to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Δ. Παπαδημούλης: Δεν είμαστε ούτε συνένοχοι, ούτε συνεργοί στα σκάνδαλα και τις λοβιτούρες

Συνέντευξη στην “Εφημερίδα των Συντακτών” και το δημοσιογράφο Φ. Παπούλια παραχώρησε σήμερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.


Η κυβερνητική πλειοψηφία φυλλοροεί, όπως καταγράφηκε στη Βουλή γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κεφαλαιοποιήσει αυτό το «δώρο»;

Όσα έχουμε πετύχει μέσα σε λίγο χρόνο, δεν είναι λίγα, αλλά φυσικά δεν αρκούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ με την παρουσία του και την καθημερινή του δράση, καλείται να  πείθει όλο και περισσότερους πολίτες ότι υπάρχει ρεαλιστική λύση εξόδου της χώρας από την καταστροφή και την υποτέλεια του Μνημονίου. Η κυβέρνηση εκφράζει ακόμη, μια ισχνή πλειοψηφία βουλευτών, έχει χάσει 25 βουλευτές μέσα σε 16 μήνες διακυβέρνησης, αλλά μέσα στην κοινωνία αποτελεί μειοψηφία. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη του με επιχειρήματα, ενότητα, πρόγραμμα και εξωστρεφή δράση, που θα οδηγήσει σύντομα στην δημοκρατική ανατροπή της κυβέρνησης. Επείγει να σταματήσουμε τον κατήφορο.

Τι φταίει, η κατά πολλούς «θολή» γραμμή, η ενδεχόμενη ελλιπής επεξεργασία προγράμματος, ή μήπως αυτό που λέει αρκετός κόσμος ότι «πατάτε σε δύο βάρκες»;

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει γιατί εξελίσσεται και ωριμάζει. Έχει αφήσει πίσω του την εποχή που η Αριστερά είχε περιθωριακό και συμπληρωματικό ρόλο στο πολιτικό σύστημα. Από εδώ και πέρα καλείται να κάνει καθημερινά τις αποφάσεις του πράξη. Να ενισχύσει την εσωτερική του συνεκτικότητα, να επεξεργαστεί ακόμη περισσότερο το κυβερνητικό του πρόγραμμα, να δημιουργήσει ευρύτερες και ισχυρότερες  συμμαχίες. Η κυβέρνηση με κορμό το ΣYΡΙΖΑ δεν είναι κάτι δεδομένο. Απαιτεί πολλή δουλειά, διαρκή επαφή με την κοινωνία και τα κινήματά της, στέρεο και πειστικό πρόγραμμα, λαϊκή συσπείρωση. Μόνο έτσι θα περάσουμε επιτέλους «απέναντι», στην ελπίδα και την προοπτική, με ενότητα, πρόγραμμα, σχέδιο και διαρκές ηγετικό παράδειγμα.


Γιατί όμως η μάχη των «ρεαλιστών», ειδικά στο πεδίο της οικονομίας, με τους «ευρωσκεπτικιστές» συνεχίζεται;

Στον ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε αποφασίσει με πλατιά πλειοψηφία, στο πρόσφατο Ιδρυτικό μας Συνέδριο, ότι θα δώσουμε τη μάχη μέσα στην Ευρώπη, για να ηττηθεί η στρατηγική της λιτότητας για να επανιδρύσουμε την Ευρώπη με πραγματική δημοκρατία, ενότητα και αλληλεγγύη των λαών. Οι διαφορετικές απόψεις είναι απολύτως σεβαστές. Οι συλλογικές όμως αποφάσεις μας δεσμεύουν όλες και όλους. Χωρίς ισχυρή συλλογικότητα, ενότητα και αλληλεγγύη, δεν θα μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους μας.


Ο πρωθυπουργός πολώνει το κλίμα, σας κατηγορεί για όλα τα κακά και ταυτόχρονα υπόσχεται…

Ο κ.Σαμαράς είναι ένας ακραίος πρωθυπουργός που επιλέγει την πόλωση, στοχοποιώντας τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί βλέπει ότι ο πολιτικός του χρόνος τελειώνει, οι δεσμεύσεις του για ανάκαμψη της οικονομίας και έξοδο από το Μνημόνιο τινάζονται στον αέρα και η οικονομία «σκάει» στα χέρια του θρυμματίζοντας το «success story». Προσπαθεί να συγκαλύψει την ένδεια των επιχειρημάτων του και την απουσία εναλλακτικής πρότασης, με εξυπνακισμούς, ειρωνεία, ψευτομαγκιές, αμετροέπεια  και αφόρητη κενολογία. Το αποτέλεσμα είναι αξιοθρήνητο και εξαιρετικά απογοητευτικό.

