to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:07 | 21.10.2020

Πολιτική

Δ. Καλαματιανός: Οριστική απώλεια της πρώτης κατοικίας και ταφόπλακα για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα

«Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7» παραχώρησε συνέντευξη ο Βουλευτής Ηλείας και αναπληρωτής τομεάρχης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Διονύσης Καλαματιανός, σχολιάζοντας το νέο πτωχευτικό κώδικα και την προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβληθεί στη νεολαία και τη κοινωνία με βία και καταστολή.


Για το νέο πτωχευτικό κώδικα που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση, ο Βουλευτής τόνισε ότι αν και έρχεται με τον πομπώδη τίτλο «Κώδικας Διευθέτησης Οφειλών και Παροχής Δεύτερης Ευκαιρίας», δεν εμπεριέχει καμία δεύτερη ευκαιρία. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο, ότι όλοι οι φορείς, εκτός από τις τράπεζες, απορρίπτουν αυτό το νομοσχέδιο. Διότι, ουσιαστικά, προωθεί τη ρευστοποίηση της περιουσίας δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων και την οριστική απώλεια της πρώτης κατοικίας δεκάδων χιλιάδων δανειοληπτών. Είναι η πρώτη φορά που εισάγεται στο ελληνικό δίκαιο πτώχευση φυσικού προσώπου, που μπορεί να επισπευθεί με τη διαδικασία των δανειστών, ενώ πουθενά στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου δεν προβλέπεται προστασία της πρώτης κατοικίας. Μάλιστα, στην πτωχευτική περιουσία, εκτός από την περιουσία του πτωχού, περιλαμβάνεται και το εισόδημα του, όπως ο μισθός και η σύνταξη, αλλά και οι μελλοντικές αποδοχές του.

Η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των δανειοληπτών χάνει οριστικά το ακίνητό της, ενώ μόνο όσοι χαρακτηρίζονται ως ευάλωτοι οφειλέτες θα υποχρεώνονται να το μεταβιβάσουν και θα το εκμισθώνουν από έναν ιδιωτικό φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης. Δηλαδή από ιδιοκτήτες της κύριας κατοικίας τους θα γίνονται ενοικιαστές. Πιο συγκεκριμένα, χάνουν ότι έχουν πληρώσει ως δόση δανείου έως τώρα και μπαίνουν στη διαδικασία των μισθωμάτων, και για δώδεκα (12) χρόνια υποχρεούνται να καταβάλουν μίσθωμα για το ακίνητό τους. Αν, όμως, δε μπορέσουν να καταβάλουν τρία (3) μισθώματα, χάνουν οριστικά το ακίνητό τους και θα γίνεται, ταυτοχρόνως, έξωση. Αν μπορέσει ο δανειολήπτης, μετά από 12 χρόνια θα πρέπει να καταβάλει όχι την αντικειμενική αξία, αλλά την εμπορική αξία, που θα έχει τότε το ακίνητό του. Ουσιαστικά, πρόκειται για οριστική απώλεια όλων των σπιτιών, αν ψηφιστεί ο νόμος έτσι όπως είναι.

Επιπλέον, ο κ. Καλαματιανός ανέφερε ότι το νομοσχέδιο είναι μια ταφόπλακα για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, που είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, η οποία οδηγείται ουσιαστικά σε αφανισμό. Ο νέος νόμος λειτουργεί μόνο ως όφελος των μεγάλων και ισχυρών πιστωτών. Τα αυστηρά τεκμήρια της φάσης πληρωμών θα προκαλέσουν έκρηξη πτωχεύσεων και αναδιάταξη του επιχειρηματικού χάρτη προς όφελος των μεγάλων, μόνο, επιχειρήσεων. Συνολικά χάνεται η πρώτη κατοικία και προκαλείται εξαΰλωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Οι πιστωτές θα μπορούν να πτωχεύουν ένα μεγάλο μέρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η επιλεκτική αδράνεια της κυβέρνησης και η άρνησή της να χρηματοδοτήσει ουσιαστικά την οικονομία και την κοινωνία, βάζει τη χώρα σε μια νέα ύφεση, σε μια νέα οικονομική κρίση.

Σχετικά με τη σύλληψη των μαθητών στο πρόσφατο μαθητικό συλλαλητήριο, ο Βουλευτής ανέφερε ότι τα παιδιά εξέφραζαν την ίδια την κοινωνία, ζητώντας τα αυτονόητα. Επιπλέον εκπαιδευτικούς και προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία, περισσότερες αίθουσες ώστε να μη στοιβάζονται έως 27 μαθητές σε ένα μόνο τμήμα, για προφανείς λόγους υγειονομικής ασφάλειας. Η κυβέρνηση, όμως, κωφεύει σε αυτά τα εύλογα αιτήματα και αντιδρά με αυταρχισμό, καταστολή και βία.

Συνεχίζοντας, ο Βουλευτής ανέφερε ότι τα παιδιά αυτά συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου και κρατήθηκαν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να τρομοκρατήσει τη νεολαία και τους γονείς. Δυστυχώς, η συμπεριφορά της φέρνει στο μυαλό παλιές εποχές, που πιστεύαμε ότι είχαν περάσει ανεπιστρεπτί. Θα πρέπει, όμως, να γνωρίζει η κυβέρνηση ότι η δράση της προκαλεί αντίδραση και θα επιφέρει αντίθετα αποτελέσματα στο μαθητικό και σπουδαστικό κίνημα. Αυτή η αλλαγή και η αυστηροποίηση του πλαισίου από την κυβέρνηση δημιουργεί εντάσεις, που δεν περιορίζονται στον εκπαιδευτικό χώρο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζει διαρκώς την αντισυνταγματικότητα του νόμου για τον περιορισμό των συναθροίσεων, ενώ κάνει διακριτό ότι είναι τεράστιο λάθος να βάζει η κυβέρνηση απέναντι τη νεολαία και τη κοινωνία συνολικά. Αποτέλεσμα της πολιτικής της είναι η σύλληψη και η κράτηση για τέσσερις (4) ημέρες, δεκατετράχρονων παιδιών.

Στο τέλος, επεσήμανε ότι τα παιδιά αφέθηκαν ελεύθερα χωρίς περιοριστικούς όρους, γεγονός που είναι ιδιαίτερα σημαντικό, και ότι είναι πεπεισμένος ότι η προσπάθεια τρομοκράτησης της νεολαίας και της κοινωνίας με βία και καταστολή, θα αποτύχει οικτρά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)