to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:49 | 10.06.2020

Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης: Να μη δοθεί το λάθος σήμα ότι ξεμπερδέψαμε με τον κορονοϊό

«Τώρα δεν είναι ώρα για εξωραϊσμούς, ούτε για να λέμε ότι η κυβέρνηση τα κάνει όλα τέλεια, στο πλαίσιο μιας φιλοκυβερνητικής προπαγάνδας, που έχει κοντά ποδάρια»


Σε τηλεοπτική του εμφάνιση στον τ/σ Kontra και την Αναστασία Γιάμαληο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφέρθηκε στα εξής:

Η περίπτωση του κ. Λούλη είναι μια ακόμη περίπτωση fake αριστείας, σε βαθμό εξαπάτησης, και ακραίας κομματικοποίησης που ξεπληρώνει παλιά γραμμάτια που έχουν σχέση με τον πατέρα Μητσοτάκη – Να παραιτηθεί ή να τον διώξει ο πρωθυπουργός

Ο κ. Λούλης συνελήφθη ψευδόμενος να παραβιάζει το νόμο, ο οποίος επιβάλλει ο Γενικός Γραμματέας να έχει πτυχίο ελληνικού ή ισότιμου αναγνωρισμένου ξένου πανεπιστημίου. Στην περίπτωσή του δεν εφαρμόζεται ο νόμος, επομένως υπάρχουν δύο δυνατότητες: ή να υποβάλλει ο ίδιος την παραίτησή του ή να τον διώξει ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Λούληςείναι ζημιά για την κυβέρνηση στο τομέα που του έχει ανατεθεί, διότι είναι Γ.Γ. στο υπουργείο Τουρισμού και πριν λίγες μέρες δήλωνε, την ώρα που «άνοιγε» ο τουρισμός, ότι βεβαίως και δεν θα πάει σε ξενοδοχείο να περιμένει στην ουρά, στον μπουφέ, αλλά θα πάει σε ξερονήσι. Επίσης, ο κ. Λούληςείναι και υμνητής, με βιβλίο που έχει βγάλει, του δικτάτορα Παπαδόπουλου. Δηλαδή, κάθε λέξη και ζημιά.

Πρόκειται για μια ακόμη περίπτωση fake αριστείας και ακραίας κομματικοποίησης –καμία σχέση με αξιοκρατία- που ξεπληρώνει παλιά γραμμάτια που έχουν σχέση με την οικογένεια Μητσοτάκη και τον πατέρα Μητσοτάκη. Εδώ έχουμε μια υπόθεση fake αριστείας σε βαθμό εξαπάτησης.

Νομίζω ότι αν κάτι χρειαζόμαστε αυτή την ώρα, και θα έπρεπε σε αυτό να υπάρχει διακομματική συναίνεση, είναι αξιοκρατία, από-κομματικοποίηση, αξιολόγηση και να παραμένουν οι καλύτεροι, όχι να διώχνουν ανθρώπους επειδή δεν είναι του κόμματος, όχι μόνο στον δημόσιο τομέα, ακόμα και στην τηλεόραση.

Υπάρχει μια δημοσιογράφος στη δημόσια τηλεόραση που κάνει μια εκπομπή για την Ευρώπη, στην οποία επανειλημμένα έχουμε μετάσχει, και στην οποία «έκοψαν» την εκπομπή με το επιχείρημα του κορονοϊού και δεν της επιτρέπουν να την ξανακάνει. Μια εκπομπή στην οποία έχουν δώσει συνεντεύξεις ο Πρόεδρος του ΕΚ, οι Πρόεδροι όλων των πολιτικών ομάδων, οι εκπρόσωποι της Κομισιόν κ.λπ.. Θέλω να πω, λοιπόν, ότι υπάρχει μια λογική ακραίας κομματικοποίησης.

