to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:50 | 11.06.2020

Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης: Η Ευρώπη οφείλει να κάνει περισσότερα για την κοινωνική συνοχή (βίντεο)

«Το διακύβευμα σήμερα είναι να σταματήσουν οι εγωισμοί, οι μυωπικές προσεγγίσεις και τα κυνικά συμφέροντα να φρενάρουν τα βήματα για την πολιτική και κοινωνική ενοποίηση της Ευρώπης» ανέφερε ο Δ. Παπαδημούλης στο Φόρουμ των Δελφών


«Ο ευρωσκεπτικισμός και η ευρω-άρνηση φωλιάζει στη συστηματική αποδυνάμωση των δύο πιο σημαντικών περιουσιακών στοιχείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που την έκαναν να ξεχωρίζει, του κοινωνικού κράτους και του κράτους δικαίου» τόνισε ο Δημήτρης Παπαδημούλης μιλώντας στο πλαίσιο του 5ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

«Το διακύβευμα σήμερα είναι να σταματήσουν οι εγωισμοί, οι μυωπικές προσεγγίσεις και τα κυνικά συμφέροντα να φρενάρουν τα βήματα για την πολιτική και κοινωνική ενοποίηση της Ευρώπης. Η πρόταση της Κομισιόν δείχνει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση επιτέλους ξυπνά και ξεφεύγει από τιμωρητικές πολιτικές και πρακτικές “toolittletoolate”» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης στη συζήτηση με τίτλο: «Κορονοϊός και το κόστος της μη-Ευρώπης».

Ο Δημ. Παπαδημούλης ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

Για την προστιθέμενη αξία της ΕΕ

«Στον σημερινό κόσμο ακόμη και η Γερμανία που είναι η μεγαλύτερη δύναμη της ΕΕ είναι μικρή. Την ώρα που οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί και οι εντάσεις ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ πυκνώνουν, η συνεργασία για όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μονόδρομος.

Το στοίχημα τώρα, όπως αναδεικνύεται και από την κρίση του κορονοϊού, είναι πως η κοινή αγορά και ολίγον από πολιτική ένωση δεν αρκούν. Μετά από δεκαετίες σημειωτόν ή και μικρών βημάτων προς τα πίσω στην Ευρωπαϊκή Ένωση που είχαν ως αποτέλεσμα την όξυνση των ανισοτήτων τόσο μεταξύ Βορρά-Νότου όσο και στο εσωτερικό των κρατών μελών και την ενδυνάμωση της λαϊκίστικης, αντιευρωπαϊκής άκρας δεξιάς, η Ευρωπαϊκή Ένωση με την πρόταση της Κομισιόν δείχνει επιτέλους πως ξυπνά και ξεφεύγει από πολιτικές “toolittletoolate”. Από την πλευρά μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πιέζουμε για τη βελτίωση αυτής της πρότασης.

Το δίδαγμα της κρίσης του κορονοϊού είναι πως κανείς δεν μπορεί μόνος του. Και γι’ αυτό χρειάζεται να εμβαθύνουμε την πολιτική και κοινωνική ενοποίηση της Ευρώπης. Κάτι τέτοιο απαιτεί μεταξύ άλλων: Ισχυρότερο προϋπολογισμό, επενδύσεις στο μέλλον και στην πράσινη οικονομία, ψηφιοποίηση και μείωση των ανισοτήτων. Δεν πρέπει να μείνει κανείς πίσω και η Ευρώπη οφείλει να κάνει περισσότερα για την κοινωνική συνοχή».

Για το διακύβευμα για την Οικονομική και Νομισματική Ένωση

«Το διακύβευμα σήμερα είναι να πάψουν οι εγωισμοί, οι μυωπικές προσεγγίσεις και τα κυνικά συμφέροντα να φρενάρουν τα βήματα για την πολιτική και κοινωνική ενοποίηση της Ευρώπης.Και να γίνουν επιτέλους πράξη οι πολιτικές εκείνες που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση! Με δεδομένο ότι η κοινή αγορά ωφελεί τους ισχυρότερους και προκειμένου να μπορέσουμε να αντιρροπήσουμε κάτι τέτοιο, πρέπει να γίνουν μία σειρά από βήματα για την τόνωση της συνοχής, τη μείωση της ψαλίδας μεταξύ Βορρά-Νότου και πλούσιων-φτωχών, καθώς και να αποκτήσει η Ευρώπη ισχυρότερη ταυτότητα σε παγκόσμιο επίπεδο. Ιδιαίτερα σήμερα που η διοίκηση Τραμπ παράγει περισσότερες εντάσεις από αυτές που μπορεί να καταναλώσει και ο πλανήτης και οι ίδιες οι ΗΠΑ.

