to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:41 | 14.06.2020

Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης: Χρειαζόμαστε σοβαρότητα και εθνική στρατηγική

«Να διαμορφώσουμε ένα Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας που να προασπίζεται τα δίκαιά μας»


Αυτό τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, μιλώντας στον Real Fm.

Έχουμε μπροστά ένα δύσκολο καλοκαίρι, όχι μόνο για την οικονομία και τον τουρισμό, αλλά και για την εξωτερική πολιτική - Χρειαζόμαστε σοβαρότητα, εθνική στρατηγική και συνεννόηση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τοποθετηθεί, και δια του Προέδρου του και δια του αρμοδίου Τομεάρχη, θεωρώντας καταρχήν θετική τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών. Προσθέτω ότι πάντα πρέπει να μελετάμε όλες τις παραμέτρους μιας συμφωνίας, καθώς είναι ένας συμβιβασμός. Και νομίζω ότι αυτό επιβάλλεται και από την κυβέρνηση κι από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ώστε να εντοπίσουμε τυχόν αδύναμα σημεία, καθώς ο στόχος είναι να υπάρξουν και επόμενες συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Αλβανία, προκειμένου να στριμώξουμε την Τουρκία.

Προσωπικά θεωρώ τον Νίκο Κοτζιά έναν από τους καλύτερους υπουργούς Εξωτερικών. Πιστεύω ότι ως μη μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορώ να έχω προσωπική γνώμη και γνώση για την προεργασία. Κρατώ δύο πράγματα, μιας και μιλάμε για σοβαρά κι ευαίσθητα θέματα εξωτερικής πολιτικής: Πρώτον, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ βασίστηκε στην προεργασία που είχε γίνει σε αυτό το θέμα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –κι έτσι πρέπει να γίνεται, ιδιαίτερα όταν έχουμε απέναντί μας τον Ερντογάν. Δεύτερον, θεωρώ μικροπολιτικό και φάουλ αυτό που έκανε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος σε αυτά τα θέματα στη Βουλή, προκειμένου να επιτεθεί στον Τσίπρα.

Παρά το ότι έχουμε μεγάλες διαφορές στα θέματα της οικονομικής πολιτικής, της χρηστής και διαφανούς διαχείρισης του δημόσιου χρήματος ή στα θέματα αντιμετώπισης των εργαζομένων, στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ωστόσο, ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να είναι πολύ ευχαριστημένος που ο Τσίπρας δεν έχει γίνει Μητσοτάκης, ασκώντας μια λαϊκίστικη αντιπολίτευση. Γιατί όλοι θυμόμαστε τι είδους αντιπολίτευση έκανε ο κ. Μητσοτάκης, προκειμένου να έρθει στην κυβέρνηση: Πατώντας επί πτωμάτων ή δημαγωγώντας και λαϊκίζοντας στο Μακεδονικό, ενώ τώρα λέει ότι πρέπει να τιμήσουμε τη συμφωνία με τη Β. Μακεδονία.

Πολλές φορές η μικροπολιτική και η κομματική αντιπαράθεση μας κάνουν να βλέπουμε το δέντρο και να χάνουμε το δάσος. Έχουμε μπροστά ένα δύσκολο καλοκαίρι, όχι μόνο για την οικονομία και τον τουρισμό, αλλά και για την εξωτερική πολιτική. Ο Ερντογάν έχει προαναγγείλει έρευνες νότια της Κρήτης, στην ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη και στην επίσης ελληνική ΑΟΖ. Χρειαζόμαστε σοβαρότητα, εθνική στρατηγική και συνεννόηση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης.

Να διαμορφώσουμε ένα Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας για τη χάραξη της εθνικής μας στρατηγικής και την προάσπιση των δικαίων μας

Προσωπικά θεωρώ ότι έχει έρθει η ώρα όχι μόνο για μια σύγκλιση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών και για μια πυκνή λειτουργία του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, αλλά και για να διαμορφώσουμε ένα Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, που με εμπιστευτικότητα να συζητά τη χάραξη της εθνικής μας στρατηγικής και την προάσπιση της ασφάλειας και των δικαίων μας, γιατί ο Ερντογάν έχει περισσότερα ερείσματα απ’ ό,τι θέλουμε να πιστεύουμε. Άρα εμείς πρέπει να οργανώσουμε πολύ πιο ισχυρές συμμαχίες, γιατί ο Τραμπ θεωρεί φίλο του τον Ερντογάν και το ΝΑΤΟ παίζει ρόλο Πόντιου Πιλάτου.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο οι 6 Ε/Β του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καταθέσαμε μια ερώτηση σε Κομισιόν και Συμβούλιο, ζητώντας κυρώσεις απέναντι στις παράνομες ενέργειες της τουρκικής ηγεσίας. Γιατί αυτό που προανήγγειλε ο Ερντογάν με το γνωστό ΦΕΚ, είναι ουσιαστικά η υλοποίηση ενός τουρκο-λιβυκού συμφώνου, το οποίο θεωρεί παράνομο η ΕΕ, με απόφαση της Συνόδου Κορυφής. Η ΕΕ μπορεί και οφείλει να επιβάλλει κυρώσεις, γι’ αυτό η Ελλάδα, η Κύπρος κι άλλες χώρες πρέπει να πιέσουν, ώστε οι αρχικές κυρώσεις που είχαν επιβληθεί πριν έναν χρόνο να εφαρμοστούν.

