to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:32 | 24.06.2021

Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης: Να σταματήσει η υποκριτική διγλωσσία της ΝΔ

«Στο ΕΚ πιέζουμε ώστε οι χώρες που παραβιάζουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα να στερηθούν κοινοτικών κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης», επεσήμανε ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Δ. Παπαδημούλης σε ραδιοφωνική συνέντευξή του


Σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» (Ν. Σβέρκος) ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης επεσήμανε τα ακόλουθα:

Υπάρχει μία οπισθοδρόμηση της ΝΔ σε θέματα όπως είναι το δικαίωμα στην άμβλωση, μια στροφή προς τα δεξιά

Μεταξύ των αρμοδιοτήτων μου ως Αντιπρόεδρος του ΕΚ είναι και τα θέματα της ισότητας. Έχουμε καταφέρει, στην Επιτροπή αυτή, να φτιάχνουμε ομοφωνίες με τη συμμετοχή και των μελών που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα υπέρ των αυτονόητων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μεταξύ αυτών είναι και το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση. Αυτό ακριβώς, τίποτα παραπάνω, κατοχυρώνει το ψήφισμα που ετοίμασε η Επιτροπή γυναικών και το ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία, 27 υπέρ, 6 κατά και 1 αποχή. Επίσης, το ψήφισε η Έλενα Κουντουρά που μετέχει από μας, η Ελίζα Βόζεμπεργκ από την πλευρά της ΝΔ, καθώς και η συντριπτική πλειοψηφία των δεξιών ευρωβουλευτών.

Μετά ήρθε η εξευτελιστική ανατροπή κι οπισθοδρόμηση με πρωτοβουλία των Πολωνών υπερσυντηρητικών. Στη χώρα τους έχουν καταργήσει το δικαίωμα στην άμβλωση για τις γυναίκες. Κατέθεσαν, λοιπόν, ένα ψήφισμα το οποίο καταψηφίστηκε χθες κηρύσσοντας «απαράδεκτη» την έκθεση της επιτροπής γυναικών, η οποία λέει τα αυτονόητα για μία σύγχρονη δημοκρατική χώρα.

Τα αυτονόητα για την Ευρώπη έτσι όπως την ξέραμε. Αυτήν την ψήφο των Πολωνών υπερσυντηρητικών, κόντρα σε αυτό που είχε ψηφίσει και η Ελίζα Βόζεμπεργκ, την υπερψήφισαν σύσσωμοι οι ευρωβουλευτές της ΝΔ χωρίς να υπάρχει κομματική πειθαρχία στο ΕΛΚ. Υπήρξαν, βέβαια, και αρκετοί δεξιοί ευρωβουλευτές που το καταψήφισαν. Γι’ αυτό καταψηφίστηκε και με μεγάλη διαφορά.

Αυτό δείχνει, πρώτον ότι υπάρχει μία οπισθοδρόμηση της ΝΔ σε θέματα όπως είναι το δικαίωμα στην άμβλωση, μια στροφή προς τα δεξιά, και δεύτερον, δείχνει ότι ο δισταγμός και η άρνηση της κυβέρνησης να συνυπογράψει αυτό το ψήφισμα καταδίκης του ομοφοβικού νόμου του Όρμπαν, του ακροδεξιού, δεν ήταν τυχαία. Δείχνει, επίσης, ότι αυτό το συνέδριο το οποίο ακυρώθηκε μετά την κατακραυγή στο οποίο ήταν ομιλητές όλοι οι ακροδεξιοί, οι περισσότεροι της ΝΔ, όπως Βορίδης, Γεωργιάδης κλπ., κι αυτό δεν ήταν τυχαίο.

Η κυβέρνηση και το κόμμα της ΝΔ οφείλουν σήμερα κιόλας μία εξήγηση γι’ αυτήν την οπισθοδρομική συμπεριφορά και για αυτήν την υποκριτική διγλωσσία. Διότι δεν μπορείς να λες ‘’είμαι υπέρ του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση’’ και να συντάσσεσαι με την ακροδεξιά και τους υπερσυντηρητικούς της Πολωνίας, καταγγέλλοντας ως απαράδεκτη μία έκθεση του ΕΚ, η οποία επισημαίνει τα αυτονόητα.

