to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:20 | 08.03.2017

Πολιτική

Δ. Κουτσούμπας: Η εποχή της «μετα-λιτότητας» μαζί με τα άλλα αντιλαϊκά παραμύθια έρχονται να «κουκουλώσουν» την επιβάρυνση της θέσης των γυναικών

Η εποχή της «μετα- λιτότητας» μαζί με τα άλλα αντιλαϊκά παραμύθια έρχονται να «κουκουλώσουν» την επιβάρυνση της θέσης της μισθωτής, της αυτοαπασχολούμενης, της αγρότισσας, της συνταξιούχου, της νέας μητέρας, της φοιτήτριας, της μετανάστριας» τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατά την ομιλία του για τη Διεθνή Ημέρα των Γυναικών.


   Απευθυνόμενος προς την πτέρυγα της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, ο κ. Κουτσούμπας είπε πως όταν αναφέρονται στα δικαιώματα, όπως για την εργασία των γυναικών, εννοούν την πιο αποφασιστική στήριξη των απαιτήσεων της καπιταλιστικής εργοδοσίας για ένταση της εκμετάλλευσης ανδρών και γυναικών.

   Αφού εξέφρασε τη βεβαιότητα πως σήμερα θα ακουστούν πολλά υποκριτικά μηνύματα για τη λεγόμενη ισότητα των δύο φύλων, και μέσα στη Βουλή, αλλά και από τους εκπροσώπους της ΕΕ, του ΔΝΤ, των άλλων διακρατικών ιμπεριαλιστικών οργανισμών, από το ΣΕΒ και τους άλλους εκπροσώπους των μονοπωλιακών ομίλων, στράφηκε ειδικώς προς την κυβέρνηση. Εκτίμησε ότι με το περιβόητο «Εθνικό Σχέδιο δράσης για την ισότητα των φύλων 2016-2020», προσπαθεί να ντύσει με προοδευτικό μανδύα την κατά γράμμα υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, «όταν πήρε τη σκυτάλη από τις προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις» και την πιστή εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος, που ψηφίσατε μαζί με τους άλλους συγκατοίκους σας, του 3ου μνημονίου.

   «Και ο νέος γύρος της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και το κουαρτέτο, θα καταλήξει στη νομοθέτηση ενός ακόμα βάρβαρου και αντιλαϊκού πακέτου μέτρων. Για αυτό λέμε ότι στην τέχνη της εξαπάτησης παίρνετε άριστα» είπε προς τα κυβερνητικά έδρανα.

   Όπως προσέθεσε ο κ. Κουτσούμπας η σημερινή κυβέρνηση, όπως και «τα υπόλοιπα κόμματα διαχείρισης της σαπίλας του εκμεταλλευτικού συστήματος, ακολουθώντας βέβαια πιστά τις κατευθύνσεις της ΕΕ», λένε ότι τα ποσοστά ανεργίας των γυναικών είναι πολύ υψηλά και πρέπει να βρούμε τρόπους ενίσχυσης της γυναικείας απασχόλησης, εκτιμώντας πως δεν είναι τυχαίο ότι μιλούν τυχαία, γενικά κι αφηρημένα, για απασχόληση, και όχι ειδικά και συγκεκριμένα για μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα.

   Ωστόσο, όπως είπε ο γ.γ. του ΚΚΕ, οι γυναίκες που εργάζονται με ευέλικτες σχέσεις εργασίας στερούνται μιας σειράς επιδομάτων, τα οποία απαιτούν ορισμένο αριθμό ημερομισθίων (όπως επίδομα γάμου, λοχείας, ασθένειας, ανεργίας κ.ά.).

   «Λένε ότι σε αυτή την κατεύθυνση μπορούν να αξιοποιηθούν οι ικανότητες των γυναικών σε κακοπληρωμένες και ανασφάλιστες θέσεις εργασίας, σε υποβαθμισμένες υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας της Τοπικής Διοίκησης, διαφόρων ΜΚΟ» συμπλήρωσε και επισήμανε ότι σε αυτό το έδαφος, αξιοποιείται και η λεγόμενη «Κοινωνικά Αλληλέγγυα Οικονομία, ως ένας μηχανισμός διαχείρισης της ανεργίας, ως χώρος όπου διαμορφώνεται ακόμα πιο χαμηλά η τιμή της εργατικής δύναμης, ασκώντας συνολικά πίεση για μείωση της και σε άλλους τομείς της Οικονομίας».

