to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:25 | 12.02.2020

Οικονομία

Δ. Παπαδημούλης: Μπλοκάρονται η Τραπεζική Ενοποίηση και το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-27 (βίντεο)

Ομιλία του Δ. Παπαδημούλη στην Ολομέλεια του ΕΚ για την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας


Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο και στο πλαίσιο της συζήτησης με θέμα «Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - ετήσια έκθεση 2018».

Απευθυνόμενος προς την Κομισιόν, την οποία εκπροσώπησε ο Εκτελεστικός της Αντιπρόεδρος για την Οικονομία,Βάλντις Ντομπρόβσκις, και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε τα εξής:

«Ευχαριστώ κε Πρόεδρε,

Κα Λαγκάρντ και κε Ντομπρόβσκις, σας καλωσορίζουμε στην Ολομέλεια. Νομίζω, όμως, ότι ο μεγάλος ένοχος για όσα κάνουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ανησυχεί, είναι απών από αυτή την συζήτηση. Και το μεγάλο “φρένο” σε αυτά που πρέπει να κάνουμε μπαίνει από το Συμβούλιο - είναι οι κυβερνήσεις. Εκεί, μπλοκάρει η ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ενοποίησης και ο Τρίτος Πυλώνας. Διότι, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζητά το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων-EDIS-, η Κομισιόν το προτείνει, και η πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάσσεται υπέρ της θέσπισής του.

Ο κίνδυνος δεν είναι, μόνο η οικονομική επιβράδυνση. Ο κίνδυνος είναι μια νέα οικονομική κρίση, κα Λαγκάρντ. Δέκα χρόνια μετά την κρίση που ξέσπασε στις ΗΠΑ, οι ΗΠΑ έχουν ανακάμψει. Και εμείς, ακόμα, συζητάμε το ενισχυμένο πλαίσιο της οικονομικής διακυβέρνησης που θα βαθύνει την πολιτική, οικονομική και νομισματική ενοποίηση και θα καταστήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη πιο ισχυρή.

Και αυτό λείπει. Όπως λείπουν, και τα χρηματοδοτικά μέσα για να υλοποιηθεί το GreenDeal. Διότι, και πάλι το Συμβούλιο είναι αυτό που θέλει να περικόψει τον οικονομικό προϋπολογισμό για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Σε αντίθεση με το Ευρωκοινοβούλιο, που ζητά περισσότερα χρήματα για να μειώσουμε τις ανισότητες, να επενδύσουμε στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, να κρατήσουμε την πολιτική συνοχής και, εντέλει, να φύγουμε μπροστά με επενδύσεις στην καινοτομία.

Επομένως, η έκθεση του κ. Μαυρίδη είναι μια ευκαιρία για να δούμε τι πρέπει να αλλάξει, για να συμπαρασύρουμε και αυτούς που βάζουν φρένο.
Ευχαριστώ πολύ».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)