to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:34 | 18.11.2014

Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης: Η τρόικα θεωρεί την κυβέρνηση πολιτικά τελειωμένη και να θέλει τη δέσει όσο μπορεί

Αποσπάσματα συνέντευξης του Δημήτρη Παπαδημούλη, ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM (Ν.Χατζηνικολάου)


  • Θα ξεκινήσω από τη δημόσια πρόταση που κάνατε για συνάντηση του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για συμφωνία με τρία σκέλη: την εκλογή ΠτΔ, το χρέος και το χρόνο των εκλογών. Πρακτικά, πως θα οργανωθεί αυτή η συζήτηση και πρακτικά πως θα μπορούσε να υπάρξει μια τέτοια συμφωνία;

Αυτό που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι η επίσημη δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα όσα πρότεινα χθες, που είναι στο ίδιο μήκος κύματος με όσα κατέθεσε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Αλ. Τσίπρας πριν από μερικές ημέρες. Ήταν, κατά τη γνώμη μου, μια δήλωση αυτονόητη.

- Καθόλου αυτονόητη δεν ήταν, και θεωρώ επιτυχία σας ότι έγινε αυτή η δήλωση...

Εγώ κρατώ μόνο ό,τι είπα παραπάνω. Από την άλλη πλευρά, την κυβερνητική, έχουμε μια εκκωφαντική σιωπή που σημαίνει άρνηση ή τουλάχιστον αμηχανία. Αυτό που όμως προέχει τώρα είναι να γίνει αυτή η συνάντηση.

- Παράλληλα με τη δική σας παρέμβαση, υπήρξε και μια παρέμβαση από τον κ. Μιχελάκη που κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά να τηλεφωνήσει στον Αλ. Τσίπρα.

Τη σημείωσα κι εγώ αυτή την παρέμβαση. Είχε προηγηθεί και μία αντίστοιχη της Ντ. Μπακογιάννη. Πυκνώνουν δηλαδή οι κορυφαίοι της ΝΔ που από τη δική τους σκοπιά, και παρά τις μεγάλες μας διαφορές, επισημαίνουν μία ανάγκη. Είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον Αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που όλα δείχνουν ότι θα είναι και ο νικητής των επόμενων εκλογών. Και ο Σαμαράς είναι ο μόνος πρωθυπουργός, 40 χρόνια μετά την πτώση της Χούντας, που δεν έχει καμία επικοινωνία με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν λοιπόν κάτι προέχει, είναι να γίνει αυτή η συνάντηση. Κάθε πλευρά θα προσέλθει με τις δεδομένες και γνωστές της απόψεις και θα διερευνηθεί εκεί το περιθώριο συνεννόησης και συμφωνίας. Υπάρχει μια ωραία αγγλική παροιμία που λέει ότι «απόδειξη ότι υπάρχει πουτίγκα είναι ότι την τρώμε»! Επομένως αυτό που απομένει είναι να γίνει η συνάντηση για τα τρία αυτά θέματα, για να μάθουμε επιτέλους τι λέει η κάθε πλευρά.

- Υπάρχει και η Τρόικα η οποία προβάλλει απαιτήσεις εξόχως ταπεινωτικές για την Ελλάδα..

Αυτή τη στιγμή, έχουμε μια Τρόικα η οποία θέλει να τα πάρει όλα, βάζει 48ωρα τελεσίγραφα, απαιτεί να ξηλωθεί για δεύτερη φορά ένας ψηφισμένος νόμος (για τις 100 δόσεις). Επειδή το δίλλημα για αυτή την κυβέρνηση του «ναι σε όλα», είναι υποταγή ή διαπραγμάτευση, ο μόνος τρόπος για να διαπραγματευτεί μια κυβέρνηση που είναι με την πλάτη στον τοίχο, αποδυναμωμένη και με τρομερά προβλήματα συνοχής, είναι να αξιοποιήσει διαπραγματευτικά, αν έστω το θέλει και την δωδεκάτη ώρα, τη σκληρότερη από την κυβέρνηση θέση που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ για αυτά τα θέματα.

- Πού πιστεύετε ότι το πάει η Τρόικα; Γιατί κλιμακώνει με αυτόν τον τρόπο τον εκβιασμό της;

Διότι θεωρεί την κυβέρνηση δεδομένη, διότι θεωρεί την κυβέρνηση πολιτικά τελειωμένη και γιατί θέλει από τώρα, αξιοποιώντας την ενδοτικότητα και τη διάθεση υποταγής που έχει η απερχόμενη κυβέρνηση, να δέσει όσο μπορεί, δημιουργώντας τετελεσμένα, και τα χέρια της επόμενης κυβέρνησης. Αλλά το κάνει με έναν τρόπο τόσο χοντροκομμένο, τόσο ταπεινωτικό για τη χώρα, που επιβάλλεται να υπάρξει μια αντίδραση. Γι’ αυτό κατέθεσα αυτή την πρόταση χθες, επαναλαμβάνοντας και κωδικοποιώντας όσα είχε πει ο Τσίπρας στον κ. Παπούλια.

- Σας ανησυχεί ο επιθετικός τρόπος με τον οποίο κινούνται οι δανειστές μας; Σας βάζει σε ανησυχία για τη δυνατότητα μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να κάνει όσα υπόσχεται;

Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών. Δεν πετάμε στα σύννεφα. Οι δανειστές μας επιχειρούν να αθετήσουν τη ρητή δέσμευση που είχαν αναλάβει, με γραπτή ανακοίνωση του Eurogroup, στις 27 Νοεμβρίου του 2012 που μιλούσε για πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους, όταν η Ελλάδα, με τον κρατικό της προϋπολογισμό, επανέλθει σε πρωτογενή πλεονάσματα. Χθες, ο κ. Ντράγκι πρόσθεσε μια «χάντρα» στο «κομπολόι» των δηλώσεων αθέτησης αυτής της δέσμευσης που είχαν προηγηθεί από τον κ. Ντάισελμπλουμ, τον κ. Ρέκλινγκ, τον κ. Σόιμπλε. Δυστυχώς όλοι αυτοί οι αξιωματούχοι «πατάνε» πάνω στη δήλωση Βενιζέλου, ότι «το χρέος είναι βιώσιμο» και στις αντίστοιχες δηλώσεις Σαμαρά που αρνείται να αποδεχθεί κάτι που βοά: το ελληνικό χρέος και γενικότερα το χρέος του ευρωπαϊκού Νότου δεν είναι βιώσιμο. Αν σε αυτό δεν υπάρξει μια απάντηση από το ευρύτερο πολιτικό και κοινωνικό φάσμα, μας πήραν παραμάζωμα...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)