to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:14 | 29.11.2020

Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης: Επιταχύνουμε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα, ώστε να είμαστε πανέτοιμοι για παν ενδεχόμενο μέσα στο 2021

«Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρει σοβαρή ευθύνη για: την απαράδεκτη κατάσταση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, την ανεπαρκή ενίσχυση του ΕΣΥ, το πρόχειρο άνοιγμα του τουρισμού, τα δυο μέτρα και σταθμά στην εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, την μικροπολιτική ανοχή της αντικοινωνικής συμπεριφοράς Ιεραρχών, τη σοβαρή καθυστέρηση στη Θεσσαλονίκη»


Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, στην εφημερίδα«RealNews» και στον δημοσιογράφο Φοίβο Κλαυδιανό, που κυκλοφορεί σήμερα.
Ο επικεφαλής Ευρωβουλευτής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μίλησε για τους ανεπαρκείς χειρισμούς της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία «εφησύχασε, αναπαύθηκε στις δάφνες της, απέρριψε πολλές από τις προτάσεις των ειδικών και όλες τις προτάσεις της αντιπολίτευσης», με αποτέλεσμα να χρεώνεται την αποτυχία στην αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας «παρά τον εξωραϊσμό και την μονομερή προπαγάνδα» των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ.

Αναφέρθηκε επίσης στις ευρωπαϊκές εξελίξεις εν όψει και της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 10-11 Δεκεμβρίου 2020, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθεί και το ζήτημα των κυρώσεων στο καθεστώς Ερντογάν, για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειοαλλά και στο βέτο Ουγγαρίας και Πολωνίας, των «υπερσυντηρικών Όρμπαν και Κατσίνσκι», που «με τη στήριξη και της άκρας δεξιάς, φέρνει μεγαλύτερη ύφεση, ανεργία και ανασφάλεια για όλους τους Ευρωπαϊκούς λαούς».
 

 

Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξη:
 

Πώς απαντάτε στο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι και στο δεύτερο κύμα τα έχουμε πάει καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες;

 

Το «υπάρχουν και χειρότερα» κρύβει κυνισμό. Δεν μπορεί να κρύψει όμως την πραγματικότητα:Η αρχική επιτυχία της Ελλάδας στο πρώτο κύμα της πανδημίας εξανεμίστηκε. Για τη μεγάλη επιδείνωση στο δεύτερο κύμα, η κυβέρνηση έχει σοβαρή ευθύνη. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υιοθετεί μια αντιπολίτευση τυμβωρυχίας και κραυγών. Αρνούμαστε να μιμηθούμε την άθλια αντιπολίτευση της ΝΔ για την τραγωδία στο Μάτι, τη Μάνδρα, ακόμη και για την εποχική γρίπη.
Αλλά όπως έσπευσαν να πιστωθούν την αρχική επιτυχία του «Μένουμε Σπίτι», έτσι και τώρα, χρεώνονται την αποτυχία στην αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος.Παρά τον εξωραϊσμό και την μονομερή προπαγάνδα, αυτό καταγράφεται πλέον στην κοινωνία και στις δημοσκοπήσεις.


 

Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να πάρει σκληρότερα μέτρα καραντίνας τώρα ή νωρίτερα;

 

Η αρχική επιτυχία της χώρας, έδωσε το χρόνο στην κυβέρνηση για να προετοιμαστεί καλύτερα εν όψει του δεύτερου κύματος. Η κυβέρνηση όμως εφησύχασε.Αναπαύθηκε στις δάφνες της, απέρριψε πολλές από τις προτάσεις των ειδικών και όλες τις προτάσεις της αντιπολίτευσης.Έπεσε έξω και έχει σοβαρή ευθύνη:Για την απαράδεκτη κατάσταση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, την ανεπαρκή ενίσχυση του ΕΣΥ, το πρόχειρο άνοιγμα του τουρισμού, τα δυο μέτρα και σταθμά στην εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, την μικροπολιτική ανοχή της αντικοινωνικής συμπεριφοράς Ιεραρχών, τη σοβαρή καθυστέρηση στη Θεσσαλονίκη.
Εμείς βάλαμε πλάτη από την αρχή. Προτείναμε εξάμηνο εθνικό σχέδιο και Υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής. Εισπράξαμε ένα ηχηρό ΟΧΙ. Με αλαζονεία απέρριψαν όλες τις εποικοδομητικές μας προτάσεις. Έφτασαν μάλιστα να ισχυριστούν ότι «η Ελλάδα τα πηγαίνει στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, καλύτερα κι από το πρώτο»!
 