Τώρα δεν είναι ώρα για εξωραϊσμούς, ούτε για να λέμε ότι η κυβέρνηση τα κάνει όλα τέλεια, στο πλαίσιο μιας φιλοκυβερνητικής προπαγάνδας, που έχει κοντά ποδάρια

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, που είναι κι αυτό που καίει περισσότερο τον κόσμο, δυστυχώς η Ελλάδα –σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις- τη μεγαλύτερη ύφεση και αύξηση της ανεργίας σε όλη την Ευρωζώνη. Γι’ αυτό η ευθύνη βρίσκεται στην επιλογή της κυβέρνησης να μην πάρει στην αρχή της κρίσης ισχυρά εμπροσθοβαρή μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. Με το επιχείρημα ότι δεν έχουμε πολλά λεφτά, παρότι είχαμε το «μαξιλάρι».Τώρα έρχονται και οι γενναίες προτάσεις της Κομισιόν, που είναι ένα επιπλέον επιχείρημα εναντίον της επιλογής της κυβέρνησης να είμαστε στον πάτο των δημοσιονομικών μέτρων ως Ελλάδα.

Δυστυχώς η κατάσταση κάθε μέρα χειροτερεύει και το φθινόπωρο τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα από ό,τι σήμερα. Αυτή την ώρα, εκτός από τον σχεδιασμό της αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων,ώστε να «πιάσουν τόπο» τα λεφτά, μακριά από πελατειακά δίκτυα διαφθοράς, χρειάζεται να δούμε και πώς δεν θα κάνουμε ως χώρα τα λάθη που έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Η έκδοση του 10ετούς ομολόγου πήγε καλά γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε μια ΕΚΤ που ενίσχυσε πριν λίγες μέρες το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων λόγω κορονοϊού και γιατί έχουμε στο τραπέζι την πρόταση της Κομισιόν που βοηθάει, γιατί η Γερμανία -προκειμένου να μην καταρρεύσει ο Ευρωπαϊκός Νότος- αποφάσισε να κάνει στροφή προς κατευθύνσεις για τις οποίες πίεζαν εδώ και πολύ καιρό οι ευρωομάδες της Αριστεράς, των Πρασίνων και των Σοσιαλιστών.

Και τώρα δεν είναι ώρα για εξωραϊσμούς, ούτε για να λέμε ότι η κυβέρνηση τα κάνει όλα τέλεια, στο πλαίσιο μιας φιλοκυβερνητικής προπαγάνδας, που έχει κοντά ποδάρια. Πρέπει να δούμε πώς, έστω και με καθυστέρηση, θα πέσουν περισσότερα χρήματα στην οικονομία, αλλά και το πώς θα κατανεμηθούν τα λεφτά, ώστε να μην «πληρώνουν το μάρμαρο» οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι.

Χρειάζεται, λοιπόν, να εγκαταλείψει η κυβέρνηση την αλαζονεία και τη δαιμονοποίηση της αντιπολίτευσης και να κοιτάξει προτάσεις που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να τις κουβεντιάζει ουσιαστικά και να μην τις απορρίπτει με μια μονοκονδυλιά. Χρειάζεται επιτέλους να σοβαρευτούμε και να κάνουμε ουσιαστική πολιτική αντιπαράθεση.

Εξακολουθούμε να συνεργαζόμαστε με τον κ. Κούλογλου στην ευρωομάδα ΣΥΡΙΖΑ και να δουλεύουμε συλλογικά, γιατί αυτή είναι η εντολή μας κι έτσι οφείλουμε να ανταποκριθούμε στον κόσμο που μας στηρίζει

Σχετικά με το θέμα που έχει δημιουργηθεί γύρω από τον ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιο Κούλογλου, εκφράζω αρχικά την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι ο ίδιος αποσαφήνισε τα πράγματα, λέγοντας ότι παραμένει στο κόμμα και στην ευρωομάδατου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Η συζήτηση αυτή ξεκίνησε από μια επίθεση που δέχθηκα προσωπικά από τη ΝΔ. Απέναντι σε αυτή την επίθεση είχα τη στήριξη του κόμματός μου και των στελεχών του. Το μόνο που θα ήθελα να προσθέσω είναι ότι επειδή σε όλη μου τη διαδρομή έχω έναν πεντακάθαρο οδηγό να με οδηγεί, δεν δέχομαι μαθήματα ηθικής από κανέναν.

