to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:17 | 02.07.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Δ. Μαρδάς για ΚΙΝΑΛ: Ήταν κάτι που εκ των προτέρων ήταν θνησιγενές

Στις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά μετά την αποχώρηση του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής αναφέρθηκε μεταξύ άλλων μιλώντας στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης, ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Μάρδας. Όπως ανέφερε, «ήταν κάτι που εκ των προτέρων ήταν θνησιγενές», προσθέτοντας πως «το άγχος της πολιτικής επιβίωσης δεν αποτελεί στοιχείο ανάτασης ενός πολιτικού φορέα».


Συγκεκριμένα, όπως τόνισε «όταν δημιουργείται ένας πολιτικός φορέας μόνο και μόνο για να επιβιώσει, τα θεμέλια αυτού του φορέα δεν είναι αυτά τα οποία έπρεπε να ήταν. Αυτό ήταν το σημείο εκκίνησης της συγκεκριμένης σύμπραξης, έτσι ώστε να φτάσει σε ένα αποτέλεσμα να πάρει ένα μεγαλύτερο ποσοστό στις εκλογές. Όταν έχουμε έναν τέτοιο στόχο και αγνοούμε πίσω από αυτόν τον στόχο έναν σωρό άλλες συνιστώσες οι οποίες πρέπει να συνθέτουν μία τέτοια προσπάθεια, είναι εύλογο ότι αυτός ο στόχος δεν δημιουργεί ένα υπόστρωμα έτσι ώστε να ανθίσει μία τέτοια προσπάθεια».

Ερωτηθείς για ενδεχόμενη προοπτική συνεργασίας με το Ποτάμι, ο κ. Μάρδας ανέφερε πως «στο πλαίσιο οποιουδήποτε συστήματος απλής αναλογικής η οποιαδήποτε εν δυνάμει συνεννόηση ή συνεργασία στο δημοκρατικό τόξο, δεν μπορεί να αποκλειστεί», όταν υπάρχουν κοινά σημεία. Μάλιστα κάλεσε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης «να σταματήσουν τους όποιους αφορισμούς ιδίως και σε προσωπικό επίπεδο, γιατί δεν γνωρίζουμε σε τελική ανάλυση τι μέλλει γενέσθαι» και έφερε ως παράδειγμα τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, ο οποίος όταν ήταν στο ΛΑΟΣ «αποκάλεσε  κλέφτες και ψεύτες τους νυν συναδέλφους του».

Στα της συμφωνίας με την πΓΔΜ και τις αντιδράσεις που υπάρχουν, ο κ. Μάρδας αναφέρθηκε στις ευθύνες προηγούμενων κυβερνήσεων για τα τετελεσμένα που δημιούργησαν σημειώνοντας πως «δεν έγιναν ξαφνικά τα πάντα σήμερα με το μακεδονικό, χωρίς να υπάρχει τίποτα στο παρελθόν. Κάποια τετελεσμένα μας οδήγησαν σε μία λύση, η οποία μπορεί να μην μας αρέσει αλλά είναι η καλύτερη δυνατή λύση σύμφωνα με τα τετελεσμένα τα οποία έχουμε». «Σαφώς θα θέλαμε όλοι μία άλλη λύση αλλά η λύση είναι συνάρτηση των δεδομένων ή των τετελεσμένων που έχεις στα χέρια σου», πρόσθεσε.

Κληθείς να εκτιμήσει εάν η συμφωνία θα δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση την ώρα των εκλογών, ο κ. Μάρδας ανέφερε: «ας φτάσουμε στην ώρα των εκλογών, να δούμε και τι θα έχει διαμορφωθεί, ποια θα είναι τα δεδομένα εκείνης της περιόδου, πώς θα περπατήσει η συγκεκριμένη συμφωνία στο γειτονικό κράτος και εάν θα τηρήσουν τους όρους της συμφωνίας». Ενώ όσον αφορά την στάση των ΑΝΕΛ οι οποίοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, όταν κι εάν έρθει η συμφωνία στην ελληνική βουλή, όπως δήλωσε ο Π. Καμμένος, ο κ. Μάρδας ανέφερε πως θα πρέπει «να δει ο ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως και μία εναλλακτική στρατηγική η οποία θα χρειαστεί εκείνη την περίοδο από την στιγμή κατά την οποία ο κ. Καμμένος εννοεί αυτό το οποίο λέει».

Τέλος, σε σχέση με την πρόσφατη απόφαση στο Eurogroup ο κ. Μάρδας τόνισε πως «η συμφωνία για το χρέος από όποια πλευρά κι αν την δει κάποιος, μπορεί να πει ότι είναι μία καλή συμφωνία. Θα ήθελα να ακούσω εναλλακτικές προσεγγίσεις από την αντιπολίτευση για το τι θα ήθελαν παραπάνω ή διαφορετικό να γίνει σε σχέση με αυτό το οποίο έγινε», σημειώνοντας πως οι άξονες της συζήτησης για τη ρύθμιση του χρέους ήταν γνωστοί από το 2017 και ήταν αυτοί που εξειδικεύτηκαν με την συγκεκριμένη συμφωνία. «Το ζήτημα του χρέους μπήκε σε μία σιδηροτροχιά. Αυτό εύλογα έχει βελτιώσει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και έχει περιορίσει τους όποιους κινδύνους. Και αυτός ο θετικός απόηχος πρέπει κάποια ώρα να αντανακλαστεί στην αγορά και στην εμπιστοσύνη των πολιτών στα όσα διαδραματίζονται», κατέληξε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)