to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:11 | 22.03.2023

Οικονομία

Δ. Παπαδημούλης: Ανάγκη να προχωρήσει το Ενιαίο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων και να ολοκληρωθεί η τραπεζική ενοποίηση

«Μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ, αποκτά, κατά την γνώμη σας, ιδιαίτερη σημασία η ανάγκη να προχωρήσει επιτέλους το Ενιαίο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων -που κι εσείς υποστηρίζετε και η Κομισιόν και η ΕΚΤ- αλλά έχει μπλοκαριστεί επί χρόνια, υπονομεύοντας έτσι και την ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης;» ανέφερε ο Δ. Παπαδημούλης απευθυνόμενος στον Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Αντρέα Ενρία


Διάλογο με τον Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Αντρέα Ενρία είχε στο Ευρωκοινοβούλιο ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Παπαδημούλης, στο πλαίσιο συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής (ECON) και στη συζήτηση με θέμα: «Δημόσια ακρόαση με τον Αντρέα Ενρία, Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ».

Ο Δημ. Παπαδημούλης, μιλώντας εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς και με την ιδιότητα του τακτικού μέλους της ECON, καθώς και ως Συντονιστής της Ευρωομάδας της Αριστεράς (ΤheLeft) στην Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG) και σκιώδης εισηγητής για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, απευθυνόμενος προς τον Αντρέα Ενρία, είπε τα εξής:

«Σας ευχαριστώ κα Πρόεδρε,

και εσάς, κ. Ένρια, για την παρουσία σας για μια ακόμη φορά εδώ και για όσα μας είπατε. Έχω δύο ερωτήματα να θέσω. Το πρώτο αφορά στη δέσμευση του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Ασφάλισης Καταθέσεων των ΗΠΑ ότι αφενός όλες οι καταθέσεις, ασφαλισμένες και μη, θα καλυφθούν πλήρως και αφετέρου ότι η ασφάλιση των μη ασφαλισμένων καταθέσεων θα καταβληθεί από ένα Ταμείο Ασφάλισης Καταθέσεων και θα ανακτηθεί μέσω εισφορών των τραπεζών – και όχι με επιβάρυνση των φορολογουμένων.

Με βάση αυτό το γεγονός και τη δέσμευση, θέλω να σας ρωτήσω για το εάν αποκτά, κατά την γνώμη σας, μια ιδιαίτερη σημασία η ανάγκη να προχωρήσει επιτέλους το Ενιαίο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων, που κι εσείς υποστηρίζετε, και η Κομισιόν και η ΕΚΤ, αλλά έχει μπλοκαριστεί επί χρόνια υπονομεύοντας έτσι και την ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης.

Δεύτερον, επειδή όλοι ξέρουμε ότι οι μέχρι τώρα καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις –και οι δικές σας και της κ. Λαγκάρντ και της Κομισιόν– δεν είναι αρκούντως πειστικές στους καταθέτες και σε όσους μετέχουν στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος στην Ευρώπη, θα ήθελα να σας ρωτήσω: Κατά τη γνώμη σας, τι πρέπει να γίνει ως προτεραιότητα στη μείωση των αποκλίσεων που υπάρχει από τους κανόνες της "Βασιλείας ΙΙΙ", έτσι ώστε οι άμεσοι ή οι έμμεσοι κίνδυνοι στους οποίους κι εσείς προσεκτικά αναφερθήκατε να περιοριστούν; Ειδικότερα, θα ήθελα να σας ρωτήσω, τι εννοείτε με τον όρο που χρησιμοποιήσατε αναφορικά με την "ανάγκη να προσέξουμε διαφορετικές πτυχές της ρευστότητας"; Ποιος είναι ο κίνδυνος που υπάρχει εκεί;

Σας ευχαριστώ».

Ο Αντρέα Ενρία απάντησε στα ερωτήματa του Δημήτρη Παπαδημούλη ως εξής:

«Για τους ανασφάλιστους καταθέτες στις ΗΠΑ, βεβαίως, όπως είπαμε, ήταν μια επίμαχη απόφαση αυτή, η οποία όμως ελήφθη με βάση τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του τραπεζικού πανικού που αφορούσε την Silicon Valley Bank – και υπήρχε ο κίνδυνος να επεκταθεί και σε άλλες περιφερειακές τράπεζες που δεν είχαν τα ίδια χαρακτηριστικά. Οπότε αυτή είναι μια απόφαση που έλαβαν οι αμερικανικές αρχές και ενεργοποίησαν αυτή την εξαίρεση συστημικού κινδύνου για να μη χρησιμοποιηθούν τα χρήματα των φορολογουμένων για αυτό τον σκοπό. Τη σεβόμαστε αυτή την απόφαση και δεν βλέπω τον λόγο για να αλλάξει κάτι στο ευρωπαϊκό σύστημα αυτή την στιγμή. Γιατί ακριβώς δεν έχουμε αυτού του είδους τα ακραία επιχειρηματικά μοντέλα τα οποία εγείρουν αυτές τις ανησυχίες.

Τώρα όσον αφορά για το εάν χρειάζεται να προχωρήσουμε την ενιαία Ευρωπαϊκή Ασφάλιση Καταθέσεων, ναι, σίγουρα! Δεν θα έλεγα όμως ότι αυτό είναι λόγω της Silicon Valley Bank. Είναι ακριβώς επειδή πρέπει να αποφύγουμε οι διαφορές που έχουμε αυτήν τη στιγμή στα διάφορα συστήματα εγγύησης καταθέσεων, να δημιουργήσουν διαφορετική δυναμική στα διάφορα κράτη μέλη. Διότι, η αναταραχή διαδίδεται πάρα πολύ γρήγορα και διασυνοριακά, οπότε είναι σημαντικό να υπάρχει ένα ομοιογενές σύστημα – και βεβαίως το σχετικό αυτό πακέτο θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, πριν από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων.

Για αυτά που είπατε περί καθησυχαστικών σχολίων, είναι η πρώτη φορά που μου το λένε και χαίρομαι που το ακούω αυτό. Σε γενικές γραμμές, θα έλεγα ότι είναι σημαντικό να έρθουμε όσο το δυνατόν πιο κοντά στις διεθνείς προδιαγραφές, γιατί αποτελούν το μέτρο με βάση το οποίο κρίνονται όλοι σε διεθνές επίπεδο. Κι εάν υπάρχει κάποια απόκλιση σήμερα, νομίζω πως είναι λάθος να δοθεί η εντύπωση ότι ίσως υποστηρίζουμε τον δανεισμό σε συγκεκριμένους κλάδους. Αυτό συμβαίνει με βάση την ορθή αξιολόγηση του κινδύνου που μπορεί να επέλθει αύριο στην περίπτωση χρεοκοπίας μιας τράπεζας – και βεβαίως οι εποπτικές αρχές σε αυτή την περίπτωση φέρουν την ευθύνη. Θα ήθελα, λοιπόν, να ζητήσω να είμαστε όσο το δυνατόν πιο επιμελείς και πιο κοντά σε αυτές τις διεθνείς προδιαγραφές».

Δείτε τoν πλήρη διάλογο Δ. Παπαδημούλη - Α. Ενρία:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)