to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:07 | 14.02.2017

Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης: Ανάγκη να εξασφαλίσουμε την πρόσβαση στην εκπαίδευση όλων των προσφυγόπουλων και μεταναστόπουλων

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε στη διεθνή Ημερίδα που διοργάνωσε η Ευρωομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, με τίτλο: REALPE: «Reseau d’ elus et d’ Autorites Progressives d’ Europe» (μτφ. «Δίκτυο Προοδευτικών Ευρωπαϊκών Εκλεγμένων και Τοπικών Αρχών»).


Στo πλαίσιο του Συνεδρίου, συναντήθηκαν και συζήτησαν για δυο ημέρες Ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι Εθνικών Κοινοβουλίων και της Τοπικής αυτοδιοίκησης από Περιφέρειες και Δήμους. Στην ατζέντα τέθηκαν θέματα σημαντικά για την Ευρώπη και για τις περιφέρειες της, για τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Αριστεράς στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Περιφερειακής πολιτικής, καθώς και μείζονα ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα το ευρωπαϊκό περιφερειακό οικοδόμημα, όπως το προσφυγικό, η σύνδεση και ο συντονισμός κοινών ενεργειών μεταξύ των περιφερειών κ.ά..

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, για τη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, επεσήμανε τα εξής:

«Το θέμα μας είναι οι θετικές, οι καλές πρακτικές στην υποδοχή των προσφύγων, καθώς και τα περιθώρια συνεργασίας, η ανάπτυξή τους και ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης.

Έχουμε πάρα πολλούς ανθρώπους εδώ, με πολλές εμπειρίες γύρω από αυτό το θέμα, από πολλές χώρες, καθώς και αξιόλογη παρουσία στην Ημερίδα και από τη χώρα μου την Ελλάδα. Το πλαίσιο  μέσα στο οποίο εργάζονται οι δυνάμεις της αυτοδιοίκησης, και ιδιαίτερα οι προοδευτικές, αριστερές δυνάμειςείναι εξαιρετικά δυσμενές. Το αρνητικό αυτό πλαίσιο προσδιορίζεται από ορισμένους βασικούς παράγοντες.

Ο πρώτος είναι ότι οι πηγές που γεννούν το προσφυγικό ζήτημα θα διαρκέσουν. Αυτό λέει η ανάλυση της πραγματικότητας. Οι πόλεμοι, η πείνα, οι καταστροφές, όσα κάνουν τους ανθρώπους και τις οικογένειές τους, νέους, γέρους και παιδιά, να ξεριζώνονται από τον τόπο τους και να αναζητούν αλλού καλύτερη μοίρα, θα διαρκέσουν…

Ο δεύτερος παράγοντας είναι ότι η Ευρώπη, η Ενωμένη Ευρώπη – και βάζω τη λέξη “ενωμένη” σε πολλά εισαγωγικά, των 500 εκατομμυρίων πληθυσμού, έχει αποτύχει να δώσει λύσεις ευρωπαϊκές, βασισμένες στη Συνθήκη της Γενεύης, στο κράτος δικαίου και στον Ανθρωπισμό, στο πρόβλημα της υποδοχής των προσφύγων. Δεν υλοποιούνται ούτε καν οι ομόφωνες αποφάσεις του Συμβουλίου και της Κομισιόν, παρά και την πίεση του Ευρωκοινοβουλίου για το περίφημο πρόγραμμα μετεγκατάστασης. Ή για την ενίσχυση και την αλληλεγγύη στις χώρες που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της υποδοχής των προσφύγων, όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία.

Έχουμε ένα έλλειμμα αλληλεγγύης, ένα έλλειμμα συνέπειας και ανθρωπισμού. Έχουμε μια Ευρώπη α λα καρτ. Μια Ευρώπη που αδυνατεί να δώσει απαντήσεις, όπως η Ουγγαρία του κ. Όρμπαν, ο οποίος λέει “δεν δέχομαι στη χώρα ούτε ένα πρόσφυγα”. Ή σε ηγέτες χωρών, όπως ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, ο οποίος κατά τα άλλα είναι Σοσιαλδημοκράτης, όταν λέει ότι “δεν χωράνε μουσουλμάνοι στη Σλοβακία”. Σε χώρες που αρνούνται να στείλουν έστω μια τέντα, μια σκηνή, ένα σλίπινγκ μπαγκ ως βοήθεια. Που αρνούνται -αφού δεν δέχονται πρόσφυγες- ούτε καν να συνεισφέρουν οικονομικά. Αυτή είναι η Ευρώπη α λα καρτ και είναι σε κρίση.

