to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:37 | 07.06.2019

πηγή: Στο Κόκκινο

Κοινωνία

Δ. Καρέλας: «Παιδοκεντρικό» το νέο πλαίσιο υιοθεσίας και αναδοχής, να αφεθεί να λειτουργήσει

Ο πρόεδρος του ΕΣΑνΥ, Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρης Καρέλας, μίλησε στις «ιστορίες που γράφουν Ιστορία» Στο Κόκκινο, με την Τζούλυ Τσίγκα.


Με τα δικαιώματα του παιδιού στο επίκεντρο και ένα ολόκληρο πλέγμα βοήθειας των υποψήφιων ανάδοχων ή θετών γονιών, το νέο πλαίσιο που ξεκίνησε να εφαρμόζεται, αντιμετωπίζει για πρώτη φορά με την ευαισθησία που απαιτείται το θέμα της υιοθεσίας και αναδοχής. «Να αφεθεί να λειτουργήσει αυτό το πρωτοποριακό πλαίσιο» ζήτησε ο πρόεδρος του ΕΣΑνΥ, Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρης Καρέλας, μιλώντας στις «ιστορίες που γράφουν Ιστορία» Στο Κόκκινο, με την Τζούλυ Τσίγκα.

Το πλαίσιο που φτιάξαμε για την αναδοχή και την υιοθεσία ίσως είναι από τα καλύτερα στην Ευρώπη. Έχει πολύ φρέσκια νοοτροπία και για να δημιουργηθεί ρωτήσαμε ανθρώπους αυτού του χώρου, ειδικούς αλλά και επιστήμονες και νομικούς. Το Εθνικό Συμβούλιο Υιοθεσίας και Αναδοχής (ΕΣΑνΥ) είναι ο φορέας που παρακολουθεί και αντιλαμβάνεται τις πιθανές αλλαγές και εισηγείται τροποποιήσεις στο υπουργείο Εργασίας, με προτάσεις πάντα επιστημονικά τεκμηριωμένες. Γι’ αυτό και τα μέλη του καλύπτουν όλο το φάσμα των ειδικοτήτων που πρέπει. Συμμετέχουν πανεπιστημιακοί, κοινωνικοί λειτουργοί, εισαγγελέας, άνθρωποι που ειδικεύονται σε ζητήματα παιδικής προστασίας, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών για την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία.

Προχθές, στην τακτική μας σύσκεψη του ΕΣΑνΥ, ήρθαν 3 πολύ σημαντικά εκπαιδευτικά εγχειρίδια, 150 σελίδων το καθένα, που απευθύνονται στους υποψήφιους θετούς γονείς, τους υποψήφιους ανάδοχους γονείς και στους εκπαιδευτές των γονέων. Πρόκειται για κάτι που γίνεται για πρώτη φορά και θα είναι το πλαίσιο όλων αυτών που πρέπει να συζητήσουμε με τους υποψήφιους γονείς, τους αγωνιώντες γονείς στα 30ωρα σεμινάρια που διοργανώνουμε.

Χρειάζονται βοήθεια και εκπαίδευση γιατί θα κληθούν να μεγαλώσουν παιδιά που έχουν περάσει πολλές δυσκολίες, μπορεί να είναι παραμελημένα, εγκαταλελειμμένα ή παιδιά που έζησαν για χρόνια σε ιδρύματα. Φανταστείτε κι εμείς να είχαμε βοήθεια όταν κάναμε τα παιδιά μας. Δεν είχαμε και πέσαμε στη θάλασσα χωρίς καμία βοήθεια. Θέλουμε να απαντήσουμε στα ερωτήματα και στις αγωνίες των υποψήφιων γονέων, να τους βοηθήσουμε.

Η αίτηση καθενός για αναδοχή ή υιοθεσία παιδιού, καταλήγει σε έναν κοινωνικό λειτουργό ο οποίος θα τον δει, θα τον γνωρίσει, θα αντιληφθεί αν και πόσο σοβαρός ή κατάλληλος μπορεί να είναι και θα κάνει μετά την πρώτη του έκθεση. Αμέσως μετά αναλαμβάνουν οι εκπαιδευτές, με γνώση και πολλή κατανόηση και τρυφερότητα προς τους υποψήφιους γονείς, θα τους βοηθήσουν να κατανοήσουν τι ακριβώς θέλουν και τι πρέπει να κάνουν, ακόμα και για τις βασικές διαφορές, ας πούμε υιοθεσίας και αναδοχής. Ο θετός γονέας παίρνει ένα παιδί για πάντα, ο ανάδοχος μπορεί να πάρει ένα παιδί, π.χ. για 10 χρόνια και μετά να χρειαστεί να το εγκαταλείψει, όταν εκείνο μπορεί πια να σταθεί στα πόδια του. Και σε όλη αυτή την πορεία όμως, οι ανάδοχοι ή θετοί γονείς ξέρουν πού μπορούν να προσφύγουν όταν έχουν πρόβλημα ή αν δεν είναι επιτυχημένο το ταίριασμα.