Χρειαζόμαστε έναν ισχυρότερο προϋπολογισμό και πολιτικές συνοχής με μεταβιβαστικές πληρωμές. Πρέπει να γίνει μόνιμη πολιτική το να δανείζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι το κάθε κράτος μέλος χωριστά -κάτι το οποίο οδηγεί σε κρίσεις χρέους και μνημόνια. Πρέπει να εφαρμόσουμε πολιτικές για τη στήριξη και την εκπαίδευση των ανέργων όχι μόνο από τα κράτη μέλη, αλλά και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Χρειάζεται να επενδύσουμε περισσότερα από τον κοινό κορβανά στην πράσινη οικονομία, στην ψηφιοποίηση της οικονομίας και της διοίκησης και στον μετασχηματισμό της γεωργίας, ώστε να παράγει υγιή και ποιοτικά προϊόντα με λιγότερη επιβάρυνση του κλίματος.

Πέρα από έναν ισχυρότερο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, απαιτείται και μεγαλύτερη πολιτική ενοποίηση, καθώς και ενίσχυση των ιδίων πόρων. Από αυτή την άποψη θα σας έλεγα, ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όχι μόνο θέλει να στηρίξει τα καλά σημεία της πρότασης της Κομισιόν, αλλά και να τα ενισχύσει. Μία από τις μάχες που θα δοθούν το επόμενο διάστημα δεν αφορά μόνο το ποσό που προτείνει η Κομισιόν, αλλά και το να εξασφαλιστεί ένας ουσιαστικός ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως συν-νομοθέτης. Έτσι ώστε οι ευρω-τσιγκούνηδες του Βορρά να μην ροκανίσουν και να μην αποδυναμώσουν δραστικά αυτή την πρόταση.

Από την Οικονομική και Νομισματική Ένωση απουσιάζει το οικονομικό σκέλος. Στην τραπεζική ενοποίηση λείπει ο τρίτος πυλώνας που είναι το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων, χωρίς το οποίο οι γερμανικές επιχειρήσεις έχουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των ελληνικών ή των ισπανικών επιχειρήσεων. Για την ενίσχυση των επιχειρήσεών της, η Γερμανία έχει δώσει μέχρι στιγμής 1 τρις. ευρώ. Αντίστοιχα τα 26 κράτη μέλη έχουν δώσει συνολικά 900 δις. ευρώ. Αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο οι γερμανικές επιχειρήσεις να βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση και να εξαγοράσουν στο μέλλον τα ‘’φιλέτα’’ επιχειρήσεων άλλων κρατών μελών. Αυτό πρέπει να το αποτρέψουμε μέσα από μία ισχυρότερη Ευρωπαϊκή Ένωση».

Για τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή

«Το κοινωνικό κράτος και το κράτος δικαίου είναι περιουσιακά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που την έκαναν να ξεχωρίζει έναντι άλλων περιοχών του πλανήτη. Εκεί φωλιάζει όμως και ο ευρωσκεπτικισμός και η ευρω-άρνηση. Τα τελευταία αρκετά χρόνια υπήρξε μια συστηματική αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους με αποτέλεσμανα οξυνθούν οι ανισότητες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή η κατάσταση τροφοδότησε μια δυσπιστία και πολλές φορές και μία άρνηση από την πλευρά των πολιτών για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, φουσκώνοντας τα πανιά της αντι-ευρωπαϊκής, άκρας δεξιάς με μπροστάρηδες τον Σαλβίνι και την Λεπέν.

Το ζητούμενο σήμερα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αυτή την επικίνδυνη δυναμική είναι η αλλαγή κατεύθυνσης των πολιτικών που κυριάρχησαν τα τελευταία χρόνια και βασίστηκαν σε τιμωρητικές λογικές με τα μνημόνια - οι Έλληνες το βιώσαμε με οδυνηρό και δυσβάσταχτο τρόπο. Μόνο έτσι θα μπορέσει να αλλάξει η στάση των πολιτών απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για να γίνει αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ενισχύσει την πολιτική και κοινωνική συνοχή, δίνοντας περισσότερα λεφτά στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό και αυξάνοντας τους ίδιους πόρους. Όταν ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός των ΗΠΑ είναι 20%, είναι αδύνατο για την Ευρώπη να υλοποιήσει τις φιλόδοξες πολιτικές που ανακοινώνει με 1% μόνο του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να χρηματοδοτήσει σημαντικά τρεις κεντρικούς πυλώνες: Πρώτον, την πράσινη οικονομία που περιλαμβάνει και την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη. Δεύτερον, την ψηφιοποίηση της οικονομίας και της διοίκησης. Τρίτον, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Για παράδειγμα, ένα επικουρικό σύστημα ενίσχυσης των ανέργων θα πρέπει να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα. Για να γίνει βέβαια κάτι τέτοιο πρέπει να πειστούν ή να πειθαναγκαστούν οι πλούσιοι της Ευρώπης, που είναι οι κύριοι ωφελημένοι από την κοινή αγορά, ότι δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι ένα κλαμπ που συζητούν 27 και στο τέλος γίνεται αυτό που θέλουν οι Γερμανοί. Το πρόγραμμα SUREαποτελεί μόνο ένα μικρό βήμα».

Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου και ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ., Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ συντονιστής ήταν ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)