to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:45 | 14.06.2021

Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης: Δεν γίνεται η ηγεσία της ΕΕ να είναι κατώτερη των περιστάσεων

«Το κόστος από τη διαιώνιση πανδημιών με μεταλλάξεις είναι πολλαπλάσιο οικονομικά, κοινωνικά, υγειονομικά από την όποια διαπραγμάτευση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια επιτάχυνση της παραγωγής με την άρση του καθεστώτος προστασίας της πατέντας», σημείωσε ο Δ. Παπαδημούλης, επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ σε εκδήλωση σχετικά με τα εμβόλια, τις ανισότητες και τις πατέντες


Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσε το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και το Δίκτυο για την Καθολική Κάλυψη Υγείας με θέμα: «Εμβόλια, ανισότητες, πατέντες: Η ανάγκη μιας παγκόσμιας και δίκαιης ρύθμισης», ήταν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Στην εκδήλωση, την οποία συντόνισε η διευθύντρια του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, Δανάη Κολτσίδα, αναδείχτηκαν σημαντικά ζητήματα γύρω από τις πατέντες και το καθεστώς προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας, ενώ υπήρξε αναλυτική περιγραφή των επιπτώσεων στους τομείς της δημόσιας υγείας και της κοινωνικής ζωής σε διεθνές επίπεδο, όπως και τεκμηριωμένη ανάλυση του αρνητικού ρόλου που παίζουν οι πατέντες στην γρήγορη και ισότιμη πρόσβαση σε εμβόλια, ώστε να αντιμετωπιστεί η πανδημία.

Μεταξύ των ομιλητών ήταν επίσης ο James Love, διευθυντής της διεθνούς ΜΚΟ ‘Knowledge Ecology International’ και διεθνώς γνωστός για τη δράση του στα ζητήματα της δημόσιας υγείας και της πρόσβασης στη θεραπεία, η Μαριανέλλα Κλώκα, υπεύθυνη διεκδίκησης Δικαιωμάτων της MKO Praksis, ο Γιάννης Νάτσης, επικεφαλής πολιτικής για την πρόσβαση στο φάρμακο της διεθνούς οργάνωσης European Public Health Alliance (EPHA) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), και ο Ανδρέας Ξανθός, πρώην υπουργός και τομεάρχης υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Από την πλευρά του ο Δημ. Παπαδημούλης αναφέρθηκε στην πολιτική διάσταση των εξελίξεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάνοντας μια σύντομη επισκόπηση του αγώνα που ξεκίνησε από πέρυσι η Ευρωομάδα της Αριστεράς, με πρωτοβουλία της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για να αρθεί το καθεστώς προστασίας της πατέντας για τα εμβόλια και να αντιμετωπιστεί το εμβόλιο ως δημόσιο αγαθό και όχι ως εμπόρευμα. Στάθηκε στο γεγονός πως η Αριστερά κατάφερε δύο φορές να εγκριθεί η τροπολογία της για την άρση του καθεστώτος προστασίας της πατέντας – μία φορά τον Μάρτιο και μία φορά τον Μάιο- και χαρακτήρισε την πρόταση Μπάιντεν ‘σημείο καμπής’ για την στροφή σε πολιτικό επίπεδο και την ενίσχυση αυτής της δυναμικής.

Ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στηλίτευσε την άρνηση της Καγκελαρίου Μέρκελ και χαρακτήρισε τα επιχειρήματά της ως “copy paste” με αυτά των μεγάλων πολυεθνικών του φαρμάκου. «Δεν είναι τυχαίο ότι η BioNTech, που έχει πολλαπλασιαστεί η χρηματιστηριακή της αξία έχει έδρα την Γερμανία» πρόσθεσε. Δεν παρέλειψε επίσης να ασκήσει κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης της ΝΔ, κατηγορώντας την για διγλωσσία και υποκρισία.

Κλείνοντας, ο Δημ. Παπαδημούλης επεσήμανε την ανάγκη να συνεχιστεί ο αγώνας για να αντιμετωπιστούν τα εμβόλια ως δημόσιο αγαθό, τονίζοντας πως «δεν είναι μόνο δίκαιο, αλλά και οικονομικά συμφέρον. Διότι, το κόστος από τη διαιώνιση τέτοιων πανδημιών με μεταλλάξεις είναι πολλαπλάσιο οικονομικά, κοινωνικά, υγειονομικά από την όποια διαπραγμάτευση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια επιτάχυνση της παραγωγής με την άρση έστω και προσωρινά του καθεστώτος προστασίας της πατέντας».

Ολόκληρη η ομιλία του Δ. Παπαδημούλη: 

Ολόκληρη η εκδήλωση: 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)