to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:47 | 20.06.2021

Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης: Η Ελλάδα δε θα διαθέσει πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης σε Παιδεία, Υγεία, Κοινωνικό Κράτος

«Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που από τα 13 δισ. των δανείων του Ταμείου δεν θα διαθέσει τίποτα στην Υγεία, την Παιδεία, το κοινωνικό κράτος και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» τόνισε σε συνέντευξη του στη Δίον Τηλεόραση ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Σε συνέντευξή του, μέσω Skype, στην εκπομπή «Ξυπνάμε μαζί, Ξεκινάμε μαζί» στη Δίον Τηλεόραση της Κεντρικής Μακεδονίας και τη δημοσιογράφο Δ. Μακρή, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, επεσήμανε τα ακόλουθα:

Τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να πιάσουν τόπο στην κοινωνία και να μην πάνε στις τσέπες λίγων και ισχυρών

Τα επόμενα χρόνια θα έρθουν αρκετά κοινοτικά χρήματα στην Ελλάδα κι αυτό γιατί η χώρα μας είναι μια από τις πιο φτωχές της ΕΕ, με μεγάλη ανεργία και μεγάλες περιφερειακές και κοινωνικές ανισότητες, που προκάλεσαν η χρεοκοπία και τα μνημόνια.

Το ζητούμενο τώρα είναι αυτά τα χρήματα να πιάσουν τόπο στην κοινωνία και τον λαό και να μην πάνε στις τσέπες λίγων και ισχυρών. Φοβάμαι όμως ότι η κυβέρνηση θα δώσει τη μερίδα του λέοντος σε αυτούς ακριβώς.

Από αυτά, τα 13 δισ. είναι δάνεια και η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που θα τα διαθέσει εξ ολοκλήρου σε ιδιώτες μέσω τραπεζών και δεν θα πάει τίποτα στην υγεία, την παιδεία, το κοινωνικό κράτος και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που το σχέδιο που ενέκρινε η Κομισιόν, ένα πακέτο 4.000 σελίδων, δεν το γνωρίζουν οι Έλληνες πολίτες, ούτε καν οι βουλευτές και δήμαρχοι της χώρας, καθώς στην Ελλάδα έχει δοθεί μόνο μια περίληψη 200 σελίδων. Αυτό σημαίνει ότι ετοιμάστηκε από λίγους για λίγους, χωρίς τη συμμετοχή της κοινωνίας.

Στο Ευρωκοινοβούλιο έχουμε ήδη συγκροτήσει μια επιτροπή 27 μελών που θα κάνει κοινοβουλευτικό έλεγχο, ώστε αυτά τα λεφτά να μην πάνε σε πελατειακά δίκτυα και να χρησιμοποιηθούν σωστά, με διαφάνεια. Η ελληνική Βουλή, με ευθύνη της ΝΔ, έχει αρνηθεί να κάνει το ίδιο. Είμαι ο μόνος Έλληνας ευρωβουλευτής που ανήκει σε αυτή την επιτροπή και θεωρώ αρνητικό για την Ελλάδα το ότι η Βουλή μας δεν έχει συγκροτήσει μια αντίστοιχη επιτροπή για να κάνει τον σχετικό έλεγχο.

Τα χρήματα αυτά δεν ανήκουν στο εκάστοτε κυβερνών κόμμα, αλλά στον ελληνικό λαό. Η διάρκεια αυτού του προγράμματος ανάκαμψης υπερβαίνει τη διάρκεια μιας κυβερνητικής θητείας και το κυριότερο είναι ότι θα ξεπληρώνουμε τα δάνεια μέχρι το 2058. Επομένως η λογική «δεν ενημερώνω κανέναν, τα δίνω στους φίλους μου τους ισχυρούς και ψίχουλα στους υπόλοιπους» δεν είναι σωστή.

Πρέπει έστω και τώρα να συσταθεί αυτή η διακομματική επιτροπή ελέγχου της Βουλής, γιατί δεν έχουμε το περιθώριο να χάσουμε την ευκαιρία, καθώς τα λεφτά είναι πολλά. Γιατί αν χαθεί, θα έρθουν μετά τα πακέτα της λιτότητας και των περικοπών για να ξεπληρώσουμε τα δάνεια. Ενώ αν αξιοποιηθούν σωστά, θα γίνει πιο ισχυρή η οικονομία κι η κοινωνία.

