to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:36 | 05.03.2019

Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης, Μ. Κύρκος και Μ. Κοππά για την «προοδευτική πρόταση για μια βιώσιμη και συμμετοχική Ευρώπη»

Στο πάνελ που είχε ως θέμα «Η προοδευτική πρόταση για μια βιώσιμη και συμμετοχική Ευρώπη» στην εκδήλωση που παρουσιάστηκε η έκθεση για την «Ευημερία και την Ισότητα στην Ευρώπη» συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, και η αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μαριλένα Κοππά.


«Χρειαζόμαστε ένα αριστερό και προοδευτικό μέτωπο, που θα προωθεί ένα αληθινό και αποτελεσματικό Σύμφωνο Σταθερότητας, όχι ένα κατ΄ ευφημισμό Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης που έχουμε σήμερα», ανέφερε ο Δημήτρης Παπαδημούλης και σημείωσε:

«Η σημερινή εκδήλωση είναι η συνέχεια ενός διαλόγου που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό για τη συνεργασία των αριστερών στην ευρύτερη δυνατή βάση γύρω από κοινούς στόχους για ένα σχέδιο, ριζικών, επειγουσών αναγκαίων αλλαγών που χρειάζεται η Ευρώπη για να αποτρέψει μια τεράστια κοινωνική και πολιτική οπισθοδρόμηση και για να αποφύγει τον κίνδυνο μιας διαλυτικής κρίσης».

«Στόχος μας είναι να έχουμε μια ισχυρή εκπροσώπηση στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να αλλάξουμε τους ισχύοντες πολιτικούς συσχετισμούς, να μπλοκάρουμε την καταστροφική επιλογή Βέμπερ για την προεδρία της Κομισιόν», υπογράμμισε ο κ. Παπαδημούλης.

Συνεχίζοντας ο κ. Παπαδημούλης ανέφερε ότι η Ευρώπη χρειάζεται φορολογική εναρμόνιση «ώστε να φορολογήσουμε τους γίγματες του ιντερνέτ τα που δεν πληρώνουν φόρους, και για να καταπολεμήσουμε την τεράστια φοροδιαφυγή», καθώς και ένα «ποιο ισχυρό και πιο αναδιανεμητικό κοινοτικό προϋπολογισμό, την ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης, την ενίσχυση της δημοκρατικής λογοδοσίας και διαφάνειας.

«Είναι αδιανόητο το Eurogroup να αποφασίζει για τις τύχες εκατομμυρίων ανθρώπων πίσω από κλειστές πόρτες και να ην υποχρεωμένο να λογοδοτεί στο Ευρωκοινοβούλιο» σημείωσε χαρακτηριστικά και τόνισε.

«Πρέπει να μην αφήσουμε την ΕΕ να καταλήξει μια ήπειρος όπου ευημερούν οι αριθμοί, αλλά όλο και περισσότεροι άνθρωποι να βρίσκονται στο περιθώριο. Την ιστορία την γράφουν οι δρώντες και οι παρόντες, όχι οι απόντες».

Ο ευρωβουλευτής από το Ποτάμι, Μίλτος Κύρκος

«Η Ενωμένη Ευρώπη για να μπορέσει να γίνει πιο ελκυστική πρέπει να αλλάξει ριζικά. Και αυτό μπορεί να το κάνει μια πλατειά συμμαχία προοδευτικών αριστερών δυνάμεων διότι εκτός από την άνοδο της άκρας δεξιάς που την τρέφουν οι ανισότητες.

Στην Ελλάδα η ανάγκη των ευρύτερων προοδευτικών συνεργασιών είναι επείγουσα και για την Ελλάδα. Πρέπει να συμφωνήσουμε σε κοινό σχέδιο και σε κοινους στόχους, σε πράγματα ρεαλιστικά, εφικτά, εφαρμόσιμα.