Αυτός ο νόμος σωστά ονομάστηκε «παιδοκεντρικός», γιατί επικεντρώνει στα δικαιώματα του παιδιού. Είχαμε πρόσφατα μια περίπτωση υιοθεσίας ενός παιδιού 7 μηνών κι ενώ είχε γίνει το «ταίριασμα» είχαν ελεγχθεί όλα το μωρό δεν ήθελε επ’ ουδενί να πάει στην αγκαλιά της θετής μητέρας. Είναι 7 μηνών, δεν μπορούσε να μιλήσει και να εξηγήσει γιατί, αλλά αυτή η άρνησή του φυσικά ματαίωσε την υιοθεσία.

Ούτως ή άλλως, μετά το πρώτο «ταίριασμα» υποψήφιου γονέα και παιδιού τους φέρνουμε σε επαφή σταδιακά. Περνάνε χρόνο μαζί, μπορεί το παιδί να φιλοξενηθεί και για ένα διάστημα στο σπίτι του, αλλά σε κάθε περίπτωση έχουμε να κάνουμε με ταραγμένους ψυχισμούς. Είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα και δεν θα επιτρέψουμε να συνεχίσει να συμβαίνει ό,τι γινόταν μέχρι τώρα, αγοραπωλησίες παιδιών, ιδρυματοποίηση κλπ.

Ένας πολύ σημαντικός κρίκος σε αυτή την αλυσίδα είναι οι κοινωνικοί λειτουργοί. Ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών υπήρχε έως πρόσφατα σαν σωματείο. Εμείς το αναβαθμίσαμε σε ΝΠΔΔ και πλέον είναι υποχρεωτική η εγγραφή όλων σε αυτόν για να μπορέσουν να ασκήσουν το επάγγελμά τους, ενώ διαθέτει πια διαδικασίες ελέγχου και πειθαρχικής αντιμετώπισης παραπτωμάτων, όπως ο ΔΣΑ ή το Τεχνικό Επιμελητήριο. Γιατί δεν πρέπει να επαναληφθούν περιπτώσεις όπως πριν 3 χρόνια με έναν κοινωνικό λειτουργό ο οποίος ανήκε στην Χ.Α. και είχε πει και κάνει απίστευτα πράγματα.

Υπάρχει υποστελέχωση σε κοινωνικούς λειτουργούς σε όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου, των Δήμων αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό που κάνουμε, λοιπόν, είναι «αν η αίτηση του υποψήφιου γονέα φθάνει εντός λίγων ημερών στην πλατφόρμα μιας κοινότητας, ή χωριού, και ο κοινωνικός λειτουργός ο οποίος πρέπει να κάνει το ταίριασμα με το παιδί δεν υπάρχει, απευθυνόμαστε στον κοντινό Δήμο κι αν κι εκεί δεν υπάρχει, τότε ο Εθνικός Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών θα διαθέσει έναν πιστοποιημένο κοινωνικό λειτουργό, ο οποίος είναι ιδιώτης και βρίσκεται την περιοχή. Πρέπει να σας πω πως έχω πλήρη εμπιστοσύνη στον Σύνδεσμο Κοινωνικών Λειτουργών.

Με το νέο σύστημα υιοθεσίας και αναδοχής η όλη διαδικασία επιταχύνεται σημαντικά. Για τον μεν ανάδοχο γονέα μπορεί να ολοκληρωθεί σε 3-4 μήνες, για τον θετό γονέα – επειδή χρειάζεται και δικαστική απόφαση – το ανώτερο χρονικό όριο που έχουμε βάλει είναι 15 μήνες.

Η αγωνία μου και η έκκληση που απευθύνω είναι να αφεθεί αυτό το σύστημα να λειτουργήσει, να μην αλλάξει. Χρειάζεται 1,5 με 2 χρόνια ωρίμανσης για να φανούν τα αποτελέσματά του.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)