to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:33 | 19.03.2019

Κοινωνία

Δ. Καρέλλας: Αναδρομικά από τον Ιανουάριο το επίδομα ενοικίου - Εσαεί ανοιχτή η πλατφόρμα στη συνέχεια

Ενάμισι μήνα έχουν μπροστά τους οι δικαιούχοι του επιδόματος ενοικίου για να ωφεληθούν αναδρομικά από τον Ιανουάριο και ήδη έχουν κατατεθεί σχεδόν 200.000 αιτήσεις, από τις οποίες έχουν εγκριθεί σχεδόν 77.000, ενώ άλλες 86.000 είναι σε αναμονή για να διευθετηθούν θέματα σωστής ηλεκτρονικής υποβολής μισθωτηρίων, είπε ο ΓΓ Πρόνοιας Δημήτρης Καρέλλας μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Κώστα Αλατζά.


Οι αιτήσεις για το επίδομα ενοικίου το πρωί της Τρίτης ήταν 198.246, και όπως είπε ο κ. Καρέλλας «είμαστε ήδη στο ένα τρίτο αυτού που έλεγε το σενάριό μας».

Σημείωσε ότι δικαιούχοι του επιδόματος έχουν ήδη κριθεί 76.909 νοικοκυριά (που περιλαμβάνουν 201.000 άτομα) και «έχουμε υπολογίζει ότι τα νοικοκυριά θα φτάσουν τα 250.000-260.000».

Μόλις 6,75% του συνόλου, ή περίπου 13.000 αιτήσεις, απορρίφθηκαν γιατί δεν πληρούσαν κάποιο ή περισσότερα κριτήρια, συνέχισε, ενώ ο μεγάλος όγκος, 43%-44% (περίπου 86.000 αιτήσεις νοικοκυριών) βρίσκονται σε αναμονή/επεξεργασία. Ο κύριος λόγος που καταγράφεται είναι η πρόθεση αλλαγής στοιχείων, συνήθως για το μισθωτήριο (όπως η πλήρης ηλεκτρονική κατάθεση και αποδοχή από ιδιοκτήτη και ενοικιαστή).

Ο κ. Καρέλλας τόνισε ότι όσοι καταθέσουν την αίτηση Μάρτιο και Απρίλιο έχουν αναδρομικότητα από 1η Ιανουαρίου, ενώ από το Μάιο και μετά θα παίρνουν το επίδομα χωρίς την αναδρομικότητα. Εκτίμησε ότι το διάστημα είναι επαρκές, «δίνουμε πάνω από ενάμισι μήνα για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες», ενώ σε άλλο σημείο ξεκαθάρισε ότι «η πλατφόρμα δεν θα κλείσει τέλος Απριλίου, παραμένει ανοιχτή εσαεί. Αν τα κριτήρια ικανοποιούνται π.χ. τον Αύγουστο ή τον Δεκέμβριο ή τον Φεβρουάριο του 2020, ο δικαιούχος θα μπορεί να ενταχθεί».

Αναφέρθηκε επίσης αναλυτικά στα κριτήρια για τους δικαιούχους και διευκρίνισε ότι η πρόνοια για την προηγούμενη πενταετή παραμονή στην Ελλάδα σε συνδυασμό με την πενταετή κατάθεση δήλωσης εισοδήματος, όσον αφορά νέους που ζούσαν με την οικογένειά τους και τώρα αποκτούν δικό τους νοικοκυριό και εισόδημα, καλύπτεται ως εξής: «θα αναγκαστούν να πάνε στο Κέντρο Κοινότητας και θα δείξουν το Ε1 των γονιών τους όπου ήταν προστατευόμενα μέλη, ή πέντε συνεχόμενες φορολογικές δηλώσεις».

Αντίστοιχες επιλύσεις προβλημάτων στα Κέντρα Κοινότητας περιλαμβάνουν θέματα όπως π.χ. η πρόσφατη γέννηση ενός παιδιού που δεν εμφανίζεται στα ηλεκτρονικά συστήματα, όπως διευκρίνισε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)