 

Πιστεύετε ότι στις Βρυξέλλες θα προτιμούσαν να ξοδέψουμε τώρα περισσότερα για τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας ή ανησυχούν μήπως "ξεφύγουμε" πάλι;


Η αναστολή των περιορισμών του Συμφώνου Σταθερότητας από την Κομισιόν, οδήγησε σε μεγάλη αύξηση δαπανών σε όλα τα κράτη μέλη.Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση παρότι είχε και το μαξιλάρι των 37 διςπου άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, αρνήθηκε να πάρει γενναιότερα εμπροσθοβαρή μέτρα για τη στήριξη της δημόσιας υγείας, της οικονομίας και των ασθενέστερων. Το αποτέλεσμα; Διψήφια ύφεση-σοκ για το 2020, από τις μεγαλύτερες σε όλη την ΕΕ, αύξηση της ανεργίας, των ανισοτήτων και συμπίεση της μεσαίας τάξης.
Σε όλη την Ευρώπη ξεκίνησε μια μεγάλη συζήτηση για την «επόμενη μέρα». Ο κοινός δανεισμός μέσω Κομισιόν, είναι ένα σημαντικό βήμα, όπως και το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο κορονοϊός όμως, έχει εκτινάξει το δημόσιο χρέος πάνω από το 100% του ΑΕΠ για όλη την ΕΕ κα πάνω από το 200% για την Ελλάδα, όταν το –σε αναστολή- Σύμφωνο Σταθερότητας, θέτει ως όριο το 60%.
Όλες οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη, έχουμε θέσει δυο προτεραιότητες:Μια νέα ευρωπαϊκή ρύθμιση για το χρέος και την αναθεώρηση των ασφυκτικών περιορισμών του Συμφώνου Σταθερότητας. Για να διευκολυνθεί η βιώσιμη ανάκαμψη. Για να αποφύγουμε μια νέα κρίση χρέους και ένα νέο γύρο σκληρής μονόπλευρης λιτότητας.

Αλλιώς, υπάρχει μπροστά μας, ιδίως για την υπερχρεωμένη Ελλάδα, ο κίνδυνος νέων μνημονίων – τυπικών ή άτυπων. Μαζί με την υγειονομική κρίση έρχεται μια μεγάλη οικονομική και κοινωνική κρίση. Ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος και η ανάκαμψη αργή και άνιση.

Η νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία της ΝΔ εντείνει την πολιτική και κοινωνική πόλωση.
 


Ποια είναι η εκτίμηση σας για το ταμείο ανασυγκρότησης μετά το βέτο Ουγγαρίας και Πολωνίας;


Πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς καμία επιπλέον καθυστέρηση η συμφωνία Συμβουλίου – Ευρωκοινοβουλίου, για το Ταμείο Ανάκαμψης, τον Προϋπολογισμό και το Κράτος Δικαίου. Αν διαφωνούν οι υπερσυντηρητικοί Όρμπαν και Κατσίνσκι, ας προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η καθυστέρηση που προκαλεί ο εκβιασμός,με τη στήριξη και της άκρας δεξιάς, φέρνει μεγαλύτερη ύφεση, ανεργία και ανασφάλεια για όλους τους Ευρωπαϊκούς λαούς.

