to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:33 | 25.05.2022

Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης: Η «ηχηρή» σιωπή Μπάιντεν δείχνει ότι το ταξίδι Μητσοτάκη δεν ήταν τόσο θριαμβευτικό

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και της τουρκικής επιθετικότητας να έχουμε κομματικές κοκορομαχίες», σημείωσε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο Δ. Παπαδημούλης, επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ


«Οι δηλώσεις του Ερντογάν για την Ελλάδα είναι απαράδεκτες, εμπρηστικές και απολύτως καταδικαστέες. Η απόλυτη καταδίκη εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι αυτονόητη, αλλά και επιβεβλημένη. Αυτό που λείπει, όμως, είναι η κριτική καταδίκη από την πλευρά της αμερικανικής διοίκησης. Με ανησυχεί η ηχηρή σιωπή του κ. Μπάιντεν και του State Departement. Η σιωπή της Ουάσινγκτον δείχνει ότι το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ δεν ήταν τόσο θριαμβευτικό στα αποτελέσματά του, όσο θέλησε να το εμφανίσει η κυβέρνηση και η συναφής προπαγάνδα».

Τα ανωτέρω επισήμανε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στην εκπομπή +News στον τηλεοπτικό σταθμό Flash TV.

"Δυστυχώς ακόμη περιμένουμε ενημέρωση για το τί ειπώθηκε στις ΗΠΑ πίσω από τις κλειστές πόρτες... Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και σε αυτή την περίπτωση αποδεικνύει ότι δεν κάνει αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, αλλά είναι μια σοβαρή, υπεύθυνη πατριωτική δύναμη, που χθες κυβέρνησε τον τόπο και αύριο μπορεί να ξανακυβερνήσει αν το θέλει ο λαός. Γι' αυτό δεν μπορούμε να παίζουμε παιχνίδια μικροπολιτικής", σημείωσε.

Ο Δημ. Παπαδημούλης εκτίμησε ότι "ο Ερντογάν εκβιάζει και παζαρεύει, λέγοντας ότι θα βάλει βέτο στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ -πιστεύω ότι δεν θα βάλει στο τέλος, αλλά κοιτάζει να πάρει ό,τι μπορεί".

"Την ίδια ώρα έχοντας ήδη το δώρο Μπάιντεν με τα F16 -40 καινούργια και αναβάθμιση άλλων 80- ο Ερντογάν θέλει να εξασφαλίσει ότι αυτή η απόφαση δεν θα μπλοκαριστεί από το Κογκρέσο. Και κάνει και επίδειξη ισχύος, προκαλώντας κυρίως για λόγους εσωτερικών εντυπώσεων. Αντί η ελληνική κυβέρνηση να τα αντιμετωπίζει όλα αυτά με επικοινωνιακούς όρους και με προπαγάνδα, θα έπρεπε να επιδιώξει πιο έντονα μια καθαρή αμερικανική καταδίκη της προκλητικότητας του Ερντογάν. Αλλά και μια συνεννόηση στο εσωτερικό της χώρας", επισήμανε, υπογραμμίζοντας: "Δεν έχουμε την πολυτέλεια στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και της τουρκικής επιθετικότητας να έχουμε κομματικές κοκορομαχίες. Θα έπρεπε να υπάρχει Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, που να συνεδριάζει μόνιμα, εμπιστευτικά, αποτελούμενο από τους αξιότερους, για να χαράζει εθνική στρατηγική".

"Είναι μια πρόταση που εδώ και χρόνια διατυπώνω γιατί ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε οι ΗΠΑ, μας παρέχουν επαρκή προστασία και ασφάλεια. Αντίθετα κινδυνεύουμε να μπούμε σε μια αέναη κούρσα εξοπλισμών, που θα μας γονατίσει και θα κινδυνεύσουμε και από νέα χρεοκοπία", υπενθύμισε ο Δημ. Παπαδημούλης, ασκώντας κριτική και στην επικείμενη αγορά των F-35 από τις ΗΠΑ: "Θα δώσουμε τώρα και άλλες 3,5-4 δισ. ευρώ για τα F35 -μια χώρα που ήδη είναι στην επικίνδυνη ζώνη του δημόσιου χρέους. Γι' αυτό και για το 2023 παρατάθηκε η ρήτρα διαφυγής. Θα παραμείνουν δηλαδή οι δημοσιονομικοί περιορισμοί και για την Ελλάδα και την Ιταλία στην ΕΕ λόγω υψηλού δημόσιου χρέους. Αυτό κατά την εκτίμησή μου αυξάνει τις πιθανότητες για εκλογές το φθινόπωρο και όχι στο τέλος της τετραετίας".