Φυσικά και εξακολουθούμε να λειτουργούμε από κοινού και να συνεργαζόμαστε με τον κ. Κούλογλου στην ευρωομάδα ΣΥΡΙΖΑ. Η ομάδα μας έχει 6 μέλη, που εξελέγησαν με την ψήφο του λαού. Είχα την τιμή να εκλεγώ πρώτος σε ψήφους από τους πολίτες κι έχω επίσης την τιμή να έχω προταθεί από τον Αλ. Τσίπρα ως επικεφαλής της ομάδας με την στήριξη όλων των ευρωβουλευτών. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε συλλογικά, γιατί αυτή είναι η εντολή μας κι έτσι οφείλουμε να ανταποκριθούμε στον κόσμο που μας στηρίζει.

Στο ΕΚ επιδιώκουμε, στα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, να έχουμε παρά τις διαφορές μας κοινή γραμμή πλεύσης. Κι επειδή επίσης έχω την τιμή να είμαι ο μόνος Έλληνας εκλεγμένος Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, με μεγάλη πλειοψηφία, έχω πλήρη συνείδηση ότι εκεί δεν εκπροσωπώ μόνο την παράταξή μου, αλλά και την πατρίδα μου. Ίσως είναι κι αυτός ένας λόγος που δέχομαι επιθέσεις με χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, γιατί ένας Συριζαίοςέχει μια υψηλή, διακεκριμένη θέση σε έναν κορυφαίο θεσμό στο εξωτερικό.

Έχει ιδιαίτερη σημασία να μη δοθεί το λάθος σήμα, και μάλιστα από αξιωματούχους και υπουργούς, ότι ξεμπερδέψαμε με τον κορονοϊό  - Να πιάσουν τόπο τα λεφτά, μακριά από οποιαδήποτε πρακτική πελατειακών δικτύων και διαφθοράς

Έχει ιδιαίτερη σημασία να μη δοθεί το λάθος σήμα, και μάλιστα από αξιωματούχους και υπουργούς, ότι ξεμπερδέψαμε με τον κορονοϊό. Τις τελευταίες μέρες υπάρχει μια άνοδος των κρουσμάτων και θέλει πολλή προσοχή στο να τηρούνται τα πρωτόκολλα και τα υγειονομικά μέτρα, διότι από αυτό θα εξαρτηθεί η πορεία της οικονομίας, του τουρισμού και της δημόσιας υγείας. Γι’ αυτό νομίζω ότι είναι τεράστιο λάθος τα δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Έχει επίσης τεράστια σημασία, εκτός από το να αξιοποιήσουμε τα κονδύλια με έναν εθνικό σχεδιασμό που θα προετοιμαστεί έγκαιρα, να κατανοήσουμε ότι τίποτα δεν έχει «κλειδώσει». Έχουμε προς το παρόν μια πρόταση, για την οποία θα γίνει μάχη να μειωθεί το ποσό, ενώ την ίδια ώρα πρέπει να δώσουμε μάχη για τα «ψιλά γράμματα». Να μην έχουμε περαιτέρω δεσμεύσεις μνημονιακού τύπου, πέρα από όσα προβλέπουν οι κανόνες περί ευρωπαϊκού εξαμήνου, και να μην έχουμε δυσμενή μεταχείριση για την Ελλάδα έναντι των υπολοίπων κρατών-μελών.

Να ετοιμαστεί λοιπόν το σχέδιο, να πιάσουν τόπο τα λεφτά, μακριά από οποιαδήποτε πρακτική πελατειακών δικτύων, διαφθοράς και κομματικής ιδιοποίησης αυτών των χρημάτων, γιατί έτσι θα χάσουμε την ευκαιρία για μια αναπτυξιακή αξιοποίηση αυτών των πόρων, που μπορεί να αλλάξει πολλά πράγματα στην Ελλάδα.

Αν τα αξιοποιήσουμε σωστά, μπορεί και άνθρωποι που έφυγαν στα προηγούμενα χρόνια της κρίσης στο εξωτερικό να ξαναγυρίσουν στην Ελλάδα και να βοηθήσουν ώστε να έχουμε μια πολύ πιο ισχυρή οικονομία και μια πιο μοντέρνα, παραγωγική Ελλάδα, με πιο ισχυρό κοινωνικό κράτος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)