 

 


Γιατί δίνετε συνέχεια στην αντιπαράθεση για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου με ερώτηση; Δεν είναι άλλα τα σημαντικά τώρα;


Η πανδημία δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως «όχημα» για την εφαρμογή ακραίων αποφάσεων που θυμίζουν σκοτεινές εποχές και υποσκάπτουν το κράτος Δικαίου. Αυτό ζητά και το Ευρωκοινοβούλιομε ευρύτατη πλειοψηφία, στο Ψήφισμα της 13ης Νοεμβρίου. Το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» θυμίζει Όρμπαν.Υπερασπιζόμαστε ταυτόχρονα και τη δημόσια Υγεία και τη Δημοκρατία.

 


Πολλοί λένε ότι η χώρα δεν έχει αντιπολίτευση. Θεωρείτε ότι το λένε γιατί η ρητορική σας είναι υπερβολικά ήπια ή όχι αρκετά τεκμηριωμένη;

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, παρά την ήττα του, παραμένει το μεγαλύτερο κόμμα της Αριστεράς στην Ευρώπη και κορμός της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης. Η αντιπολίτευσή μας στην ΝΔ πρέπει να είναι δυναμική, τεκμηριωμένη και πειστική. Σκληρή όπου και όταν χρειάζεται, και ταυτόχρονα προγραμματική. Δίπλα σε κάθε «όχι» μας, προβάλλουμε και το «ναι» της εναλλακτικής μας πρότασης. Τελείωσε η περίοδος χάριτος για τη ΝΔ. Αφήνουμε πίσω μας μια φάση σχετικής και αναμενόμενης εν πολλοίς, αμηχανίας και  εσωστρέφειας για τον ΣΥΡΙΖΑ.Ξαναβρίσκουμε, βήμα βήμα, τα πατήματά μας. Προετοιμάζουμε εντατικά τις εναλλακτικές μας προτάσεις για την αξιοποίηση των 70 δισ. κοινοτικών πόρων που θα έρθουν στη χώρα τα επόμενα επτά χρόνια.Επιταχύνουμε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα, ώστε να είμαστε πανέτοιμοι για παν ενδεχόμενο μέσα στο 2021.Ρηγματώνουμε βήμα βήμα το ισχυρό αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, το οποίο υποτιμήσαμε στο παρελθόν και το πληρώσαμε ακριβά. Ενισχύουμε τις προσπάθειες συνεννόησης με τα άλλα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης και ευχαριστούμε τη ΝΔ που με τις ακρότητές της μας διευκολύνει. Διορθώνουμε λάθη και αδυναμίες που καταγράψαμε στην κυβερνητική μας περίοδο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι απλώς ήρθε για να μείνει, αλλά με τη θέληση και του λαού, φιλοδοξούμε και σκοπεύουμε να ξανακυβερνήσουμε.

 


Τι κλίμα εισπράττετε στις Βρυξέλλες για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία ενόψει της ειδικής συνεδρίασης της 10ης Δεκεμβρίου;

 

Από λόγια συμπαράστασης στην Ελλάδα και την Κύπρο, έχουμε πλέον χορτάσει. Το Ευρωκοινοβούλιο, στις 26 Νοεμβρίου, με συντριπτική πλειοψηφία - 631 υπέρ,  μόλις 3 κατά (ανάμεσά τους και ο εγκληματίας νεοναζί Λαγός) και 59 αποχές, ζήτησε τα λόγια να γίνουν πράξη, με την επιβολή αυστηρών κυρώσεων, για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας. Μόνο ένα πακέτο ισχυρών κυρώσεων από τη Σύνοδο Κορυφής της 10ης Δεκεμβρίου θα αναγκάσει τον Ερντογάν να σταματήσει τις προκλήσεις, να σεβαστεί το διεθνές Δίκαιο και να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου.


** Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,
Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία,
Συντονιστής της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL) στην Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG) και σκιώδης εισηγητής για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, το Ταμείο Ανάκαμψης και τον Προϋπολογισμό της ΕΕ για το έτος 2021.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)