to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:54 | 11.05.2021

Οικονομία

Δ. Παπαδημούλης: Ανοιχτό αφήνουν οι εκπρόσωποι της Κομισιόν το ενδεχόμενο το Ταμείο Ανάκαμψης να αποτελέσει μηχανισμό με μονιμότερα χαρακτηριστικά

Ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Δ. Παπαδημούλης, συνομίλησε με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις και τον αρμόδιο επίτροπο Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι σχετικά με την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας


Διάλογο για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας και ιδιαίτερα για τα Εθνικά Σχέδια για το Ταμείο Ανάκαμψης, που τα κράτη μέλη υπέβαλλαν στην Κομισιόν, είχαν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις και τον αρμόδιο επίτροπο Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι.

Η συζήτηση με τίτλο «Διάλογος για την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα με τον Valdis Dombrovskis, Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο για μια Οικονομία στην Υπηρεσία των Ανθρώπων, και τον Paolo Gentiloni, Επίτροπο Οικονομίας» πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της κοινής συνεδρίασης των Επιτροπών Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) και Προϋπολογισμών (BUDG) του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, με την ιδιότητα του τακτικού μέλους και ως  ο μόνος Ε/Β από την Ελλάδα, της Επιτροπής που έχει συγκροτήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να ασκεί τακτικό έλεγχο στα Εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης αφού εγκριθούν από την Κομισιόν, μιλώντας εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, είπε τα εξής:

«Επιτρέψτε μου κε Ντομπρόβσκι και κε Τζεντιλόνι να θέσω ορισμένα ερωτήματα:

Σύμφωνα με το άρθρο 26 του Κανονισμού, η Επιτροπή υποχρεούται να δώσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όλα τα στοιχεία, ώστε να μπορέσουμε κι εμείς από την πλευρά μας να συμβάλλουμε στην αξιολόγηση και την επιτυχία των Εθνικών Σχεδίων.  Δεσμεύεστε ότι θα μας διαθέσετε, πριν την έγκριση των Εθνικών Σχεδίων από την Κομισιόν και το Συμβούλιο, τις παρατηρήσεις και τις αξιολογήσεις όλων των αρμοδίων διευθύνσεων και της task force της Κομισιόν; Διότι στο ερώτημα αυτό, η κα Γκάουερ πριν από λίγες μέρες απέφυγε να δώσει μια σαφή απάντηση.

Το δεύτερο μου ερώτημα: Ολοένα και περισσότεροι θεωρούν ότι η ΕΕ αργεί να δώσει επαρκείς απαντήσεις για την ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και εισηγούνται είτε την ενίσχυση του Ταμείου Ανάκαμψης είτε και ένα δεύτερο, αντίστοιχο πρόγραμμα.

Για παράδειγμα, το Spinelli Group του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με εκπροσώπους από πέντε πολιτικές ομάδες, με τη συνυπογραφή 14 πρώην Πρωθυπουργών και τεσσάρων πρώην Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζητά το Ταμείο Ανάκαμψης -και αυτό το ομοσπονδιακό σχέδιο- να γίνει μονιμότερο.

Πώς τοποθετείστε απέναντι σε αυτή την ιδέα;

Τρίτο θέμα, είναι ο κίνδυνος από την καθυστέρηση της έγκρισης της συμφωνίας με τους ίδιους πόρους. Ποια είναι η εκτίμησή σας; Πότε όλα τα κράτη μέλη θα εγκρίνουν αυτή τη συμφωνία, που είναι προϋπόθεση για την ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και τον δανεισμό με εγγύηση της Κομισιόν;

Και το τελευταίο: Υπάρχουν διαφορετικές ταχύτητες στην υλοποίηση της διαβούλευσης και στην εμπλοκή των κοινωνικών εταίρων, της αυτοδιοίκησης και των εθνικών Κοινοβουλίων, από χώρα σε χώρα.

