to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:15 | 07.06.2021

Οικονομία

​Δ. Παπαδημούλης: Η φορολόγηση των “ψηφιακών γιγάντων” ενδεχομένως να καθυστερήσει στον ΟΟΣΑ

«Η φορολόγηση των “ψηφιακών γιγάντων” ενδεχομένως να καθυστερήσει στον ΟΟΣΑ, ενώ είναι απολύτως αναγκαία για λόγους δημοσιονομικούς και δικαιοσύνης. Δεν θα μπορούσε η ΕΕ, όπως και με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, σε αυτό το θέμα να πρωτοπορήσει;»


Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε στη Συνεδρίαση της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Ευρωκοινοβουλίου (BUDG), στη συζήτηση με θέμα «Δυνατότητες των νέων ιδίων πόρων ως προς την καθοδήγηση πολιτικών - Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της πρώτης φάσης της εξωτερικής μελέτης».

Ως Συντονιστής της Ευρωομάδας της Αριστεράς (Τhe Left) στην Επιτροπή BUDG, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, είπε τα εξής:
 

«Ευχαριστώ κε Πρόεδρε.

Σας ευχαριστώ για τις πληροφορίες που μας δώσατε. Είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουμε - και όπως έχουμε συμφωνήσει με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην ενίσχυση των ίδιων πόρων.

Θα 'θελα όμως να σας ρωτήσω, πρώτα απ’ όλα, επειδή βλέπουμε μια καθυστέρηση από την Κομισιόν, καθώς περιμέναμε τις νομοθετικές της προτάσεις τον Ιούνιο. Τώρα πληροφορούμαστε ότι αυτό θα πάει ένα μήνα μετά, τον Ιούλιο, λίγο πριν τις διακοπές του καλοκαιριού. Που οφείλεται αυτή

η καθυστέρηση;

Έχετε εσείς καθυστερήσει σε κάτι ή η Κομισιόν έχει τους δικούς της λόγους και αναβάλλει σε σχέση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα;

Το δεύτερο ερώτημά μου: Επειδή η φορολόγηση των ψηφιακών γιγάντων και της ψηφιακής οικονομίας ενδεχομένως να καθυστερήσει στον ΟΟΣΑ ενώ είναι απολύτως αναγκαία για λόγους και δημοσιονομικούς και δικαιοσύνης: Εσείς, με βάση τις μελέτες σας, πιστεύετε ότι θα μπορούσε η ΕΕ, όπως έκανε και με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, σε αυτό το θέμα να πρωτοπορήσει, έτσι ώστε να ανοίξει αυτός ο δρόμος και σε πλανητικό επίπεδο;

Και τρίτον: Έχετε κάποια μελέτη επιπτώσεων για τα προσδοκώμενα έσοδα από την υλοποίηση όσων προβλέπονται ως νέοι ίδιοι πόροι, με βάση τη διοργανική συμφωνία;

Ευχαριστώ».


Η Τανούς Νερούντοβα (Mentel University), εκ των συντακτών της εξωτερικής μελετης για τους ίδιους πόρους, απάντησε στο ερώτημα του Δημ. Παπαδημούλη αναφορικά με πιθανές καθυστερήσεις στον ΟΟΣΑ, ως εξής:
 

«Η απάντηση στο κατά πόσον θα πρέπει να υπάρξει μια ευρωπαϊκή λύση στην ψηφιακή φορολογία αν δεν υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο ΟΟΣΑ, είναι καταφατική. Ναι. Είναι παγκόσμια η πρόκληση για τη φορολογία των ψηφιακών επιχειρήσεων και χρειαζόμαστε και χρήματα για τον Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό. Θα πρέπει να έχει ένα τέτοιο επίπεδο φιλοδοξίας η ΕΕ, προκειμένου να φορολογήσει τις εταιρίες αυτές. Και προκειμένου να υπάρχει και ίσος ανταγωνισμός. Συνεπώς, ναι, αν δεν υπάρξει παγκόσμια συναίνεση, θεωρώ ότι η ΕΕ θα πρέπει να ρυθμίσει το ψηφιακό περιβάλλον, σε ό,τι αφορά και τα έσοδα για τον Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό». 


Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αντρέας Σουάτζ, απάντησε στο ερώτημα του Δημ. Παπαδημούλη, το οποίο έθεσε εκ νέου και ο πρόεδρος της BUDG, περί καθυστερήσεων από την Κομισιόν, ως εξής:

«Ο λόγος της καθυστέρησης είναι ότι η δέσμη των μέτρων για τους ίδιους πόρους είναι μέρος της ευρύτερης υπόθεσης, της υπόθεσης Fit for 55. Πάμε για μέσα Ιουλίου, γιατί το θέμα είναι περίπλοκο και τα ζητήματα αυτά είναι αλληλένδετα. Αυτός είναι ο λόγος που καθυστερήσαμε».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)