 

…Από την άλλη πλευρά το ΠΑΣΟΚ και ο Ευαγ. Βενιζέλος σας καλεί σε μονομαχία, θα τον αντιμετωπίσετε;

Το εναπομείναν ΠΑΣΟΚ και ο αρχηγός του δεν είναι στην άλλη πλευρά. Βρίσκονται σε πλήρη ταύτιση και μάλιστα με όρους υποταγής, με τη ΝΔ και τον κ.Σαμαρά. Ταύτιση πολιτικής, λόγου και ύφους. Τα περί μονομαχίας πολιτικού και προσωπικού ήθους για τα υποβρύχια, του πρώην υπουργού Άμυνας, αποτελούν «όπλο σε αφλογιστία». Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει σύντομα την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Ο κ. Βενιζέλος δεν έχει λόγους να αδημονεί.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο στόχαστρο της διαπλοκής, ποια είναι τα όπλα σας απέναντι στους «μιντιάρχες»;

Η απάντησή μας είναι ο ανοιχτός, δημόσιος, διεθνής διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές συχνότητες που θα αποφέρει και σημαντικά έσοδα στο Δημόσιο Ταμείο. Είναι ίσως το μόνο σημείο του Μνημονίου που δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη, με απόλυτη συνευθύνη κυβέρνησης-τρόικα. Εμείς δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Δεν είμαστε ούτε συνένοχοι ούτε συνεργοί στα σκάνδαλα και στις λοβιτούρες. Εμάς, δεν μας κρατάνε με ένοχα μυστικά, ούτε «τα φάγαμε μαζί τους». Ξέρουν ότι δεν μπορούν να μας ελέγξουν, γι’αυτό μας πολεμούν με αυτό τον τρόπο. Όμως ένα μεγάλο και διευρυμένο κομμάτι του ελληνικού λαού καταλαβαίνει και αντιδρά.


Το ζήτημα των συμμαχιών είναι κομβικό για το κόμμα σας, με ποιους θα κυβερνήσετε; Η ενδεχόμενη πάντως συνεργασία με τους ΑΝΕΛ έστω σε επίπεδο περιφερειακών εκλογών ήδη προκαλεί αντιδράσεις.

Το συγκεκριμένο σενάριο, που δεν ισχύει, έχει πολυπαιχτεί. Κάθε φορά που η κυβέρνηση πιέζεται πολιτικά, ανακαλύπτει μια δήθεν συμφωνία για κεντρική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ, ποντάροντας ότι θα φέρει το ΣΥΡΙΖΑ σε δύσκολη θέση. Όλοι γνωρίζουν ότι με τους ΑΝ.ΕΛ υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές. Η λογική των συμμαχιών ήταν και εξακολουθεί να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής μας στην αυτοδιοίκηση, μακριά από την επιλογή των κεντρικών συμφωνιών ανάμεσα σε κόμματα, ερήμην των τοπικών κοινωνιών. Και σε αυτές τις τοπικές εκλογές, το λόγο θα έχουν πρωτίστως οι τοπικές κοινωνίες.  Αυτό σημαίνει ότι δημοτικές κινήσεις, εκπρόσωποι κινημάτων, προσωπικότητες από έναν  ευρύτερο χώρο και πέραν των «δικών μας», θα αναζητήσουν τοπικές προγραμματικές συμφωνίες και έντιμα και αξιόπιστα πρόσωπα που θα τις εκφράσουν.


Η κίνηση των «58» ευαγγελίζεται την ανασύσταση της Κεντροαριστεράς, υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Δυστυχώς, το κείμενο των «58» είναι εχθρικό απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αντιμετωπίζει «με το γάντι» την υπερδεξιά ΝΔ και τη νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική. Στο όλο εγχείρημα βλέπω «Κέντρο», αλλά όχι «Αριστερά». Χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι αδύνατον να υπάρξει η όποια εναλλακτική λύση απέναντι στην άκρως μνημονιακή και υπερδεξιά κυβέρνηση Σαμαρά. Όσοι δεν «στρουθοκαμηλίζουν», βλέπουν πως η  μεγάλη πλειοψηφία του προοδευτικού, αριστερόστροφου κοινωνικού μπλοκ αναζητά την έκφρασή της επιλέγοντας ή κοιτώντας προς το ΣΥΡΙΖΑ.


Με τη ΔΗΜΑΡ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με απόφαση του Ιδρυτικού του συνεδρίου, επιδιώκει διάλογο για συνεργασία με όλες ανεξαιρέτως τις δυνάμεις της Αριστεράς, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και της ριζοσπαστικής οικολογίας. Η όποια συμμαχία, πριν ή μετά τις εκλογές, θα διαμορφωθεί με κοινό πρόγραμμα, πολιτική και ηγεσία.  Έχουμε πει πολλές φορές ότι ακόμα κι αν επιτύχουμε το στόχο της αυτοδυναμίας, θα επιδιώξουμε πολιτικές συνεργασίες με την ευρύτερη δυνατή στήριξη σε Βουλή και κοινωνία, με βάση το πρόγραμμα που ο ελληνικός λαός θα έχει ψηφίσει.

Αλλά αν ο λαός δώσει εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ με μια καθαρή πρωτιά, είναι σαφές ότι γύρω από αυτό το πρόγραμμα, με λογικές συγκλίσεις και μετατοπίσεις, θα πρέπει να επιδιωχθεί η συνεργασία και η κυβέρνηση. Ας μην λογαριάζουμε όμως χωρίς τον «ξενοδόχο», που είναι ο λαός και η έκφρασή του στην κάλπη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)