to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:41 | 11.10.2021

Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης: Η αυστριακή κρίση στέλνει μηνύματα και στην Ελλάδα

«Ο ομογάλακτος του Κυρ. Μητσοτάκη ‘πιάστηκε με την γίδα στην πλάτη’, καθώς με δημόσιο χρήμα -και συγκεκριμένα με κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών- έστηνε δημοσκοπήσεις»


Συνέντευξη στον ρ/σ ‘’Στο Κόκκινο 105.5’’ και στην εκπομπή «Ένα Βλέμμα» (Νίκος Ξυδάκης) παραχώρησε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δημ. Παπαδημούλης ανέφερε τα εξής:

Σεισμός με πανευρωπαϊκή σημασία η παραίτηση του Σεμπάστιαν Κουρτς, αυστριακού Καγκελάριου και ομογάλακτου του Κυρ. Μητσοτάκη

«Ο ομογάλακτος του Κυρ. Μητσοτάκη ‘πιάστηκε με την γίδα στην πλάτη’, καθώς με δημόσιο χρήμα -και συγκεκριμένα με κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών- έστηνε δημοσκοπήσεις. Ο Σ. Κουρτς, παιδί του κομματικού σωλήνα, ανέβηκε με εκρηκτικό τρόπο στην εξουσία: Στα 27 του υπουργός Εξωτερικών και στα 31 του Καγκελάριος της Αυστρίας. Αυτή η εκρηκτική άνοδος κάνει και πιο μεγάλο τον πάταγο και στην πτώση του».

Η ευρωπαϊκή Δεξιά και ακροδεξιά βρίθει περιπτώσεων διαφθοράς στα ρετιρέ της. Ο Σ. Κουρτς δεν είναι ο πρώτος’ μεγάλος’ που ‘πιάνεται με την γίδα στην πλάτη’ – Ο κατάλογος είναι μακρύς

«Πριν τον αυστριακό Καγκελάριο, έχουν προηγηθεί ο Ν. Σαρκοζί και ο Φ. Φιγιόν στη Γαλλία. Όπως και ο ακροδεξιός Στράχε στην Αυστρία. Ο κατάλογος είναι μακρύς και δεν σταματά εδώ. Η ευρωπαϊκή Δεξιά και η ακροδεξιά δεν είναι ο κατάλληλος πολιτικός φορέας για να καταπολεμήσει την διαφθορά, γιατί βρίθει περιπτώσεων διαφθοράς στα ρετιρέ της».

Ο Κουρτς αναγκάστηκε να παραιτηθεί για ένα εκατομμύριο ευρώ – Στην Ελλάδα έχουν μοιραστεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και χθες ήταν απλά Κυριακή

«Στην Αυστρία αποδεικνύεται ότι η δικαιοσύνη είναι πιο ισχυρή και ανεξάρτητη απ’ ότι στην Ελλάδα. Εδώ αντίθετα τα δύο μεγάλα σκάνδαλα Siemens και Novartis αναγκάστηκε να τα ψάξει η ελληνική δικαιοσύνη με στοιχεία που μας ήρθαν από το εξωτερικό! Δεν τα βρήκαν έλληνες εισαγγελείς.

Αυτά τα λέω γιατί πρέπει να κάνουμε την αντίστιξη με την Ελλάδα.Για να καταπολεμηθεί η διαφθορά χρειαζόμαστε μια ισχυρή και ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Δεν είναι καλό για την ελληνική Δημοκρατία και για το πολιτικό σύστημα η ελληνική Δικαιοσύνη να κινείται με τόσο αργούς ρυθμούς. Και νομίζω ότι θα πρέπει και μέσα στη Δικαιοσύνη που υπάρχουν άξιοι δικαστικοί λειτουργοί, να προβληματιστούν και να υπάρξουν επιτέλους πρωτοβουλίες.

Δημιουργείται ένα εκρηκτικό μείγμα οργής και αισθήματος αδικίας στους πολίτες όταν ακραίες περιπτώσεις διαφθοράς συνδυάζονται με τρομακτικές κοινωνικές ανισότητες και με δυσκολίες στη διαβίωση που δημιουργούνται από το νέο μεγάλο κύμα ακρίβειας».

Η περίπτωση της Αυστριακής κρίσης στέλνει μηνύματα στην Ελλάδα – Νιώθω ότι η παραίτηση Κουρτς έχει ανησυχήσει και το Μαξίμου και το επιτελείο της κυβέρνησης της ΝΔ

«Είμαστε ακόμη στην αρχή σε ό,τι αφορά το κουβάρι που θα ξετυλιχθεί στην αυστριακή κρίση. Θεωρώ όμως ότι η περίπτωση της Αυστρίας στέλνει μηνύματα στην Ελλάδα. Και νιώθω ότι έχει ανησυχήσει και το Μαξίμου και το επιτελείο της κυβέρνησης της ΝΔ. Και ξέρουν αυτοί γιατί ανησυχούν.Ορισμένοι μάλιστα έκαναν προσπάθειες να συνδέσουν τον Κουρτς με τον Τσίπρα - φανταστείτε δηλαδή το μέγεθος της προπαγάνδας.

