to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:57 | 04.12.2018

Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης: Δεν θα δεχτούμε καμία παρερμηνεία της Συμφωνίας των Πρεσπών

«Η κυβέρνηση, σε απόλυτη συνεργασία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον ΟΗΕ, έχει δώσει σαφή και άμεση απάντηση: Απαιτούμε τον πλήρη και απόλυτο σεβασμό του πνεύματος και του γράμματος της συμφωνίας των Πρεσπών και δεν θα δεχθούμε οποιαδήποτε παρερμηνεία της» τόνισε σε συνέντευξή του στο Ραδιόφωνο 24/7 ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης


Η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών θα πρέπει να γίνει σεβαστή και στο πνεύμα και στο γράμμα της από την ηγεσία της γειτονικής χώρας, φυσικά και από την Ελλάδα, και μέσα από αυτήν θα μπουν στην άκρη οι αλυτρωτισμοί

Προσυπογράφω όσα είπε χθες ο κ. Κατρούγκαλος κι όσα σήμερα συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε ό,τι αφορά το πνεύμα και το γράμμα της συμφωνίας των Πρεσπών. Υπογράψαμε τη συμφωνία των Πρεσπών για να ξεφύγουμε από τους αλυτρωτισμούς και να ξεπεράσουμε μια περίοδο αντιπαράθεσης, θεμελιώνοντας κανόνες αμοιβαία αποδεκτής συνύπαρξης.

Η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών θα πρέπει να γίνει σεβαστή και στο πνεύμα και στο γράμμα της από την ηγεσία της γειτονικής χώρας, φυσικά και από την Ελλάδα, και μέσα από αυτήν θα μπουν στην άκρη οι αλυτρωτισμοί.

Η γειτονική μας χώρα με την κύρωση της συμφωνίας, που θα συμβεί αυτό όσο κι αν κάποιοι θέλουν να το χαλάσουν, θα λέγεται Βόρεια Μακεδονία, για όλες τις χρήσεις, ergaomnes, και μέσα και έξω, και θα κάνει και τις συνταγματικές αλλαγές που χθες ψηφίστηκαν από τη Βουλή τους. Στη συνέχεια θα έρθει και η ώρα της κύρωσής της από την ελληνική Βουλή. Αλλά, pactasuntservanda, oι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται.

Το μήνυμα που εστάλη και από τον κ. Κατρούγκαλο κι από τον κ. Παυλόπουλο είναι σαφές ότι αντανακλά και το πνεύμα με το οποίο ο ΟΗΕ αντιμετωπίζει τη συγκεκριμένη συμφωνία.

Στις Βρυξέλλες, αλλά και σε όλο τον πλανήτη -πλην Ερντογάν, Πούτιν και Ορμπάν- στηρίζουν Τσίπρα και Ζάεφ στη συμφωνία των Πρεσπών. Και σας βεβαιώνω ότι αμέσως μετά την κύρωση και την εφαρμογή της ο κυρίως ωφελημένος θα είναι η οικονομία, οι δουλειές, η ανάπτυξη στην ελληνική Μακεδονία, τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης να αφήσει την σπέκουλα και τις υπερβολές και να δει όσα βλέπουν όλοι οι Έλληνες: Ότι η Ελλάδα, δια της κυβέρνησης και του ΠτΔ, υπερασπίζεται τα καλώς νοούμενα εθνικά συμφέροντα

Συνιστώ στον Κυρ. Μητσοτάκη να πάει στο ΕΛΚ και να προσπαθήσει να πείσει έστω και έναν από τους συναδέλφους του για όσα λέει. Αν βρει έναν παρακαλώ να τον αναφέρει δημόσια. Δυστυχώς για τον κ. Μητσοτάκη, η προσπάθειά του να αντιπολιτευτεί την κυβέρνηση στο θέμα αυτό, για λόγους μικροπολιτικής, εγκαταλείποντας τη γραμμή της ΝΔ, τον έχει οδηγήσει σε πλήρη απομόνωση εντός της ευρωπαϊκής σκηνής και εντός του ΕΛΚ, με τους πάντες να απορούν γιατί έχει κάνει στροφή 180 μοιρών και να αναρωτιούνται για το αν πρόκειται για εκλογικό οπορτουνισμό ή αδυναμία του έναντι της τρόικας Σαμαρά-Βορίδη-Γεωργιάδη.

Κι αν αμφισβητείτε τα παραπάνω, σας «προκαλώ» -στο πλαίσιο του ρεπορτάζ- να ζητήσετε από τον Έλληνα Επίτροπο Δημ. Αβραμόπουλο να πει τη γνώμη του για τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και το κλίμα που εισπράττει στις Βρυξέλλες για το θέμα. Σημειώνω, επίσης, ότι ο Δ. Αβραμόπουλος επί μήνες στο ζήτημα αυτό -παρότι γενικά λαλίστατος- έχει εξαφανιστεί. Κι αυτό κάτι σημαίνει.