Δεν μπορεί κάποιος να λέει ότι η Ευρώπη είναι καλή για να παίρνει επιδοτήσεις για τους αγρότες του (και σωστά), να παίρνει κονδύλια από τα διαρθρωτικά ταμεία, για τα έργα υποδομής στη χώρα του, αλλά να αρνείται να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος.

Πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, στηριγμένη στις εμπειρίες που έχετε, αντιμετωπίζοντας στον χώρο σας το προσφυγικό και το μεταναστευτικό ζήτημα.

Αυτήν την περίοδο στο Ευρωκοινοβούλιο, κυρίως στην Επιτροπή Δημοσίων Ελευθεριών, τη LIBE, γίνεται μια έντονη συζήτηση με πολύ διαφορετικές απόψεις, γύρω από τις προτάσεις που έχει κάνει η Κομισιόν γύρω από την αναθεώρηση της κοινής μεταναστευτικής πολιτικής και της πολιτικής Ασύλου στην Ευρώπη. Είναι δυο προτάσεις που επιδιώκουν μια πιο συνολική αναθεώρηση του περίφημου Κανονισμού του Δουβλίνου και θα έχει ενδιαφέρον στη συνέχεια, συνάδελφοι της Ευρωομάδας μας που ασχολούνται ειδικότερα με αυτό το θέμα, να αναφερθούν σχετικά.

Είναι βέβαιο ότι οι δυο αυτές εκθέσεις, όπως τελικά θα διαμορφωθούν μετά από αυτήν την έντονη διαβούλευση, θα επηρεάσουν σημαντικά το προσφυγικό, όχι μόνο στο επίπεδο των κεντρικών κυβερνήσεων, αλλά και στο επίπεδο της αυτοδιοίκησης. Και θα ήθελα να υπογραμμίσω για ακόμη μια φορά, ότι χωρίς αλληλεγγύη ανάμεσα σε όλα τα κράτη μέλη, είναι αδύνατο να εξασφαλίσουμε το αυτονόητο, που είναι ο σεβασμός και η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Η εξασφάλιση του δικαιώματός τους να ζουν με αξιοπρέπεια, να εντάσσονται ενεργά στις κοινωνίες όπου βρίσκονται – γιατί αυτό είναι καλό όχι μόνο για τους πρόσφυγες, αλλά είναι καλό και για τις τοπικές κοινωνίες.

Και νομίζω ότι ένα θέμα που αξίζει να το εξάρουμε ιδιαίτερα είναι η ανάγκη να εξασφαλίσουμε ότι όλα τα παιδιά, τα προσφυγόπουλα και τα μεταναστόπουλα, θα έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση όπως και οι ενήλικες, θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στην εργασία, χωρίς τα φαινόμενα εκμετάλλευσης που δημιουργεί η γκρίζα ζώνη της οικονομίας και οι πιεστικές τους ανάγκες.

Σε όλα αυτά, όπως και στην πίεση να εφαρμοστεί επιτέλους το πρόγραμμα της μετεγκατάστασης, είναι σημαντική η συμβολή των τοπικών κοινωνιών, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των πιο προοδευτικών, των πιο ανοιχτόμυαλων ανθρώπων, των αριστερών δυνάμεων. Διότι υπάρχουν περιπτώσεις, με δήμους και περιφέρειες που θέλουν να εργαστούν για τη μετεγκατάσταση προσφύγων και βρίσκουν εμπόδια, για λόγους πολιτικούς ή γραφειοκρατικούς, από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών, στις οποίες ανήκουν.

Για όλα αυτά, λοιπόν, πέφτει ένα μεγαλύτερο βάρος ευθύνης σε όσους είμαστε συγκεντρωμένοι εδώ και πιστεύω ότι μέσα από τη συζήτηση θα καταγραφούν όχι μόνο θετικές εμπειρίες, αλλά και θα ενισχυθεί και αυτή η αλληλεγγύη για να γίνουμε αποτελεσματικότεροι στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, αλλά και στην πίεση και την κριτική μας προς το ευρωπαϊκό κυβερνητικό κατεστημένο, το οποίο μας κάνει πολλές φορές να ντρεπόμαστε ως Ευρωπαίοι πολίτες για το πώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)