Μια άλλη παράμετρος που δεν έχει συζητηθεί είναι ότι ο Σ. Κουρτς αποτελεί θύμα της απλής αναλογικής. Του έκαναν μομφή οι συγκυβερνώντες Πράσινοι μαζί με τους Σοσιαλδημοκράτες και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης και ο ίδιος γνωρίζοντας ότι θα χάσει την ψηφοφορία στη Βουλή, αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία, παραμένοντας ωστόσο μέχρι στιγμής αρχηγός του κόμματος -τουλάχιστον αυτό φαίνεται πως επιδιώκει».

Πρόκειται για διπλή ειρωνεία! Η Ελλάδα είναι 24η στα ζητήματα ελευθερίας του Τύπου στην ΕΕ και ο βραβευθείς κατηγορείται για διαφθορά!

«Τον περασμένο Μάιο, ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος διαφήμιζε τους στενούς δεσμούς του με τον Σ. Κουρτς, ήταν ο βασικός ομιλητής στη βράβευση Κουρτς για το βραβείο ελευθερίας του Τύπου. Σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός παίζει το έργο ‘δεν τον είδα δεν τον ξέρω’.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως ο Σ. Κουρτς είναι από τους ηγέτες των λεγόμενων ‘φειδωλών’ που δεν θέλανε το Ταμείο Ανάκαμψης και προσπάθησαν να το ροκανίσουν. Αλλά και από αυτούς που κράτησαν μια τιμωρητική στάση απέναντι στα λεγόμενα ‘PIGS’ του ευρωπαϊκού Νότου. Είναι επίσης από τους βασικούς ενορχηστρωτές της πολιτικής που τορπίλισε κάθε προσπάθεια για αναλογική κατανομή των προσφύγων και για μια ευρωπαϊκή απάντηση στο ζήτημα του προσφυγικού και μεταναστευτικού».

Μαζί με την αύξηση του δημόσιου χρέους, τις παροχές με δανεικά στους πλουσίους, έχουμε και ένα όργιο απευθείας αναθέσεων που μυρίζει διαφθορά – Να ‘σύρουμε’ την κυβέρνηση Μητσοτάκη στη Βουλή για να λογοδοτήσει για όλα τα ζητήματα διαφάνειας

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διεκδικήσει τη νίκη στις επόμενες εκλογές και την προοδευτική διακυβέρνηση με κορμό τον ίδιο, το πρόγραμμά του και επικεφαλής τον Τσίπρα.Όχι γιατί κάποιοι θέλουν να ξαναγίνουν υπουργοί. Αλλά γιατί όσο πιο γρήγορα φύγει από το τιμόνι της χώρας αυτή η κυβέρνηση τόσο καλύτερα για την Ελλάδα, το δημόσιο συμφέρον και την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Γι’ αυτό πρέπει κι εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, να κάνουμε περισσότερα, να δυναμώσουμε την πίεση και τις πρωτοβουλίες μας για να σύρουμε τον Κυρ. Μητσοτάκη στη Βουλή για να λογοδοτήσει για όλα τα ανοιχτά ζητήματα διαφάνειας της κυβέρνησής του».

Στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιλέξει την σύμπλευση με τον Όρμπαν και τον Κουρτς

«Το αποτέλεσμα της έρευνας των έγκυρων ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης για τα pushbacks και τις επαναπροωθήσεις πέρα από την γκρίζα ζώνη της νομιμότητας στα σύνορα της Κροατίας και στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, δεν το αμφισβητεί κανείς στις Βρυξέλλες. Γι’ αυτό και αντέδρασε και η αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπος.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ευρωομάδα της Αριστεράς συνεχίζει να παίρνει πρωτοβουλίες σε συνεργασία και με άλλες Πολιτικές Ομάδες, γιατί η πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι αντίθετη σε αυτή την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη.Η θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι αναλογική κατανομή των προσφύγων σε όλη την Ευρώπη. Δυστυχώς, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει παγώσει αυτή την πολιτική και η ελληνική κυβέρνηση που εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Συμβούλιο, δεν την διεκδικεί και δεν αξιοποιεί τα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τα οποία θα ήταν ανακουφιστικά και για την Ελλάδα. Η πολιτική αυτή έχει μπει στο ράφι μαζί με τις αποφάσεις για τις πολιτικές κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας.

Η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όσο κι αν προσπαθούν από τη ΝΔ να την ‘πουλήσουν’ ως πατριωτική, εκθέτει την χώρα.Η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει -και δυστυχώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει σταματήσει να το αξιώνει - αναλογική κατανομή των προσφύγων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και όχι την μετατροπή της Ελλάδας στην πίσω αυλή της Ευρώπης έναντι κάποιων κονδυλίων.

Η άρνηση της Ευρώπης με την συνδρομή της κυβέρνησης της ΝΔ για αναλογική κατανομή των προσφύγων, πιέζει όχι μόνο τους πρόσφυγες αλλά και την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα αδιέξοδα αυτής της πολιτικής έχουν οδηγήσει σε κόπωση τον τοπικό πληθυσμό και τον κόσμο, τρέφοντας την άκρα δεξιά και ρατσιστικά φαινόμενα».

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)