Του συστήνω, λοιπόν, να αφήσει την σπέκουλα και τις υπερβολές και να δει όσα βλέπουν όλοι οι Έλληνες: Ότι η Ελλάδα, δια της κυβέρνησης και του ΠτΔ, υπερασπίζεται τα καλώς νοούμενα εθνικά συμφέροντα και δεν χρειαζόμαστε μαθήματα πατριωτισμού από κανέναν, ούτε να συναγωνιζόμαστε σε πατριωτισμό.

Η κυβέρνηση, σε πλήρη και στενή συνεργασία και με τον ΠτΔ και με τον ΟΗΕ, έχει δώσει όλα τα δείγματα γραφής για να εγγυηθεί ότι θα απαιτήσουμε τον πλήρη και απόλυτο σεβασμό του πνεύματος και του γράμματος της συμφωνίας των Πρεσπών και δεν θα δεχθούμε οποιαδήποτε παρερμηνεία της

Όσοι ερμηνεύουν όσα είπε ο ΠτΔ(σ.σ. ως μια ανάγκη να υπάρξει μια δημόσια δήλωση -ερμηνευτική και δεσμευτική- από τον Ζάεφ, που να επιστρέφει στο πνεύμα της συνθήκης των Πρεσπών αμέσως μετά την ολοκλήρωση των συνταγματικών αλλαγών στα Σκόπια και πριν αυτή φτάσει προς κύρωση στη Βουλή) δεν έχουν την εξουσιοδότηση ούτε του ΠτΔ, ούτε της κυβέρνησης να κάνουν τους διερμηνείς τους. Ό,τι έχει να πει η κυβέρνηση κι ο ΠτΔ το λένε δημοσίως οι ίδιοι.

Θεωρώ ότι η κυβέρνηση, σε πλήρη και στενή συνεργασία και με τον ΠτΔ και με τον ΟΗΕ, έχει δώσει όλα τα δείγματα γραφής, και με δηλώσεις και του πρωθυπουργού όποτε χρειάστηκε, για να εγγυηθεί ότι θα απαιτήσουμε τον πλήρη και απόλυτο σεβασμό του πνεύματος και του γράμματος της συμφωνίας των Πρεσπών και δεν θα δεχθούμε οποιαδήποτε παρερμηνεία της. Τα υπόλοιπα ας τα αφήσουμε, χωρίς αυθαίρετους διερμηνείς, σε αυτούς που έχουν την πολιτική, πολιτειακή και συνταγματική αρμοδιότητα να τα χειρίζονται, καθώς έχουν αποδείξει ότι το κάνουν καλά.

Η συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει στην Ελληνική Βουλή, από τη στιγμή που θα κυρωθεί από τη Βουλή των Σκοπίων και θεωρώ βέβαιη την πλειοψηφία, που προσδοκώ να είναι ευρεία, που θα κυρώσει τις συνταγματικές αλλαγές εκεί.

Προτείνω δε και «προκαλώ» τους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, και ιδιαίτερα τους Κυρ. Μητσοτάκη και Φ. Γεννηματά, να αφήσουν τους βουλευτές των κομμάτων τους -όπως θα το κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ- να ψηφίσουν στο θέμα αυτό κατά συνείδηση, χωρίς κομματική πειθαρχία.

Εκτιμώ ότι σε αυτά που είπε ο κ. Ζάεφ δόθηκε άμεση και σαφή απάντηση τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από τον ΠτΔ. Και θεωρώ ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων νιώθει ότι και ο ΠτΔ και η κυβέρνηση, σε πλήρη συνεννόηση μεταξύ τους αλλά και με τον ΟΗΕ, έδωσαν ήδη την απάντηση που πρέπει.

Αν υπάρχει ένας Έλληνας που εύχεται η συμφωνία των Πρεσπών να περάσει από αυτή τη Βουλή με ψήφους της σημερινής πλειοψηφίας αυτός λέγεται Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Π. Καμμένος, παρά τη σαφή του διαφωνία στο Μακεδονικό, δεν θα γίνει υπομόχλιο για να εφαρμοστεί το σχέδιο Μητσοτάκη και των συμφερόντων που τον στηρίζουν να «ρίξουν» τον Τσίπρα

Προσκαλώ τη ΝΔ από τις 17 Δεκεμβρίου και μετά, που έχει τη δυνατότητα από τη Βουλή και το σύνταγμα, να κάνει χρήση του δικαιώματος κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας για να δούμε πόσα απίδια βάζει ο σάκος.

Δεν πιστεύω ότι ο Π. Καμμένος, παρά τη σαφή του διαφωνία, θα γίνει υπομόχλιο για να εφαρμοστεί το σχέδιο Μητσοτάκη και των συμφερόντων που τον στηρίζουν να «ρίξουν» τον Τσίπρα.

Θέλω, επίσης, να πω στον Κυρ. Μητσοτάκη, που έχει ζητήσει από τον Γενάρη του 2016 μέχρι τώρα τουλάχιστον χίλιες φορές εκλογές,ότι η σπουδαία του πρόβλεψη, που με μεγάλο ρίσκο έκανε, ότι μες το 2019 θα έχουμε εθνικές εκλογές αυτή τη φορά θα επιβεβαιωθεί, με τη διαφορά ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)