Ίσως ορισμένα πράγματα θα μπορούσαν να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες, ποτέ όμως δεν είναι αργά. Στα εθνικά θέματα, επειδή ζούμε σε μια αβέβαιη περίοδο με έναν προκλητικό γείτονα, νομίζω ότι πρέπει πάντα να υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στην εκάστοτε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, γιατί δεν νοείται μια αίσθηση αυτάρκειας κι αλαζονείας.

Γνωρίζω ότι την περίοδο του Μακεδονικού, όλα τα κόμματα, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και του υπ. Εξωτερικών ήταν ενήμερα. Ο λόγος που δεν έγινε τότε η σύσκεψη των αρχηγών ήταν γιατί η διαφωνία του Π. Καμμένου θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλη κυβερνητική κρίση. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να περάσει αυτή τη συμφωνία με πλειοψηφία στη Βουλή, παρά τον βρόμικο πόλεμο που δέχθηκε από τη ΝΔ και την ακροδεξιά, χωρίς να «πέσει» η κυβέρνηση Τσίπρα, το θεωρώ θετικό.

Έμπρακτη ομολογία ότι και η ΝΔ θεωρεί αυτή την εξέλιξη θετική είναι ότι τώρα, με πρωθυπουργό Μητσοτάκη, υλοποιείται η συμφωνία των Πρεσπών με θρησκευτική ευλάβεια. Που σημαίνει ότι όλα αυτά με τους Βουκεφάλες, τις περικεφαλαίες, τους προπηλακισμούς και τα περί προδοσίας έγιναν απλώς για τα ψηφαλάκια, εξαπατώντας πολύ κόσμο.

Σε όλη μου τη διαδρομή κινούμαι με πεντακάθαρο οδηγό πορείας, με πλήρη διαφάνεια και λογοδοσία - Ο κόσμος μας θέλει ενωμένους και να υπηρετούμε αυτό για το οποίο μας έστειλε στην Ευρωβουλή

Σε όλη μου τη διαδρομή κινούμαι με πεντακάθαρο οδηγό πορείας, με πλήρη διαφάνεια και λογοδοσία. Μαθήματα ηθικής δεν δέχομαι από κανέναν. Είμαι επικεφαλής μετά από πρόταση του Αλ. Τσίπρα και σύμφωνη γνώμη όλων των μελών της ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ.

Το θέμα αυτό έχει κλείσει και μάλιστα θετικά. Θεωρώ ότι ο Στέλιος Κούλογλου, μετά και τις συζητήσεις που είχαμε στην ευρωομάδα ΣΥΡΙΖΑ και που είχε και με τον Τσίπρα, διευκρίνισε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ ή την ευρωομάδα.

Η εντολή μας είναι σαφής: Ο κόσμος μας θέλει ενωμένους και να υπηρετούμε αυτό για το οποίο μας έστειλε στην Ευρωβουλή και ως Ε/Β της αντιπολίτευσης και ως Ε/Β που εκεί οφείλουμε να ενώνουμε δυνάμεις, όταν πρόκειται για τα ελληνικά συμφέροντα.

Και σας βεβαιώνω ότι ως Αντιπρόεδρος του ΕΚ παίρνω συχνά πρωτοβουλίες σε συνεργασία και με τον Β. Μεϊμαράκη και με τον Ν. Ανδρουλάκη και φυσικά με τους συναδέλφους στην ευρωομάδα μας, έτσι ώστε στα θέματα που αφορούν τα ελληνικά συμφέροντα να πιέζουμε για την προώθηση των δικών μας θέσεων. Γιατί μην ξεχνάμε ότι εκεί υπάρχει και ισχυρό φιλοτουρκικό lobby και κυνικά οικονομικά συμφέροντα, που κάποιες φορές βάζουν στην άκρη εθνικά συμφέροντα, αξίες, κανόνες και διεθνές δίκαιο στον βωμό κάποιων συμβολαίων ή αγορών εξοπλισμού.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)