to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:25 | 17.05.2022

Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης: Η εγγραφή πάνω από 100.000 νέων μελών μέσα σε μια μόλις μέρα, έδειξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για να μείνει

«Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Θα αντιμετωπίσουμε τα κατεστημένα συμφέροντα που εννοούνται και στηρίζουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη, με την πρόσθετη δύναμη που μας δίνει η επιτυχία της Κυριακής»


Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Ράδιο θεσσαλονίκη 94.5 FM (Στέφανος Διαμαντόπουλος), έδωσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Μιλώντας από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται για την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ, στις γεωστρατηγικές και γεωπολιτικές συνέπειες του πολέμου της Ουκρανίας και την πολυεπίπεδη κρίση, ενεργειακή, ανθρωπιστική και οικονομική, που αντιμετωπίζει η ΕΕ εξαιτίας της ρωσικής εισβολής.

Συγκεκριμένα, ο Δημ. Παπαδημούλης είπε τα εξής:
 

·      Οι εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Ήταν μια σημαντική επιτυχία για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και την πιστώνεται προσωπικά και ο Πρόεδρός του, ο Αλέξης Τσίπρας, που επανεκλέχθηκε με το εντυπωσιακό 99%. Το στοίχημα τώρα, αφού γιορτάσαμε αυτή την επιτυχία -προσωπικά όντας από τους συνιδρυτές και του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ ένιωσα τεράστια χαρά, βλέποντας να εγγράφονται πάνω από 100.000 νέα μέλη του κόμματος μέσα σε μια μόλις μέρα- είναι να δώσουμε συνέχεια πετυχημένα στην πρόκληση αυτής της επιτυχίας. Αυτό σημαίνει να μετρηθούμε και να κερδίσουμε στην κάλπη των εθνικών εκλογών, συγκεντρώνοντας πολύ πάνω από 2.000.000 ψήφους. Αυτό χρειάζεται για τη νίκη και για να έχουμε τον πρώτο λόγο στη διαμόρφωση μιας νέας κυβέρνησης με προοδευτικό πρόσημο.
Μέχρι τότε, για να το πετύχουμε, νομίζω ότι στην προτεραιότητά μας πρέπει να είναι
α) η προβολή ενός συγκεκριμένου, εύληπτου, πειστικού προγράμματος 4ετίας, που να εγγυάται ότι αυτά που λέμε θα τα κάνουμε

Β) αυτές τις 170 χιλιάδες μέλη, να εργαστούμε για να τα μετατρέψουμε σε ένα μεγάλο, λαϊκό, ρωμαλέο κόμμα της Αριστεράς, που να έχει ισχυρότερη παρουσία παντού - στα συνδικάτα, την αυτοδιοίκηση, τους συλλόγους, τα επιμελητήρια.

Και γ) τα νέα εκλεγμένα όργανα του κόμματος, ο πρόεδρος και η νέα ΚΕ, να πάρουν πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να υποδεχθούμε δημιουργικά όλα αυτά τα καινούρια μέλη και να επουλώσουμε πράγματα που δημιουργησαν οι κόντρες του Συνεδρίου γιατί απαιτείται ενωμένο, συνεκτικό, δραστήριο κόμμα, ελκυστικό, αξιόπιστο και πανστρατιά, για να κερδίσουμε τις εκλογές.

Θα αντιμετωπίσουμε πολύ μεγάλη δυσκολία και πόλεμο θα έλεγα, από τα κατεστημένα συμφέροντα που εννοούνται και στηρίζουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αυτά τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Οφείλουμε να τα αντιμετωπίσουμε με την πρόσθετη δύναμη που μας δίνει η επιτυχία της Κυριακής».

·      Η Αριστερά του 21ου αιώνα

 

«Σε μια περίοδο που αυξάνονται επικίνδυνα οι ανισότητες και που ξαναζούμε τη φρίκη του πολέμου, που δημιουργούνται ακόμη μεγαλύτερες ανισότητες όχι μόνο σε πλούτο αλλά και σε δικαιώματα, με αποτέλεσμα να απαιτείται και η ίδια η δημοκρατία, υπάρχει “κοινωνική ζήτηση για Αριστερά”.

Το ζήτημα είναι να οικοδομήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, και έχει πολλές προϋποθέσεις γι’ αυτό, τη σύγχρονη Αριστερά του 21ου αιώνα. Δεν είμαστε τέλειοι, αλλά η Κυριακή έδειξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ήρθε για να μείνει. Είναι εδώ και δέκα χρόνια, το κόμμα εκείνο, που δεν είναι απλά το μεγαλύτερο κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, αλλά και η μεγάλη δύναμη στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Μακριά από εμάς -και από εμένα προσωπικά, η επανάπαυση, αλλά έχουμε την αισιοδοξία και την αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές. Μπορούμε να είμαστε ο κορμός της επόμενης κυβέρνησης.