Για την εκ νέου αποστολή οπλισμού από την Ελλάδα στην Ουκρανία δήλωσε: "Πιθανότατα θα είναι και βαρύτερος ο οπλισμός από τα καλάσνικοφ της πρώτης δόσης. Και φυσικά είναι πολύ αρνητικό ότι το μαθαίνουμε όλοι από τον Αμερικανό υπουργό και όχι από την κυβέρνηση. Δεν είναι σοβαρά και υπεύθυνα πράγματα αυτά -να κρύβονται τόσο σοβαρές αποφάσεις από τον ελληνικό λαό!"..

"Η κυβέρνηση μας έλεγε όχι μόνο ότι δεν θα στείλει άλλο εξοπλισμό, αλλά και ό,τι με την Τουρκία του Ερντογάν δίπλα δεν είναι σώφρον να αποδυναμώνουμε τη δική μας αμυντική επάρκεια...", δήλωσε με νόημα.

"Αυτή την ώρα προέχει η λήψη πρωτοβουλιών για να σταματήσει ο πόλεμος που προκάλεσε η εισβολή του Πούτιν στην ΕΕ με μια πολιτική, διπλωματική λύση. Γιατί πλέον η ζημιά είναι τεράστια και για την ΕΕ και τους λαούς της. Ακρίβεια, ανεργία, αβεβαιότητα, οικονομική κρίση, επισιτιστική κρίση, κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού και ύφεσης... Γι' αυτό και νομίζω ότι πρωτοβουλίες όπως αυτή της κυβέρνησης Ντράγκι με το ιταλικό σχέδιο ειρήνευσης έχουν ιδιαίτερη αξία. Λυπάμαι όμως γιατί η Ελλάδα αντί να ενώσει δυνάμεις με τον Ντράγκι, εν κρυπτώ και ερήμην της ελληνικής κοινής γνώμης, εμπλέκεται βαθύτερα στον πόλεμο", είπε στη συνέχεια, ενώ ερωτηθείς σχετικά τόνισε: "Φυσικά θα έπρεπε να είναι πιο έντονες οι ειρηνευτικές πρωτοβουλίες, αλλά και εντός της ΕΕ δυστυχώς υπάρχουν χώρες που ευθυγραμμίζονται με τα γεράκια των ΗΠΑ σε βάρος των συμφερόντων της ίδιας της ΕΕ. Δυστυχώς η ηγεσία της ΕΕ, που θα έπρεπε να στοιχηθεί πίσω από μια πρωτοβουλία όπως αυτή του Ντράγκι είναι διαιρεμένη, και δίνει την εικόνα ενός ουραγού των ΗΠΑ, που αποδεικνύεται πολιτικός νάνος και πάλι. Υπάρχουν κυβερνήσεις όπως της Πολωνίας και χωρών της Βαλτικής που επωφελούνται, καθώς και κάποια... κύκλοι που παρέσυραν την ουκρανική ηγεσία με υποσχέσεις που δεν μπορούσαν να τηρήσουν. Αμερικανός υπουργός παραδέχθηκε ότι εξαπάτησαν την Ουκρανία με τον ΝΑΤΟ... Στο μεταξύ ο Πούτιν έχει γίνει ο μεγαλύτερος "στρατολόγος" του ΝΑΤΟ σπρώχνοντας τη Σουηδία και τη Φινλανδία να γίνουν μέλη του. Όμως το συμφέρον όλων είναι η ειρήνευση".

Τέλος, ερωτηθείς για την ακρίβεια στη χώρα μας, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είπε: "Στην Ελλάδα πέρα από την αρνητική επίπτωση του πολέμου στην οικονομία, έχουμε και κερδοσκοπία, έχουμε τους επιτήδειους που επωφελούνται από την αναμπουμπούλα του πολέμου και φουσκώνουν τις τιμές εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει πολιτική βούληση να κάνει ελέγχους και να επιβάλλει κυρώσεις. Ακόμη περιμένουμε τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας", δήλωσε σκωπτικά ενώ σημείωσε ότι σε άλλες χώρες αυτά τα υπερκέρδη έχουν ήδη φορολογηθεί. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη απλά δεν θέλει...".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)