Για παράδειγμα, η Ελλάδα, η πατρίδα μου, είναι μια από τις ελάχιστες χώρες όπου το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης δεν εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο. Οι Έλληνες, δεν γνωρίζουν καν το πλήρες Σχέδιο Ανάκαμψης γιατί έχει δοθεί στη δημοσιότητα μόνο μια περίληψη, που είναι μόλις το 5% του σχεδίου που κατατέθηκε στην Κομισιόν. Διαβούλευση ουσιαστική με τους κοινωνικούς εταίρους και την αυτοδιοίκηση δεν έχει γίνει.
Το ερώτημά μου είναι: Τι σκοπεύει η Κομισιόν να κάνει έτσι ώστε αυτά τα κενά και οι ανισότητες στη διαβούλευση να διορθωθούν κατά την εφαρμογή; Γιατί η χρονική έκταση εφαρμογής του Ταμείου Ανάκαμψης υπερβαίνει αυτή μιας κυβέρνησης και χωρίς την εμπλοκή όλης  της κοινωνίας δεν μπορεί να πετύχει.


Ευχαριστώ».


Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, απάντησε στον Δημήτρη Παπαδημούλη ως εξής:


«Για την πρώτη ερώτηση, αναφορικά με την πρόσβαση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στις πληροφορίες:

Νομίζω ότι είναι σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι διατεθειμένη να δώσει πληροφορίες σε ό,τι αφορά τα Εθνικά Σχέδια, τη σχετική καθυστέρηση και τις προτάσεις της επιτροπής για τους εφαρμοστικούς κανονισμούς του Συμβουλίου και γενικά, να δώσει πληροφορίες για το Συμβούλιο και τα προπαρασκευαστικά σώματα. Φυσικά, το ΕΚ θα λαμβάνει πληροφορίες. Το ίδιο και το Συμβούλιο.

Έχουμε και τεχνικές προκλήσεις,  σε ό,τι αφορά τη διάθεση πληροφοριών, διότι είναι τεράστιος ο όγκος των εγγράφων που περιλαμβάνονται στα εθνικά σχέδια. Αλλά αυτές οι πληροφορίες ήδη διατίθενται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σχετικά με το σχέδιο Ανάκαμψης, και το αν θα είναι μόνιμο. Νομίζω ότι είναι πολύ πρώιμο το να ξεκινήσουμε μια συζήτηση επ’ αυτού. Η συγκεκριμένη διευκόλυνση είναι προσωρινής φύσεως. Πιστεύω όμως ότι όσο πιο επιτυχής είναι η υλοποίηση της διευκόλυνσης αυτής, τόσο πιο πολύ περιθώριο θα υπάρχει στη συζήτηση για ένα μόνιμο τέτοιο μέσο παρόμοιας φύσης.

Σε ό,τι αφορά τις διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους. Είναι πληροφορίες που ζητούμε και εμείς όσον αφορά στα εθνικά σχέδια, από τα κράτη μέλη. Πρέπει λοιπόν, να χορηγούνται τα στοιχεία αυτά σχετικά με τη διαβούλευση και να υπάρχουν στη διάθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο Επίτροπος Τζεντιλόνι θα μπορέσει να προσθέσει κάποια στοιχεία πιστεύω γι’ αυτό το θέμα καθώς και για το κατά πόσον το Ταμείο, αυτή η πρωτοβουλία θα αποτελέσει κάτι μόνιμο».

Και ο Πάολο Τζεντιλόνι, πρόσθεσε:

«Ο Κανονισμός είναι σαφέστατος: Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι κάτι έκτακτο, πρόκειται για ένα έκτακτο εργαλείο. Προφανώς όμως θα έχει μόνιμες επιδράσεις στην οικονομία και τις αγορές. Για παράδειγμα, έχουμε αυτόν τον κοινό παρονομαστή στο ευρωπαϊκό πλαίσιο για την αποπληρωμή του χρέους σε 30 χρόνια. Πιστεύω ότι αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι να λειτουργήσει το συγκεκριμένο εργαλείο. Διότι αν λειτουργήσει και καταφέρουμε να συμφωνήσουμε για τους νέους ίδιους πόρους και την αποπληρωμή αυτού του κοινού χρέους, τότε θεωρώ ότι μπορεί να γίνει μια σοβαρή συζήτηση για περαιτέρω πρωτοβουλίες. Αυτό όμως που είναι κρίσιμης σημασίας για οποιαδήποτε επιπλέον μελλοντική πρωτοβουλία είναι να λειτουργήσει αυτή η πρωτοβουλία και να αποπληρωθεί με ίδιους πόρους».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)