   Όμως, με ένα σμπάρο προσπαθούν να πετύχουν δυο τρυγόνια: Να περιορίσουν ακόμα περισσότερο την κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση στις κοινωνικές υπηρεσίες και υποδομές Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας και να φορτώσουν το βάρος των αυξημένων πληρωμών για αυτές στα λαϊκά νοικοκυριά, σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας.

   «Στη θέση των συλλογικών εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων ανακηρύσσεται ως δήθεν μέγιστο δημοκρατικό δικαίωμα η ατομική ή οικογενειακή υποχρέωση και ευθύνη» υπογράμμισε και παρατήρησε πως περισσότερο στο πλαίσιο της λαϊκής οικογένειας, επιβαρύνεται η γυναίκα .

   Παρόλα τούτα, ο κ. Κουτσούμπας είπε πως τα κόμματα δεν βγάζουν άχνα για την εργασιακή ζούγκλα που αντιμετωπίζει η πλειονότητα των μισθωτών γυναικών, ιδιαίτερα οι εργαζόμενες μητέρες.

   «Αντιμετωπίζουν την εργοδοτική επιθετικότητα που φθάνει μέχρι την απόλυση εγκύου, τον εκβιασμό να υπογράψει η εργαζόμενη δήλωση ότι δε θα κάνει οικογένεια» εξειδίκευσε και επικαλέστηκε παραδείγματα, όπως αυτό των καθαριστριών στο νοσοκομείο ΠΑΓΝΗ του Ηρακλείου Κρήτης με το καθεστώς της σύμβασης έργου, αλλά και την αντίστοιχη «σκληρή πραγματικότητα» για τις μισθωτές επιστήμονες, τις εργαζόμενες με μπλοκάκι, αλλά και για τις εργαζόμενες στα προγράμματα voucher, «κοινωφελούς εργασίας».

    «Και δεν φτάνουν όλα αυτά. Οι μονοπωλιακοί όμιλοι ζητάνε και άλλα» είπε ο γγ του ΚΚΕ και πρόσθεσε πως για το καπιταλιστικό κράτος και την εργοδοσία η μητρότητα είναι κόστος όπως και η υγεία, «η οποία μάλιστα φθείρεται την ώρα της δουλειάς», θεωρείται κόστος για το κεφάλαιο και αρνητικό στοιχείο για την ανταγωνιστικότητα.

   Ο κ. Κουτσούμπας, ανέφερε ακόμη ότι αυτή η λογική, στο πλαίσιο της αστικής διαχείρισης, διαπνέει κάθε πλευρά της κοινωνικής, οικονομικής, πολιτικής και πολιτιστικής ζωής της γυναίκας, όπως και το ζήτημα της βίας κατά των γυναικών. 

   «Η τυπική αναγνώριση των δικαιωμάτων της γυναίκας στη σύγχρονη καπιταλιστική κοινωνία δεν την απάλλαξε στην πραγματικότητα από μια ζωή-λάστιχο. Πολύ περισσότερο -και αυτό είναι το καθοριστικό- δεν την απάλλαξε από την καπιταλιστική εκμετάλλευση. Όποιο φερετζέ και αν φορέσετε στους αστικούς εκσυγχρονισμούς η λεγόμενη ισότητα των φύλων είναι ένα ακόμα όχημα για την κατάργηση θετικών ρυθμίσεων υπέρ των γυναικών» είπε συμπερασματικά ο κ. Κουτσούμπας και ανέφερε ότι το ΚΚΕ δίνει όλες του τις δυνάμεις για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, την οικοδόμηση της κοινωνικής συμμαχίας.

   «Σε αυτόν τον δρόμο είναι δυνατό: Να μπουν εμπόδια στα νέα μέτρα, να διεκδικηθεί η ανάκληση των απωλειών και η υπεράσπιση των εργατικών-λαϊκών δικαιωμάτων» κατέληξε στην ομιλία του. 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)