to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:19 | 01.09.2017

Οικονομία

Δ. Παπαδημούλης: «Χρειαζόμαστε μια πανευρωπαϊκή ομπρέλα προστασίας των whistleblowers» (βίντεο)

Ομιλία στην ECON στο Ευρωκοινοβούλιο


Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας χθες εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) και στο πλαίσιο συζήτησης για την Προστασία των whistleblowers, όταν ενεργούν προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος, είπε τα εξής:

«Θέλω να ευχαριστήσω τη συνάδελφο Molly Scott  για τη δουλειά που έχει κάνει και τον χρόνο και την ενέργεια που έχει αφιερώσει στο συγκεκριμένο φάκελο. Το σχέδιο που έχει παρουσιάσει από την αρχή είναι θετικό. Επιδιώκει να συγκροτήσει μια γνωμοδότηση με ένα σχέδιο ισορροπημένο και σε σημαντικό βαθμό αντιμετωπίζει τις προκλήσεις που έχει θέσει η πραγματικότητα γύρω από το θέμα της προστασίας των καταγγελτών, των whistleblowers.

Η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή η προστασία των whistleblowers είναι ανεπαρκής και χρειαζόμαστε μια πανευρωπαϊκή ομπρέλα προστασίας των whistleblowers, γιατί αυτό υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε εκτεταμένα προβλήματα παραβίασης της νομιμότητας, διαφθοράς, φοροδιαφυγής, είναι να θωρακίσουμε το πλαίσιο όσων επιδιώκουν να θωρακίσουν το δημόσιο συμφέρον, αποκαλύπτοντας εμπιστευτικές πληροφορίες ιδιωτικών επιχειρήσεων ή και δημόσιων οργανισμών.

Η έκταση του προβλήματος είναι μεγάλη. Το μέγεθος της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς είναι μεγάλο και δυστυχώς έχουμε μέχρι τώρα φαινόμενα, όπου αντί να τιμωρηθούν οι παραβάτες της νομιμότητας, που κλέβουν το δημόσιο ταμείο και των κρατών-μελών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τιμωρούνται όσοι αποκαλύπτουν την παρανομία και την παράβαση.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το οποίο θα ωθήσει και τα κράτη-μέλη να  ενισχύσουν τη δική τους νομοθετική πρωτοβουλία για την προστασία των καταγγελτών. Κι αυτό νομίζω ότι υπηρετεί όχι μόνο την προστασία των whistleblowers, αλλά και τη διαφάνεια και το κράτος δικαίου. Ένα τέτοιο αναβαθμισμένο πλαίσιο νομίζω ότι θα επέτρεπε σε περισσότερους να τολμούν να αποκαλύπτουν πληροφορίες, που προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον και που σήμερα φοβούνται να το κάνουν, γιατί κινδυνεύουν να βρεθούν οι ίδιοι κατηγορούμενοι και να υποστούν ποινές, διώξεις, φυλακίσεις, εκβιασμούς.

Νομίζω ότι οφείλουμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση και να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα: Ότι οι πάντες και οι μεγάλες εταιρείες οφείλουν να σέβονται τη διαφάνεια, το κράτος δικαίου, τις κοινωνίες, τους φορολογούμενους πολίτες, που υπερφορολογούνται -είτε είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είτε είναι μισθωτοί, είτε είναι συνταξιούχοι- για να φορολογούνται αυτές μέσω παράνομων πρακτικών ελάχιστα.

Οι συμβιβαστικές τροπολογίες που έχει καταθέσει η συνάδελφος Molly Scott, κατά τη γνώμη μου, κινούνται σε θετική κατεύθυνση. Σε κάποια τους σημεία εμείς θα θέλαμε πιο τολμηρές και πιο σαφείς διατυπώσεις, αλλά καταλαβαίνω ότι χρειάζεται μια ευελιξία εκ μέρους του εισηγητή για να εξασφαλιστεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση και ένα κλίμα σύνθεσης που να εξασφαλίσει ευρεία στήριξη. Το ίδιο θα ήθελα και από τις άλλες πολιτικές ομάδες.

Σε ένα μόνο σημείο επιτρέψτε μου να αναφερθώ:

Η προσπάθεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την προστασία των καταγγελτών πρέπει να συνδεθεί και με κοινές πολιτικές που αναπτύσσει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και η παγκόσμια κοινότητα για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Και σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφερθώ ιδιαίτερα στην ανάγκη να συμπεριλάβουμε σε αυτή τη γνωμοδότηση, έστω και στα recitals, το άρθρο 33 της Σύμβασης του ΟΗΕ εναντίον της Διαφθοράς.

Είναι σημαντικό η προσπάθεια που κάνει η Επιτροπή μας και όλο το Κοινοβούλιο να συνδεθεί με τις μέχρι τώρα προσπάθειες και άλλων θεσμών και οργανισμών. Με αυτό το πλαίσιο θα στηρίξουμε την εισήγηση της συναδέλφου Molly Scott και πιστεύω ότι και το απόγευμα θα πετύχουμε μια ευρεία συναίνεση.

Σας ευχαριστώ».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)