to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:10 | 24.06.2021

Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης: Η κυβέρνηση δίνει περισσότερα στους «Κεκάρχες» του «σκόιλελικικού» απ’ ό,τι στη δημόσια εκπαίδευση

«Δίπλα στις ανισότητες σε εισόδημα έχουμε τις ανισότητες στην ψηφιακή πρόσβαση, νέα δεδομένα, οπότε πρέπει να επενδύσουμε πάρα πολύ και στην εκπαίδευση»


Σε συνέντευξή του, μέσω Skype, στην εκπομπή «Συμβαίνει στην Ευρώπη» της ΕΡΤ1, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, επεσήμανε τα ακόλουθα:

Δ/Φ: Κ. Παπαδημούλη το θέμα είναι εάν τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα τα αξιοποιήσουμε, ώστε να κάνουμε την ελληνική οικονομία μια μηχανή η οποία θα παράγει στη συνέχεια πλούτο με την έννοια της απασχόλησης, του εισοδήματος και των επιχειρηματικών κερδών. Σε προηγούμενα πακέτα, τα οποία λέγαμε πακέτα Ντελόρ κλπ, είδαμε ότι τα χρήματα πέρασαν, καταναλώθηκαν, δημιούργησαν έναν τζίρο, αυξάνοντας το ΑΕΠ, αλλά μετά δεν έμεινε κάτι. Τι πρέπει να γίνει αυτή τη φορά;
Δ.Π. : Πρέπει τα παθήματα να γίνουν μαθήματα. Το 2001 θυμάμαι αντίστοιχα βίντεο για τα τότε ευρωπαϊκά πακέτα, την ισχυρή Ελλάδα που μπαίνει στο ευρώ και ότι θα προχωρήσουμε. Το 2004 θυμάμαι τους πανηγυρισμούς με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το 2009-2010 τη χρεοκοπία της χώρας. Χρεοκόπησε η Ελλάδα, πήγε στο ΔΝΤ, πήρε ένα «φάρμακο» που κόντεψε να σκοτώσει τον «ασθενή», προκαλώντας τεράστια ύφεση και έκρηξη της ανεργίας.
Τώρα θα πάρουμε περισσότερα χρήματα, ακριβώς επειδή έχουμε κατρακυλήσει πάρα πολλά σκαλιά από πλευράς βιοτικού επιπέδου και ευημερίας ως Ελλάδα και ως Έλληνες. Η χώρα θα πάρει πολλά από το Ταμείο Ανάκαμψης γιατί είναι πια μία από τις πιο φτωχές ευρωπαϊκές χώρες με μεγάλη ανεργία, ιδιαίτερα των νέων και των γυναικών, και με μεγάλες εσωτερικές ανισότητες, κοινωνικές και περιφερειακές.
Το στοίχημα είναι όχι απλώς να απορροφήσουμε αυτά τα χρήματα, αλλά να τα αξιοποιήσουμε με σχέδιο, μακριά από το πελατειακό κράτος, τη διαφθορά, τους στημένους διαγωνισμούς και τον «φαταουλισμό» των μεγάλων που «ροκάνισαν» αντίστοιχα κονδύλια δεκαετίες τώρα στην Ελλάδα, ξεκινώντας από το σχέδιο Μάρσαλ.
Κρίσιμο θέμα είναι ο σχεδιασμός να προβλέπει και την αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας. Δηλαδή στην πράσινη μετάβαση ή την ψηφιακή μετάβαση θα τα αγοράζουμε όλα έτοιμα στο κουτί με εισαγωγές ή θα σχεδιάσουμε ένα μέρος από αυτόν τον εξοπλισμό να παράγεται στην Ελλάδα για να δημιουργεί δουλειές και αύξηση του εισοδήματος;
Είμαι μέλος της Επιτροπής που αξιολογεί τα 27 εθνικά σχέδια εκ μέρους του ΕΚ, ο μόνος από την Ελλάδα. Βλέπω, λοιπόν, μια τεράστια απόσταση ανάμεσα στις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιπτώσεις του ελληνικού σχεδίου και τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης της ΝΔ. Η κυβέρνηση λέει ότι αυτή η αξιοποίηση του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης θα αυξήσει το ΑΕΠ κατά 7%, ενώ η πρόβλεψη της Κομισιόν είναι από 2,1 έως 3,3%. Επιπλέον, η κυβέρνηση αναφέρει ότι θα δημιουργηθούν 200.000 θέσεις εργασίας, αντίθετα η αξιολόγηση της Κομισιόν λέει 62.000.
Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που το σύνολο των δανείων, 12.7 δισ, θα πάνε μέσω τραπεζών αποκλειστικά για ιδιωτικές επενδύσεις. Οι Πορτογάλοι ένα μέρος από αυτά τα χρήματα τα δίνουν για προγράμματα κοινωνικής στέγασης, ώστε να δημιουργήσουν φοιτητικές εστίες. Οι Ισπανοί τα δίνουν στις μικρομεσαίες τους επιχειρήσεις για να τονώσουν την αύξησή τους, γιατί μέσω τραπεζών η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των επιχειρήσεων θα μείνει απ’ έξω και θα πάρουν τα χρήματα αυτοί που τα έχουν λιγότερο ανάγκη, που έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό κι έχουν και πολλά χρήματα.
Εμείς θεωρούμε θετικό, ως κόμμα κι ως ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, το Ταμείο Ανάκαμψης. Εργαστήκαμε για να αυξηθεί η προκαταβολή, ώστε να βελτιωθούν οι όροι για την Ελλάδα, αλλά αυτό το σχέδιο υπερβαίνει τις κυβερνήσεις από πλευράς έκτασης. Με βάση τις προβλέψεις, μετά το 2023 προβλέπεται μια μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Είμαστε μια υπερχρεωμένη οικονομία με πολλά ελλείμματα, που δεν θεράπευσε πολλές από τις παθογένειες οι οποίες οδήγησαν στη χρεοκοπία και στα μνημόνια. Η Διεθνής Διαφάνεια, που είναι ένας έγκυρος, ανεξάρτητος οργανισμός, συμπεριλαμβάνει την Ελλάδα μεταξύ των 5 ευρωπαϊκών χωρών, όπου υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος διασπάθισης των κοινοτικών πόρων από φαινόμενα διαφθοράς.
Γι’ αυτό πρέπει αυτό που έκανε ήδη το ΕΚ, δηλαδή να συγκροτήσει μία επιτροπή για να παρακολουθεί την εφαρμογή και να ελέγχει, να το κάνει και το ελληνικό Κοινοβούλιο. Έπρεπε να το έχει κάνει χθες, ας το κάνει σήμερα.