Είναι ένα συμβιβαστικό κείμενο που το ψήφισαν δεξιοί, φιλελεύθεροι, φυσικά οι αριστεροί, οι σοσιαλιστές, οι πράσινοι και εγκρίθηκε στην επιτροπή γυναικών με πάνω από 80%. Νομίζω ότι έχουμε την άνοδο της ακροδεξιάς και των υπερσυντηρητικών, που κυβερνούν σε χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία, και τη στροφή προς τα δεξιά ενός τμήματος της παραδοσιακής δεξιάς του ΕΛΚ, όπου ακολουθεί και η ΝΔ.

Στο ΕΚ πιέζουμε ώστε οι χώρες που παραβιάζουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα να στερηθούν κοινοτικών κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης

Αναφορικά με το αν θέλει κάτι ή ελπίζει να πάρει η ΝΔ ή η κυβέρνηση, δεδομένου ότι συντάσσεται με χώρες υπερσυντηρητικών, αυτό είναι ένα καλό ερώτημα για τον Κ. Μητσοτάκη και την κυβερνητική εκπρόσωπο. Πιστεύω ότι θα πρέπει και η συνάδελφός μου, η Ελίζα Βόζεμπεργκ, να εξηγήσει πώς υπερψήφισε χθες, καταγγέλλοντας ως απαράδεκτη, μία έκθεση που η ίδια στήριξε.

Νομίζω όμως ότι πρέπει να καταλάβουμε πια πως στα θέματα που αφορούν τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουμε πλέον φαινόμενα οπισθοδρόμησης, συντηρητικοποίησης, ακύρωσης κεκτημένων που για δεκαετίες ήταν αυτονόητα στην Ευρώπη από την άκρα δεξιά. Ένα κομμάτι της δεξιάς, δυστυχώς και η ΝΔ με αυτές τις συμπεριφορές εκεί πηγαίνει, υποτάσσεται και προσχωρεί σε αυτήν την ατζέντα, με συνέπεια αυτό να δυναμώνει και να νομιμοποιεί τα ακροδεξιά πράγματα.

Ευτυχώς υπάρχουν και καλές αντιδράσεις. Το ΕΚ πιστεύω ότι θα εγκρίνει με μεγάλη πλειοψηφία σήμερα αυτήν την έκθεση και θα απορρίψει επίσημα μεγάλη πλειοψηφία, τα οπισθοδρομικά ψηφίσματα του ECR και του ΕΛΚ. Το κυριότερο, πιέζουμε, θα σας δώσω και μία είδηση, την Κομισιόν να ενεργοποιήσει τον κανονισμό που έχουμε συμφωνήσει. Στον συγκεκριμένο αναφέρεται ότι χώρες, κυβερνήσεις που παραβιάζουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, όπως είναι η Πολωνία με το δικαίωμα στην άμβλωση ή η Ουγγαρία με τον ομοφοβικό νόμο του Όρμπαν που ψήφισε πριν λίγες μέρες, θα στερηθούν κοινοτικών κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, δηλαδή να υπάρχουν και πέναλτι οικονομικού χαρακτήρα, αν παραβιάζουν τον κανονισμό για τον σεβασμό του κράτους δικαίου.

Αυτό το έργο δεν αποτελεί πρωτοβουλία μόνον της ευρωομάδας της Αριστεράς. Όσον αφορά αυτή, βρίσκεται σε μια κινητικότητα. Γενικότερα, μετέχουμε σε πρωτοβουλίες. Θεωρώ ότι η πλειοψηφία του ΕΚ θα ζητήσει τέτοιες ενέργειες από την Κομισιόν και την πιέζουμε να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση.

Είμαι αισιόδοξος. Υπάρχει όμως μία ανάγκη να σταματήσει αυτή η υποκριτική διγλωσσία από την πλευρά της κυβέρνησης και της ΝΔ. Δεν μπορείς να είσαι με το δικαίωμα στην άμβλωση και παράλληλα με την κατάργησή του από τους Πολωνούς υπερσυντηρητικούς. Δεν μπορείς να ψηφίζεις την έκθεση της επιτροπής γυναικών και την ίδια ώρα να την καταγγέλλεις ως απαράδεκτη.

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη: 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)