to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:10 | 23.10.2019

Οικονομία

Δ. Παπαδημούλης για τον προϋπολογισμό της ΕΕ: Δεν μπορούμε να δεχθούμε περικοπές σε κρίσιμα κονδύλια (βίντεο)

Ομιλία του Δημ. Παπαδημούλη στη Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για τον Προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2020


Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της συζήτησης με θέμα «Γενικός Προϋπολογισμός της Ε.Ε για το 2020».

Απευθυνόμενος προς την Κομισιόν, που εκπροσώπησε ο αρμόδιος Επίτροπος για τον Προϋπολογισμό και τους Ανθρώπινους Πόρους, Γκ. Έτινγκερ και το Συμβούλιο, που εκπροσώπησε ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Κ. Τιλικάινεν, ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε τα εξής:

«Κε Τιλικάινεν, κε Έτινγκερ,

την προηγούμενη φορά που συζητήσαμε, πριν από ένα μήνα, για τον προϋπολογισμό του 2020, από τους 53 ομιλητές που πήραν τον λόγο εδώ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ούτε ένας δεν υποστήριξε τις προτάσεις του Συμβουλίου, που περικόπτουν κρίσιμα κονδύλια, προκαλώντας τη διαφωνία όχι μόνο του Κοινοβουλίου, αλλά και της Κομισιόν.

Δεν μπορούμε να δεχθούμε περικοπές στα κονδύλια για την περιφερειακή και την κοινωνική συνοχή, για τη δημιουργία απασχόλησης των νέων, για την τεχνολογική ανανέωση, για το Horizon 2020, για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Σήμερα όμως, είχαμε και μια εξέλιξη! Χειροκρότησαν τις περικοπές που προτείνετε η άκρα δεξιά και οι οπαδοί του Brexit! Δηλαδή αυτοί που θέλουν τη διάλυση της ΕΕ! Σας ικανοποιεί αυτό;

Σας ικανοποιεί ένας ισχνός προϋπολογισμός που διαρκώς περικόπτει, ενισχύει τις ανισότητες και τις αποκλίσεις και υπηρετεί τα πολιτικά σχέδια όσων θέλουν τη διάλυση της ΕΕ;

Αυτοί όμως που ψήφισαν στις Ευρωεκλογές, και κυρίως οι νέοι, με αυξημένη συμμετοχή, θέλουν περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη. Με καλύτερες δουλειές, με τεχνολογική ανανέωση, με αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης. Μια Ευρώπη πρωτοπόρα στην τεχνολογία, στο περιβάλλον, που να στηρίζει και τον αγρότη και τις ανατολικές χώρες που μπήκαν στην ΕΕ και τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου. Ο κόσμος δεν θέλει άλλη λιτότητα, δεν θέλει κι άλλες περικοπές.

Επομένως, έχετε μια μεγάλη πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που σας ζητά να καταλάβετε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι συννομοθέτης. Αν δεν πει το «ναι» το ΕΚ, δεν πρόκειται να βρεθεί συμφωνία. Και για να υπάρξει συμφωνία, θα πρέπει στο Συμβούλιο, αντί να τα βρίσκετε μεταξύ σας, να μετακινηθείτε πιο πέρα κι από τις προτάσεις της Κομισιόν, για να πλησιάσετε εκείνες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Ευχαριστώ».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)