Δ/Φ: Κ. Παπαδημούλη, σε ό,τι αφορά στο θέμα των μικρομεσαίων, τι πιστεύετε ότι θα μπορούσε να γίνει που δεν γίνεται;
Δ.Π. : Χρειάζεται να γίνουν διορθώσεις στο σχέδιο που ετοίμασε μόνη της, μονοκομματικά, η κυβέρνηση της ΝΔ. Γιατί ως έχει αφήνει απ’ έξω τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και τους δίνει ψίχουλα.
Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει σχεδιάσει να πάνε όλα τα λεφτά των δανείων, τα 12,7 δισ., που είναι δημόσιο και κρατικό δάνειο που θα πάρει ο ελληνικός λαός, σε ιδιωτικές επενδύσεις μέσω τραπεζών, σε όσους μπορούν να έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Κι αυτό δεν πρέπει να γίνει. Από τις 850.000 επιχειρήσεις, πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό αυτή τη στιγμή, και ας μην μελλοντολογούμε, έχουν οι 15.000-20.000. Οι υπόλοιπες 800 περίπου χιλιάδες επιχειρήσεις μένουν απ’ έξω. Αυτό πρέπει, λοιπόν, να αλλάξει.
Επίσης, ας δούμε τι κάνουν και οι άλλες χώρες. Η υπερσυντηρητική Πολωνία, δεν είναι καμία προοδευτική κυβέρνηση, ένα μέρος των δανείων θα το αξιοποιήσει για την ψηφιοποίηση της δημόσιας υγείας και της δημόσιας εκπαίδευσης. Η Σλοβενία, που είχε επίσης συντηρητική κυβέρνηση, θα δώσει ένα μέρος των δανείων για να στηρίξει τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και τη δημιουργία απασχόλησης στους νέους.
Είναι σημαντικό και δεν υπάρχει στο ελληνικό σχέδιο, όπως αυτό έχει εγκριθεί, ένας σχεδιασμός ενίσχυσης της προστιθέμενης αξίας, να μην τα παίρνουμε όλα έτοιμα απ’ έξω. Το σχέδιο αυτό  δεν είναι μόνο για την αλλαγή του παραγωγικού προτύπου, που είναι σημαντικό. Για να αυξήσουμε δηλαδή την εξωστρέφεια, τις εξαγωγές, να παράγουμε περισσότερα και καλύτερα προϊόντα, όπως και υπηρεσίες, ώστε να μπορούν και οι επιχειρηματίες να κερδίζουν, αλλά και οι εργαζόμενοι να αμείβονται καλύτερα.
Αλλά πρέπει επίσης να ενισχύσουμε και την ανθεκτικότητα της κοινωνίας, γιατί ζούμε σε μία περίοδο έξαρσης των ανισοτήτων, τις οποίες η πανδημία μεγαλώνει. Δίπλα στις ανισότητες σε εισόδημα έχουμε τις ανισότητες στην ψηφιακή πρόσβαση, νέα δεδομένα, οπότε πρέπει να επενδύσουμε πάρα πολύ και στην εκπαίδευση.
Να επισημάνω επίσης, έχοντας μελετήσει πολύ το ελληνικό σχέδιο, ως ελέγχων εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ με την πρότασή της δίνει περισσότερα στους «Κεκάρχες» του «σκόιλελικικού» απ’ ό,τι στη δημόσια εκπαίδευση. Κι αυτό πρέπει να αλλάξει.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)