to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:10 | 03.06.2013

Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης: Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το κλειστό επάγγελμα του καναλάρχη θα ανοίξει

Αποσπάσματα συνέντευξης του Δ.Παπαδημούλη, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ, στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM (Β.Χιώτης)


Β.Χ: Πώς κρίνετε τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία;

Ξεκίνησε ένας αγώνας για το πράσινο και το περιβάλλον, αλλά γρήγορα εξελίχθηκε, μετά την άγρια καταστολή των διαδηλωτών από την κυβέρνηση Ερντογάν, σε μία μαζική κινητοποίηση που έχει πλέον εξαπλωθεί σε όλη την Τουρκία και σε αγώνα για αξιοπρέπεια, δημοκρατία, για το δικαίωμα της ειρηνικής διαμαρτυρίας. Αυτό που εντυπωσιάζει δε, είναι ότι παρά τα θύματα, την κατακραυγή, την ακόμη μαζικότερη κινητοποίηση, ο Ερντογάν δείχνει να μην καταλαβαίνει και να κάνει δηλώσεις μεθυσμένου ηγεμόνα που αποπνέουν έναν έντονο αυταρχισμό. Δεν έχει καμία σχέση η αντίδρασή του στα γεγονότα των τελευταίων ημερών με την εικόνα του μεταρρυθμιστή και του προνομιακού συνομιλητή Ευρωπαίων και Αμερικανών. Φαίνεται πως οι απανωτές νίκες και οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας του έχουν δώσει μια αίσθηση παντοδυναμίας που μόνο κακός σύμβουλος μπορεί να είναι. Και μιλάμε για μια χώρα όπου υπάρχει κακή παράδοση σκληρών και αυταρχικών παρεμβάσεων στην αντιμετώπιση διαδηλώσεων και αντιδράσεων...

Μπαράζ επιθέσεων στον ΣΥΡΙΖΑ από πολιτικά, οικονομικά και μιντιακά κέντρα

Β.Χ: Στα καθ’ ημάς....Πιστεύετε ότι υπάρχουν εδώ οι συνθήκες για συγκεντρώσεις σε πλατείες αυτήν την περίοδο, δεδομένου ότι έχετε εξαγγείλει ήδη τέτοιου είδους συγκεντρώσεις..

Όσοι δεν καταλαβαίνουν ότι ολόκληρος ο ευρωπαϊκός Νότος «βράζει» από την ύφεση, την τεράστια ανεργία και τη μαζική φυγή κεφαλαίων και καταθέσεων προς το Βορρά, δεν καταλαβαίνουν τι τους γίνεται. Εδώ ο Ρομπάϊ, που είναι δεξιός, είπε ότι με ανεργία 12% στην Ευρωζώνη απειλούμαστε με κοινωνική έκρηξη και στην Ελλάδα που έχουμε επίσημη ανεργία 27% και πάνω από 60% στους νέους, κάποιοι πουλάνε success story. Στην Ελλάδα, που είναι το πειραματόζωο και έχει υποστεί τα περισσότερα από αυτή την οικονομική πολιτική, αυτά τα τρία χρόνια έχουμε ρεκόρ διαδηλώσεων και κινητοποιήσεων, γιατί έχουμε υποστεί τη μεγαλύτερη λεηλασία εισοδημάτων και δικαιωμάτων. 

Είναι αλήθεια ότι σε σχέση με πέρσι και πρόπερσι παρατηρείται μια «κοιλιά» στις κοινωνικές κινητοποιήσεις, για δύο λόγους: λόγω της κόπωσης, της απογοήτευσης και της σκέψης για το χαμένο μεροκάματο, όταν δεν περισσεύει πια τίποτα και υπάρχει υπερδανεισμός και ανέχεια και δεύτερον, διότι όλο και περισσότεροι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι το ζητούμενο τώρα είναι μια πολιτική εναλλακτική λύση, μια άλλη κυβέρνηση, που είναι ικανή να βάλει φρένο στον κατήφορο. Κι επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναδειχθεί στον αριστερό, προοδευτικό πόλο χωρίς τον οποίο δεν μπορεί να υπάρξει άλλη κυβέρνηση που να εφαρμόσει αυτή την διαφορετική πολιτική, δέχεται αυτό το μπαράζ επιθέσεων από πολιτικά, οικονομικά και μιντιακά κέντρα που τα έχουν δώσει όλα για να κάνουν τον Σαμαρά πανίσχυρο.

Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το κλειστό επάγγελμα του καναλάρχη θα ανοίξει 

Β.Χ. Ναι, αλλά κι εσείς θεωρείτε τα πάντα επίθεση για κάθε κριτική που δέχεστε...

Ο κόσμος το ‘χει τούμπανο και κάποιοι κρυφό καμάρι: μετά την παρουσίαση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την επαναφορά της νομιμότητας στο τοπίο των ΜΜΕ, και ιδίως των ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ, το μπαράζ των επιθέσεων εναντίον του από συγκεκριμένα κέντρα έχει ενταθεί. Το δεύτερο Μνημόνιο προέβλεπε δημόσιο διαγωνισμό για να δοθούν οι τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας. Είναι το μόνο σημείο που προέβλεπε σοβαρή άντληση εσόδων  -κατ’εκτίμηση των συντακτών του Μνημονίου 350-500 εκατ. ευρώ- εντούτοις ματαιώθηκε από τη σύμπραξη της Τρόικας εξωτερικού με την Τρόικα εσωτερικού. Το κλειστό επάγγελμα του καναλάρχη, που έχει δημόσια άδεια, δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ και αυτό που παίρνει το επιστρέφει ως πολιτική υποστήριξη σ΄αυτόν που του το ‘δωσε, σε βάρος του δημόσιο ταμείου και της νομιμότητας, θα ανοίξει, αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο κορμός της επόμενης κυβέρνησης. 

Αν οι «3» ασχολιόντουσαν με τα προβλήματα της χώρας τον μισό χρόνο από αυτόν που κατανάλωσαν για το αντιρατσιστικό, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα

Β.Χ Διαβάζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει να προταχθεί η δική του πρόταση για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, Είναι έτσι ή θα επιδιώξετε να συζητηθούν όλες μαζί;

Αυτά τα κανονίζει η Διάσκεψη των Προέδρων, σύμφωνα με τον κανονισμό. Η εμπειρία πάντως έχει δείξει ότι πολλές φορές επιβάλλεται η θέληση Σαμαρά μέσω της διαδικασίας της Διάσκεψης. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία πάντως, είναι να μη χαθεί το δάσος μπροστά στο δέντρο. Δηλαδή η ανάγκη να αποκτήσει η χώρα μια αυστηρότερη αντιρατσιστική νομοθεσία που να τιμωρεί την πράξη κι όχι την άποψη και η οποία να εφαρμόζεται. Το κάθε κόμμα και πρόταση είναι η χαρά του ρατσιστή. Δεν οδηγεί στην ψήφιση νόμου που θα πρέπει και να εφαρμοστεί στην πράξη. Γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ, καταθέτοντας την πρότασή του, ασκεί μια πίεση να σπάσει επιτέλους αυτό το τέλμα που προκλήθηκε από το ενδο-κυβερνητικό αλαλούμ και να υπάρξει νομοθεσία. Κατά τ’ άλλα, αν Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης ασχολιόντουσαν με τη φοροδιαφυγή, τον περιορισμό της διαφθοράς, τη δίκαιη κατανομή των βαρών, τον εκσυγχρονισμό του κράτους κ.ο.κ τον μισό χρόνο από αυτόν που έχουν καταναλώσει για το αντιρατσιστικό, τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)