to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:23 | 23.06.2020

Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης: Η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί συνιστά βιασμό της ιστορίας

«Αν η προκλητική μεθόδευση του Ερντογάν γίνει πράξη, θα μπει ταφόπλακα σε κάθε προσπάθεια διαλόγου ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία»


Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Flash ΤV Κοζάνης και στην εκπομπή «Ώρα Αιχμής» (Μιχάλης Αγραφιώτης), ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, επεσήμανε τα εξής:

Η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί συνιστά βιασμό της ιστορίας, άρνηση της πολύχρονης παρουσίας του ναού στην παγκόσμια Ορθοδοξία και παραβίαση μιας ομόφωνης απόφασης της UNESCO

Κατέθεσα χθες επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν, καταγγέλλοντας τη μεθόδευση του Ερντογάν να πάψει να είναι η Αγιά Σοφιά μουσείο, προκειμένου να γίνει τζαμί. Υπάρχει ένα προεδρικό διάταγμα από το 1934 στην Τουρκία, με υπογραφή Κεμάλ Ατατούρκ, που λέει ότι η Αγιά Σοφιά γίνεται μουσείο και τώρα ο Ερντογάν θέλει να τη μετατρέψει σε τζαμί.

Αυτό είναι βιασμόςτης ιστορίας, άρνηση μιας πολύχρονης, σημαντικής και συμβολικής παρουσίας της Αγιάς Σοφιάς για την παγκόσμια Ορθοδοξία και κυρίως παραβίαση μιας ομόφωνης απόφασης της UNESCO, μιας και η Αγιά Σοφιά αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Και δεν μπορεί ο Ερντογάν με το έτσι θέλω και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της UNESCOνα την καταργήσει από μουσείο και να την κάνει τζαμί.

Παρόλα αυτά, στις 2 Ιουλίου έχουν προγραμματίσει να το συζητήσουν στο τουρκικό Συμβούλιο Επικρατείας. Και ο Ερντογάν το έχει πάρει πάνω του το θέμα και το επισπεύδει. Με την ενέργειά μου, λοιπόν, θέλω να κινητοποιήσω την ευρωπαϊκή συμπαράσταση, ώστε να μπει ισχυρό φρένο σε αυτή την προκλητική μεθόδευση του Ερντογάν, η οποία αν γίνει πράξη δεν θα είναι μόνο προσβολή ενός ιστορικού, θρησκευτικού μνημείου, αλλά θα είναι και η ταφόπλακα σε κάθε προσπάθεια διαλόγου, εξομάλυνσης και ειρηνικών σχέσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Η ΕΕ δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα – Να απαιτήσουμε να τηρηθεί η ιστορία κι η νομιμότητα

Και σε αυτό το θέμα, δεν μπορεί η ΕΕ να σφυρίζει αδιάφορα. Το Ευρωκοινοβούλιο, με ένα σχεδόν ομόφωνο ψήφισμά του, τον Μάρτιο του 2019 έδωσε το ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Αγιά Σοφιά δεν πρέπει να γίνει τζαμί. Πρέπει, όμως, να πάρουν τώρα αντίστοιχη θέση και η Κομισιόν και το Συμβούλιο.

Γι’ αυτό η έκκλησή μου είναι όλοι οι ευρωβουλευτές, ανεξαρτήτως κομμάτων, να ενώσουμε τώρα δυνάμεις γύρω από αυτόν τον στόχο –γιατί αύριο μπορεί να είναι αργά- και να απαιτήσουμε να τηρηθεί η ιστορία και η νομιμότητα.

Επίσης νομίζω ότι αυτό το θέμα πρέπει να το θέσει ο Κ. Μητσοτάκης και στο επίπεδο των ηγετών των άλλων κρατών-μελών, προκειμένου η ΕΕ των 27 να έχει μια σαφή, ενιαία θέση, στέλνοντας ένα αυστηρό μήνυμα στον Ερντογάν ότι «ως εδώ και μη παρέκει». Και να μη λειτουργήσουν σε ορισμένες κυβερνήσεις και ευρωπαϊκές πρωτεύουσες άλλες σκοπιμότητες του τύπου «άσε μην τα χαλάσω με τον Ερντογάν, έχουμε συμβόλαια, το προσφυγικό» κ.ο.κ.

Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ σοβαρό θέμα και πιστεύω ότι πρέπει όλοι οι Έλληνες, ανεξαρτήτως διαφορών, να ενώσουμε δυνάμεις για να κερδίσουμε αυτή τη μάχη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)