Πρέπει το Ταμείο Ανάκαμψης ως εργαλείο να ενισχυθεί και να μονιμοποιηθεί

Η κυβέρνηση προβλέπει ότι με αυτό το πακέτο των περίπου 31 δισ. ευρώ θα αυξηθεί το ΑΕΠ κατά 7%. Η αντίστοιχη πρόβλεψη της Κομισιόν είναι 3,6%, η μισή δηλαδή. Ποιος από τους δύο λοιπόν λέει την αλήθεια;

Τα επόμενα 6 χρόνια πρέπει οι πάντες να ελέγχουμε ότι αυτά τα χρήματα δεν πάνε στις τσέπες λίγων με κόλπα, αλλά πιάνουν τόπο.

Το ΕΚ με πολύ μεγάλες πλειοψηφίες πίεσε για να δημιουργηθεί αυτό το Ταμείο Ανάκαμψης, που συνιστά μεγάλο βήμα. Πριν από 10 χρόνια οι κρίσεις αντιμετωπίζονταν με το δόγμα Σόιμπλε που συνιστούσε λιτότητα, απολύσεις και ιδιωτικοποιήσεις. Τώρα με το Ταμείο έχουμε φτηνό δανεισμό και επιχορηγήσεις. Και το ΕΚ σκοπεύει να ελέγχει ώστε να αξιοποιηθούν σωστά αυτά τα χρήματα.

Η Διεθνής Διαφάνεια κατατάσσει την Ελλάδα μεταξύ των 5 τελευταίων χωρών της ΕΕ, όπου υπάρχει κίνδυνος διασπάθισης των κοινοτικών πόρων λόγω διαφθοράς. Μελέτη της ΕΚΤ λέει ότι στην Ελλάδα όλες τις προηγούμενες δεκαετίες αξιοποιήσαμε μόλις το 50% των κοινοτικών κονδυλίων. Γι’ αυτό λοιπόν χρειάζεται έλεγχος, διαφάνεια κι όχι στημένοι διαγωνισμοί.

Το μεγάλο πρόβλημα σε Ελλάδα και Ευρώπη είναι ότι οι κρίσεις, όπως η πανδημία, αυξάνουν τις ήδη μεγάλες ανισότητες και το Ταμείο Ανάκαμψης έρχεται ώστε να μην μεγαλώσει κι άλλο η απόσταση μεταξύ Γερμανίας κι Ελλάδας, γεγονός ωστόσο που σύμφωνα με τους ειδικούς είναι αναπόφευκτο.

Πρέπει λοιπόν το Ταμείο να ενισχυθεί, καθώς η πανδημία έχει διάρκεια και η ζημιά είναι εκτεταμένη. Επίσης, είναι απαραίτητο αυτό το εργαλείο να μονιμοποιηθεί. Να μην τελειώσουμε με αυτό το 2026. Χρειαζόμαστε εργαλεία στην ΕΕ που να μειώνουν τις ανισότητες.

Οι πολίτες ζητούν μια καλύτερη Ευρώπη που θα προσφέρει περισσότερα και θα είναι λιγότερο απόμακρη και γραφειοκρατική

Και χρειαζόμαστε μία επιτάχυνση και εμβάθυνση της πολιτικής ενοποίησης, που σημαίνει ισχυρότερος ρόλος για το ΕΚ, αλλά και περισσότερα χρήματα για το κοινωνικό κράτος.

Το δόγμα με το οποίο δουλεύει η ευρωπαϊκή ελίτ είναι το «πολύ αργά, πολύ λίγο». Αν δει κανείς τι κάνει η Ευρώπη ως δομή, σε σχέση με το τι ζητούν οι πολίτες της, θα δει ότι οι πολίτες ζητούν μια καλύτερη Ευρώπη που θα προσφέρει περισσότερα και θα είναι λιγότερο απόμακρη και γραφειοκρατική.

Ενοχλούμαι και στεναχωριέμαι όταν βλέπω τον Κεντρώο Μπάιντεν να βγαίνει από τα… αριστερά στην ευρωπαϊκή ηγεσία σε αποτελεσματικότητα ως προς το οικονομικό πακέτο. Παράδειγμα η υπόθεση με τις πατέντες στα εμβόλια. Κι είναι ντροπή αυτό για την Ευρώπη των δημοκρατικών παραδόσεων.

Η φορολόγηση των ψηφιακών γιγάντων είναι επείγουσα ανάγκη και έχει καθυστερήσει, καθώς αφενός είναι προκλητικό με τέτοια κέρδη να μην πληρώνουν φόρους, αφετέρου παραβιάζεται κάθε έννοια ηθικής και ανταγωνισμού.

Ο τερματισμός της περιόδου Τραμπ είναι μια θετική εξέλιξη για τον πλανήτη και τα πρώτα βήματα του Μπάιντεν εκπλήσσουν θετικά. Ωστόσο δεν πρέπει να τον υμνολογούμε από τώρα, γιατί δεν πρέπει να υποτιμάμε τον ρόλο του αμερικανικού κατεστημένου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)