Ο αντίπαλός μας δεν είναι ο μινώταυρος, ούτε ο δράκος του παραμυθιού. Δεν είναι όλοι οι δεξιοί φιλελεύθεροι. Υπάρχουν συντηρητικές πολιτικές με τις οποίες πρέπει να συγκρουστούμε. Ένας εχθρός είναι η ακροδεξιά και οι συντηρητικές παρατάξεις που αγκαλιάζουν την ατζέντα τους. Πρόβλημα έχουμε και με ορισμένες δυνάμεις της Αριστεράς, όπως ο Μελανσόν, που πρέπει να απογαλακτισθούν από αντιευρωπαϊκές παραδόσεις», ανέφερε κατά την τοποθέτησή του ο ευρωβουλευτής από το Ποτάμι, Μίλτος Κύρκος.

Συνεχίζοντας ο κ. Κύρκος υποστήριξε η πολιτική αυτή πρέπει να βασιστεί

Ο κ. Κύρκος έκανε λόγο για πέντε πυλώνες στους οποίους πρέπει να βασιστεί μια προοδευτική πολιτική.

Στον συνδικαλισμό, για τον οποίο υποστήριξε, ότι «στην Ελλάδα πολλές φορές στάθηκε κυρίαρχο εμπόδιο για μεταρρυθμίσεις και συνετέλεσε ώστε να επιβιώσει και να δυναμώσει το πελατειακό κράτος», και τάχθηκε υπέρ της κοινωνίας των πολιτών και των ΜΚΟ αλλά, όπως είπε, «μέσα σε ένα πλαίσιο, αυστηρά προσδιορισμένο και συντεταγμένο».

Περιέγραψε τον δεύτερο πυλώνα με την φράση. «αναμορφώνοντας τον καπιταλισμό», και είπε ότι αυτό σημαίνει προώθηση του συμμετοχικού μοντέλου, των συνεταιρισμών, της συμμετοχής των εργαζομένων, με στόχο την προώθηση μιας προωθημένης επιχειρηματικής δομής που προβλέπει δικαιότερη κατανομή του εισοδήματος και του πλούτου.

Τρίτος πυλώνας είναι σύμφωνα με τον κ. Κύρκο η κοινωνική συνοχή και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην πρόταση για το «επαρκές ελάχιστο εισόδημα», που προτείνεται στην έκθεση, σημειώνοντας ότι είναι διαφορετικό από το «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα».

Τέταρτος πυλώνας, είναι η αναβάθμιση των εκπαιδευτικών συστημάτων στα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα.

«Καμία ανοχή σε εκπαιδευτικά συστήματα σαν το δικό μας, που όχι μόνο δεν προάγουν την αριστεία, αλλά καταστρέφουν και τις ίδιες τις δομές που έχουν απομείνει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πέμπτος πυλώνας, σύμφωνα με τον κ. Κύρκο είναι να τεθούν κοινωνικοί δείκτες για την ανάπτυξη, όπως η φτώχια το περιβάλλον, οι οποίοι να επανεξετάζονται ανά εξάμηνο.

Για το μεταναστευτικό και προσφυγικό θέμα είπε, πως «η Ευρώπη το 2050 θα έχει χάσει 50 εκατ. εργαζόμενους και θα γκρεμιστεί παράλληλα και το κοινωνικό κράτος και η οικονομία. «Εάν φαντάζονται οι ακροδεξιοί ότι θα βρουν 50 εκατ. χριστιανούς ξανθούς να βρουν να φέρουν στην Ευρώπη δεν θα βρουν».

