to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:27 | 05.07.2019

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης: Γιατί δεν είναι κανείς ευχαριστημένος με τη νέα ηγεσία της ΕΕ

Γ ια τη νέα ανθρωπογεωγραφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στο Ευρωκοινοβούλιο μίλησε ο επανεκλεγείς αντιπρόεδρός του Δημήτρης Παπαδημούλης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.


Ο κ. Παπαδημούλης, που επανεξελέγη αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με ψήφους ευρωβουλευτών από ένα ευρύ φάσμα δυνάμεων εκτός της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, «ακόμη και 150 περίπου από πολιτικές ομάδες που είχαν ως γραμμή την καταψήφισή μου», όπως είπε, αναφέρθηκε στις εξελίξεις και στις Βρυξέλλες, που «ήταν ένα παζάρι για πρόσωπα, ερήμην πολιτικών. Δεν συζητήθηκε τίποτε για προγραμματικές δεσμεύσεις και συγκλίσεις. Μπορεί ο διεθνής Τύπος να καταγράφει “νίκη Μακρόν”, αλλά για πρώτη φορά στο τιμόνι της Κομισιόν, μετά από 50 χρόνια, θα έχουμε Γερμανίδα και μάλιστα Χριστιανοδημοκράτη … και δεν ακούγονται και τα καλύτερα λόγια γι’ αυτήν», όπως είπε για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιν, πρώην υπουργό Άμυνας, που διαδέχεται στην προεδρία της Επιτροπής τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (εφόσον πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης από το Ευρωκοινοβούλιο).


Στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Σοσιαλιστής και μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος Ντάβιντ Σασόλι αναλαμβάνει πλέον την προεδρία και όπως είπε ο κ. Παπαδημούλης στο παρελθόν είχαν καλή συνεργασία και ήδη «σε άτυπη συνάντηση μου πρότεινε να κρατήσω και το ίδιο χαρτοφυλάκιο». Είναι «προφανέστατα καλύτερη επιλογή από τον κ. Ταγιάνι, που έβρισκε πολλά καλά σε όσα είχε κάνει ο Μουσολίνι», όπως σχολίασε χαρακτηριστικά, «ενώ ο κ. Σασόλι πανηγύρισε την αποφυλάκιση της Καρόλα Ρακέτε».

Στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατευθύνεται ο νυν Βέλγος υπηρεσιακός πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ, στην θέση του Πολωνού Ντόναλντ Τουσκ, «γιος πρώην πρωθυπουργού … η οικογενειοκρατία δεν ανθεί μόνο στην Ελλάδα», συνέχισε ο κ. Παπαδημούλης. «Είναι Φιλελεύθερος και θεωρείται “έμπνευση” του Μακρόν, αλλά είναι πιο νεοφιλελεύθερος από τον Μακρόν», όπως σημείωσε, «στο Βέλγιο τον στήριζε ως πρωθυπουργό ένα υπερσυντηρητικό φλαμανδικό κόμμα».

Τέλος, η Κριστίν Λαγκάρντ προορίζεται να αντικαταστήσει τον Μάριο Ντράγκι στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, «και εδώ υπάρχει ένα θεσμικό φάουλ μέσα στα πολλά. Είναι παράδοξο το Συμβούλιο να ορίζει ποιος θα αναλάβει την ΕΚΤ, που στα χαρτιά και στα λόγια είναι ανεξάρτητη … είναι καλό πάντως ότι αποφύγαμε τον Βάιντμαν. Καθώς επιβραδύνεται η ευρωπαϊκή οικονομία, χρειάζεται ένας τραπεζίτης που να μπορεί να συνεχίσει την πολιτική χαμηλών επιτοκίων και ποσοτικής χαλάρωσης που θα ξαναχρειαστεί», υπογράμμισε ο κ. Παπαδημούλης.

Για αντιπρόεδροι της Κομισιόν προαλείφονται, κατά τον ίδιο, ο Ολλανδός Γιανς Τίμερμανς και η Δανή Μαργκρέτε Βεστάγκερ, ενώ στην ηγεσία της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής ο Καταλανός πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Συνολικά, χαρακτήρισε την αλλαγή φρουράς «απογοητευτική ως προς την διαδικασία, με την μέθοδο του ελάχιστου κοινού παρονομαστή ως προς τα πρόσωπα που επελέγησαν. Στο Ευρωκοινοβούλιο έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε όλο το φάσμα, δεν υπάρχει κανείς που να είναι ευχαριστημένος. Οι Δεξιοί γιατί φαγώθηκε ο Βέμπερ, οι Σοσιαλιστές γιατί έγινε παζάρι πίσω από την πλάτη τους, οι Πράσινοι γιατί ενώ ήταν στη συζήτηση τους άφησαν απ’ έξω και τους έριξαν, η Αριστερά ήταν έτσι κι αλλιώς έξω … οι Φιλελεύθεροι είναι μάλλον οι μόνοι ικανοποιημένοι, γι’ αυτό κάνουν τον ψόφιο κοριό».

Στην Ευρωομάδα της Αριστεράς «έχουμε αποφασίσει ότι με βάση τι προτάσεις μας και 10 άξονες προτεραιοτήτων που καταθέσαμε, θα είμαστε δύναμη αριστερής και προοδευτικής προγραμματικής αντιπολίτευσης. Γιατί αυτό που ζητάμε είναι να αλλάξουν οι πολιτικές, όχι τα πρόσωπα. Και δεν περιμένω να κάνει προοδευτική στροφή η Ούρσουλα φον ντερ Λάιν σε σχέση με την γραμμή Μπαρόζο», όπως είπε χαρακτηριστικά.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)