνηση σε χλωρό κλαρί.

Πώς βλέπετε τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά μετά και την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν; Βαδίζουμε στον σωστό δρόμο;

Η Ελλάδα είχε μια ευκαιρία να στριμώξει τον Ερντογάν για ένα νέο Ελσίνκι, τώρα, που η τουρκική ηγεσία πιέζεται από την οικονομία, τα σκάνδαλα, την κυβερνητική φθορά και τη νέα ηγεσία των ΗΠΑ. Είναι ιστορική ευκαιρία να συνδεθεί η Ευρωτουρκική ατζέντα για την τελωνειακή Ένωση ΕΕ-Τουρκίας, με την απαίτηση να δεσμευθεί η Άγκυρα έναντι της ΕΕ για προσφυγή στη Χάγη για τα θέματα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνείται να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία, γιατί φοβάται τις εσωκομματικές αντιδράσεις - το δηλωμένο «Όχι» του Αντ. Σαμαρά και τις ισχυρές επιφυλάξεις του Κώστα Καραμανλή. Για μια ακόμη φορά, η εθνική πατριωτική στρατηγική θυσιάζεται στο βωμό βραχυπρόθεσμων τακτικισμών και εσωκομματικών σκοπιμοτήτων του κυβερνώντος κόμματος.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οι παρεμβάσεις της στα εργασιακά «εναρμονίζουν» την χώρα με την υπόλοιπη Ευρώπη. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση, με βάση και την ευρωπαϊκή σας εμπειρία;

Ο ισχυρισμός της ΝΔ είναι απολύτως ψευδής. Τέτοιες ακραία νεοφιλελεύθερες, αντεργατικές και φιλοεργοδοτικές ρυθμίσεις, που είναι «copy paste» με τα πάγια αιτήματα του ΣΕΒ εδώ και τόσα χρόνια, μπορεί να βρει κανείς μόνο σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Της Βαλτικής, της Πολωνίας, της Σλοβακίας.

Την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να μας πάει χρόνια πίσω, η προοδευτική κυβέρνηση της Ισπανίας με την αριστερή Υπουργό Εργασίας Γιολάντα Ντίαζ, προωθεί ρυθμίσεις και νομοθεσία που ενισχύουν τα δικαιώματα και τη διαπραγματευτική ικανότητα όσων εργάζονται με επισφάλεια και ελαστικές μορφές εργασίας.

Από τις πρώτες ενέργειες μιας νέας κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι η κατάργηση του αντεργατικού αυτού νόμου.


 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)