Οι τελευταίες εξελίξεις ενισχύουν την επιχειρηματολογία της ευρύτερης Αριστεράς: Η πανδημία τόνισε την ανάγκη ενός ισχυρού συστήματος Υγείας. Την ανάγκη να επενδυθεί δημόσιο χρήμα για να υπάρξουν εμβόλια. Η οικονομική κρίση και η ακρίβεια, ενισχύουν την ανάγκη ρυθμιστικής παρέμβασης του κράτους ή των υπερεθνικών ενώσεων. Οι μεγάλες ανισότητες τονίζουν την ανάγκη για κοινωνικό κράτος και μέτρα συνοχής... Επομένως, καθώς είπα και πριν “ζήτηση για Αριστερά” υπάρχει.

Αυτή την ώρα, για την Αριστερά, το θέμα δεν είναι μόνο η δικαιότερη κατανομή του πλούτου, αλλά και η παραγωγή αυξημένου πλούτου: Για να μπορείς να μοιράζεις δικαιότερα, πρέπει να έχεις και μεγαλύτερο καρπούζι για να κόβεις φέτες να μοιράσεις. Και αυτό σε συνθήκες πολέμου, είναι ακόμη πιο δύσκολο. Αλλά για τα δύσκολα είναι η Αριστερά! Και φυσικά, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις πολύπλευρες προκλήσεις, χρειάζεται να είναι ανοιχτόμυαλη, μοντέρνα, ευέλικτη, αλλά και να κρατάει σταθερές τις αξίες της. Όσοι πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει ευκολότερα τις εκλογές αν πάψει να λέει ότι είναι αριστερό κόμμα ή ότι δεν προβάλλει πολύ το όραμα του για έναν σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία, κάνουν λάθος. Για τον πολύ απλό λόγο ότι αυτές οι απόψεις κερδίζουν έδαφος και μέσα σε κόμματα του ευρύτερου προοδευτικού τόξου: Δείτε τον Σάντερς στους Δημοκρατικούς των ΗΠΑ. Και στην ΕΕ, οι Σοσιαλιστές που τα καταφέρνουν καλύτερα και κυβερνούν, είναι εκείνοι που στρέφουν το κόμμα τους προς τα αριστερά, οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι. Όχι εκείνοι που κινούνται δεξιόστροφα».

·      Ο πόλεμος και η ΕΕ

 

«Η ευρωπαϊκή ηγεσία, αυτή τη στιγμή, λειτουργεί - και την έσπρωξε ο Πούτιν σε αυτή την κατεύθυνση, ως ουραγός των ΗΠΑ, παρότι τα συμφέροντά μας ως Ευρωπαίων, δεν ταυτίζονται με εκείνα των Αμερικανών.
Αυτή την ώρα, η ΕΕ χρειάζεται να πάρει επιτέλους -αυτή και όχι ο Ερντογάν ή τπο Ισραήλ- πρωτοβουλίες για άμεση κατάπαυση του πυρός και για μια ρεαλιστική ειρηνική λύση, με διαπραγματεύσεις στην ουκρανική κρίση που προκάλεσε η βάρβαρη εισβολη του Πούτιν.

Και πρέπει να κάνει βήματα επιτάχυνσης της πολιτικής της ενοποίησης.


Η ΕΕ με τις κυρώσεις και την παράταση του πολέμου -γιατί οι κυρώσεις είναι ένα δίκοπο μαχαίρι- πλήττει την οικονομία της, τα συμφέροντα των λαών της. Και γι αυτόν ακριβώς τον λόγο, οι ΗΠΑ που απέχουν χιλιάδες χιλιόμετρα από το θέρετρο του πολέμου ευνοούνται από μια διαιώνιση του πολέμου, καθώς ο Πούτιν έπεσε στην παγίδα τους και έχει γίνει ο “μεγάλος χορηγός” του ΝΑΤΟ, ενώ η ΕΕ πληρώνει το τίμημα.
Αυτήν ακριβώς την ατζέντα, την κοινωνική και την φιλειρηνική, την έχει η Αριστερά, ένας μέρος των Σοσιαλιστών και ένα κομμάτι των Πρασίνων, και ορισμένοι ηγέτες που έχουν μυαλό στο κεφάλι τους: Θα προσέξατε ότι ο Ντράγκι, ο Μακρόν, ο Σολτς, δεν είναι 100% στο πολεμοκάπηλο κλίμα που εκπέμπουν η Βαρσοβία, οι χώρες της βαλτικής και η ηγεσία των ΗΠΑ. Κάποιοι πρέπει να πρωτοστατήσουμε για την ειρήνη, γιατί κάποιοι άλλοι έχουν στο μυαλό τους να εκμεταλλευτούν το λάθος του Πούτιν για να τελειώσουν με τη Ρωσία. Αλλά ο στόχος ο δικός μας, πρέπει να είναι η επιστροφή σε ρυθμούς ανάκαμψης της οικονομίας – να πάει καλά ο τουρισμός, να πέσει αυτή η ακρίβεια που έχει χτυπήσει ταβάνι... Αυτό είναι το συμφέρον των ευρωπαϊκών λαών. Και αυτό είναι και το εθνικό μας συμφέρον».

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)