to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:01 | 13.02.2020

Οικονομία

Δ. Παπαδημούλης: Το ΕΛΚ κυριαρχείται από μία Γερμανοκρατούμενη Δεξιά που θέλει την ΕΚΤ να είναι στο απυρόβλητο

«Χτες που ο Μητσοτάκης και η ΝΔ πανηγύριζαν για την πτώση των 10ετών ομολόγων κάτω από το 1%, οι ευρωβουλευτές της ΝΔ ψήφισαν ‘’αποχή’’ στην επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ»


Σε συνέντευξή του στον ρ/σ «ΣΚΑΙ 100.3»και στον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, ανέφερε τα εξής:

Για την ακύρωση της ‘’τροπολογίας Παπαδημούλη’’ αναφορικά με την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ

Η τροπολογία για τα ελληνικά ομόλογα - γνωστή και ως ‘’τροπολογία Παπαδημούλη’’-  που κατέθεσα, είχε εγκριθεί και είχε γίνει θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τις 23 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σε αυτή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφραζε την λύπη του για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα -ΕΚΤ- δεν έχει συμπεριλάβει, ακόμα, τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλούσε την ΕΚΤ να δώσει εξηγήσεις για ποιο λόγο δεν έχει προβεί ακόμα σε επαναξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους - κάτι το οποίο αποτελεί και προϋπόθεση για να συμπεριληφθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Με λίγα λόγια, το Ευρωκοινοβούλιο ασκούσε κριτική, ασκώντας πίεση προς την ΕΚΤ για να επιταχύνει την περίφημη ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμά της. Αυτό αποτελούσε κομμάτι του ψηφίσματος και ήταν η θέση του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς είχε ψηφιστεί στην αρμόδια Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου.

Όλα αυτά ίσχυαν μέχρι χθες, όταν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο ανήκει και η ΝΔ, κατέθεσε τροπολογία αναφορικά με την πίεση προς την ΕΚΤ και με την οποία ακυρωνόταν ουσιαστικά η θέση του Ευρωκοινοβουλίου, όπως αυτή είχε υιοθετηθεί με πλειοψηφία από την αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων.

Με ποια λογική; Δεν προβλήθηκε κανένα επιχείρημα. Δυστυχώς, αυτό αποτελεί μία ακόμα επιβεβαίωση ότι το ΕΛΚ κυριαρχείται από μία Γερμανοκρατούμενη δεξιά, ας το πούμε έτσι, και η οποία έχει μια ‘’αλλεργία’’ απέναντι στην επιτάχυνση της ένταξης των ελληνικών ομολόγων. Επιπλέον, επιδιώκει να είναι στο απυρόβλητο η ΕΚΤ - δηλαδή να μην της ασκούμε  προτάσεις ή κριτική.

Κατά την γνώμη μου, το πιο τραγικό όλων είναι η θέση που κράτησαν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι δεν έκαναν τίποτα για να αποσοβήσουν αυτή την τροπολογία. Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, πλην του Στ. Κυμπουρόπουλου που συντάχθηκε μαζί μας και στήριξε τη θέση του Ευρωκοινοβουλίου, επέλεξαν τη στάση του ‘’επιτήδειου ουδέτερου’’- δηλαδή της αποχής, ξηλώνοντας με αυτό τον τρόπο αυτή την θετική για τα ελληνικά συμφέροντα τροπολογία.

Η Αριστερά, οι Σοσιαλιστές και οι Πράσινοι, αλλά και άλλοι ευρωβουλευτές από τον χώρο της Δεξιάς -οι Κύπριοι ευρωβουλευτές, κ. Φούρλας και κ. Χριστοφόρου, που ανήκουν στο κόμμα του κ. Αναστασιάδη στην Κύπρο- συντάχθηκαν μαζί μας, υπερασπίζοντας τα εθνικά συμφέροντα. Πήραμε 290 ψήφους στο να μείνει η ‘’τροπολογία Παπαδημούλη κομμάτι του ψηφίσματος’’. Επομένως, αν κάποιος πρέπει να δώσει εξηγήσεις για αυτή την εξέλιξη, αυτοί είναι οι ευρωβουλευτές της ΝΔ. Γιατί, με την αποχή τους διευκόλυναν να γίνει μια ζημιά σε μια πάγια εθνική επιδίωξη.

Χτες που ο Μητσοτάκης και η ΝΔ πανηγύριζαν για την πτώση των 10ετών ομολόγων κάτω από το 1%, οι ευρωβουλευτές της ΝΔ σε αυτή την μάχη που έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο και κρίθηκε οριακά επέλεξαν την γραμμή της αποχής.

Θυμάμαι τον Κυριάκο Μητσοτάκη να λέει ότι, όταν είμαστε έξω πρέπει να φοράμε την φανέλα της Εθνικής Ελλάδος. Εχθές, οι ευρωβουλευτές της ΝΔ επέλεξαν μια άλλη φανέλα.

Αναμένω, λοιπόν, από τον επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, να μας δώσει μια εξήγηση γιατί δεν έκαναν όλοι μαζί αυτό που έκαναν οι Κύπριοι ευρωβουλευτές του ΕΛΚ.

Για το Νέο Πολυετή Δημοσιονομικό Προϋπολογισμό:

Σε αυτό το θέμα, το οποίο συζητείται αυτή την περίοδο - για το πόσα λεφτά θα έχει το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τα επόμενα εφτά χρόνια και προς τα που θα κατευθυνθούν-, πρέπει όλοι να ενώσουμε δυνάμεις. Διότι, υπάρχει ένας τεράστιος κίνδυνος να υπάρξουν μεγάλες περικοπές στις Πολιτικές Συνοχής από τις οποίες χρηματοδοτούνται τα Διαρθρωτικά Ταμεία - δηλαδή,τα ΕΣΠΑ και η ΚΑΠ. Οι περικοπές αποτελούν κίνδυνο και για την συνοχή της Ευρώπης, αλλά και για τα εθνικά μας συμφέροντα.

Σε αυτό το ζήτημα, το Ευρωκοινοβούλιο έχει μία θέση για έναν φιλόδοξο προϋπολογισμό με αύξηση του ποσοστού επί του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και των ιδίων πόρων. Αντίστοιχα, θα έπρεπε να είχαμε πιο ενεργή την παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης ενόψει και της επικείμενης έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις 20 Φεβρουαρίου. Να κάνουμε όλοι μας σημαία την θέση του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο με πολύ μεγάλη πλειοψηφία ζητά μία αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού στο 1.3% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Από την άλλη βέβαια, υπάρχουν στα Συμβούλια Κορυφής διάφορες κυβερνήσεις, όπως αυτές της Αυστρίας και της Ολλανδίας οι οποίες ζητούν έναν προϋπολογισμό της τάξης του 1%. Κάτι τέτοιο, θα ήταν καταστροφή!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)