Η πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μαριλένα Κοππά

«Η έκθεση Κατσέλη Ράσμουσεν, είναι μια έκκληση για ανάληψη δράσης για το πώς η Ευρώπη που δείχνει να απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τις ανάγκες των πολιτών με ριζοσπαστικές δράσεις, μπορεί να αποκτήσει ξανά νόημα για τον πολίτη. Η έκθεση «σπάει» τη νεοφιλελεύθερη αφήγηση του «μονόδρομου». Μια αντίληψη που είχε ως αποτέλεσμα ότι οι χώρες μπορούν να αλλάζουν κυβερνήσεις αλλά όχι κοινωνική πολιτική», ανέφερε κατά την τοποθέτηση της η Μαριλένα Κοππά και τόνισε πως «για μεγάλο διάστημα η σοσιαλδημοκρατία βρέθηκε όμηρος αυτής της αφήγησης και λειτούργησε σαν παρακολούθημα της συντήρησης και της δεξιάς πολιτικής».

«Η έκθεση», συνέχισε η κ. Κοππά, «προτείνει και νέα συμφωνία βιώσιμης ανάπτυξης όπου οι πολίτες ξανακερδίζουν τη ζωή τους. Κομβικό σημείο, ότι τα σημερινά προβλήματα, βρίσκονται σε απόλυτη αλληλεξάρτηση. Οι ανισότητες δεν είναι αναπόφευκτες. Ο φιλελευθερισμός έχασε το παιχνίδι και δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που οι ίδιες οι πολιτικές του δημιούργησαν».

«Στην Ευρώπη», είπε η κ. Κοππά, « έχουμε ανάγκη από μια βαθιά πολιτική αλλαγή, που θα δώσει προοπτική και ελπίδα στους ευρωπαίους πολίτες. Έχουμε ανάγκη από μια νέα ριζοσπαστική πολιτική για μια άλλη Ευρώπη που θα απαντά στις πολλαπλές κρίσεις που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια.

Η άνοδος του ακροδεξιού λαϊκισμού, που επαγγέλλεται την αντιφιλελεύθερη δημοκρατία, ρίχνει μια ακόμη μεγαλύτερη σκιά στην Ευρώπη, όπως την ξέρουμε. Η σταθερή συντηρητικοποίηση όλων των κεντροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη συμπεριλαμβανομένης της ΝΔ που επιδιώκει την προσέλκυση του ακροδεξιού ακροατηρίου».

«Προοδευτικό», τόνισε, «είναι ότι έχει τον άνθρωπο και τα δικαιώματά του στο επίκεντρο. Ότι μάχεται τις ανισότητες, την απίστευτη συσσώρευση πλούτου στους λίγους και την εξαθλίωση των πολλών, ότι αγωνίζεται για την εμβάθυνση της Δημοκρατίας του κράτους Δικαίου και των δικαιωμάτων, ότι πολεμά τις διακρίσεις κάθε είδους και υποστηρίζει την αλληλεγγύη. Το «προοδευτικό», κρίνεται στην πράξη, με την επιστροφή της εξουσίας στους πολίτες και την δημιουργία μιας κοινωνίας για όλους.

Συνεχίζοντας, είπε πως «ο διάλογος των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη θα συνεχισθεί και υα εμβαθυνθεί. Οι προκλήσεις είναι μεγάλες και κανένας δε μπορεί μόνος του. Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά σε ένα πλατύ προοδευτικό μέτωπο που κανείς δεν περισσεύει. Χρειάζεται συστράτευση και κοινή προσπάθεια. Χωρίς να ξεχνάμε τις διαφορές μας , με αυτοκριτική και αίσθημα ευθύνης, πρέπει να φράξουμε το δρόμο στη συντήρηση και την άκρα δεξιά. Στη ζωή διαλέγεις να συγκρουστείς για το διαφορετικό παρελθόν ή το διαφορετικό μέλλον. Πρέπει να επιλέξουμε. Αριστερά ή Δεξιά. Και είναι ευθύνη του καθενός και της καθεμιάς να τοποθετηθεί καθαρά και με σαφήνεια», κατέληξε η κ. Κοππά.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν προσωπικότητες από διάφορους πολιτικούς χώρους, κυρίως του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς και ο κ. Ευάγγελος Αντώναρος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)