to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:36 | 30.06.2022

Πολιτική

Δ. Καλαματιανός: Κόβουν και ράβουν με φόντο τις επικείμενες εκλογές

«Όπως συμβαίνει και με άλλους νόμους του υπουργείου σας, περιέχει διατάξεις που αντί να επιλύουν ζητήματα, δημιουργούν περισσότερα προβλήματα και δυσλειτουργίες», επεσήμανε ο Δ. Καλαματιανός, βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ


Στην αρχή της τοποθέτησής του ο κ. Καλαματιανός, ως εισηγητής στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης σε σ/ν του Υπουργείου Εσωτερικών, απευθυνόμενος προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Βορίδη για το γεγονός ότι η Τουρκία θα μπορεί να χρησιμοποιεί τον όρο "Τουρκικό Αιγαίο" για τα επόμενα 10 χρόνια, ανέφερε τα εξής:

«Μόνο ευθύνη των υπαλλήλων είναι αυτό το φιάσκο που συνέβη και πλήττει και τα οικονομικά και τα εθνικά συμφέροντά μας; Πολιτικοί προϊστάμενοι, Γενικοί Γραμματείς και Υπουργοί δεν υπάρχουν;

Αυτό το εμπορικό σήμα είναι ήδη και θα είναι ακόμα πιο έντονο σε διαφημιστικές καμπάνιες για τον τουρισμό της Τουρκίας. Όλη η Ευρώπη, ολόκληρος ο κόσμος θα ακούει και θα βλέπει Τουρκικό Αιγαίο.

Η Ελλάδα σε όλο αυτό δεν έφερε καμία αντίρρηση, καμία ένσταση, δεν έκανε καμία ανακοπή. Τίποτα. Για μήνες εκκρεμούσε αυτό το θέμα και δεν έκανε τίποτα κανείς. Είναι μια τεράστια αποτυχία της κυβέρνησής σας και πρέπει να απολογηθείτε για αυτό. Η αδράνειά σας, η ολιγωρία σας, η ανικανότητά σας βλάπτει σοβαρά τη Χώρα και τα συμφέροντά μας.»

Εισερχόμενος στο νομοσχέδιο, ο Βουλευτής τόνισε πως όλα δείχνουν πως οι εκλογές έρχονται σύντομα.

«Εσείς οι ίδιοι ανοίξατε την κουβέντα. Ο Πρωθυπουργός και τα κυβερνητικά στελέχη έχουν ανοίξει την προεκλογική περίοδο.

Ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωνε ότι θα πήγαινε σε εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Τώρα τι άλλαξε και υπάρχει αυτή η μεταστροφή; Δεν πείθουν κανέναν οι αβάσιμες δικαιολογίες ότι δήθεν φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ που κάνει αντιπολίτευση.

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης σύρεται σε εκλογές διότι έρχονται ξανά εξαιρετικά δύσκολες μέρες και το μέλλον της Χώρας προδιαγράφεται δυσοίωνο. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή σας έχουν τεράστιες ευθύνες για αυτό.

Εδώ και 3 χρόνια, ο ελληνικός λαός έχει έλθει αντιμέτωπος με λανθασμένες κυβερνητικές επιλογές, που έχουν δημιουργήσει πολλαπλά αδιέξοδα. Έχουν φέρει σε απόγνωση εργαζόμενους και επαγγελματίες, άνεργους και συνταξιούχους, αγρότες και κτηνοτρόφους. Έχουν βυθίσει σε τέλμα τη νέα γενιά, η οποία ασφυκτιά, ψάχνοντας απεγνωσμένα για διεξόδους. Οι εκλογές θα δώσουν το δικαίωμα σε όλους αυτούς να καταδικάσουν την πολιτική σας και θα το κάνουν.»

Σε ότι αφορά τις διατάξεις που αφορούν την εκλογική διαδικασία, τον έλεγχο εσόδων και εξόδων των κομμάτων, καθώς και την ψήφο των απόδημων, υπογράμμισε πως αποτελούν έναν "κεκαλυμμένο" εκλογικό νόμο.

«Τροποποιείτε το Προεδρικό διάταγμα 15/2022 που το φέρατε μόλις τρεις μήνες πριν. Σας καταλαβαίνουμε όμως. Έχετε αγωνία για να παραμείνετε στην εξουσία και αλλάζετε συνεχώς τους δικούς σας νόμους! Το ερώτημα είναι γιατί τόσο άγχος;

Με το νομοσχέδιο θεσμοθετείτε τη μείωση των ποινών για κόμματα και πολιτικούς που παραβιάζουν το νόμο για τη χρηματοδότησή τους.

Λέτε ότι κάνετε "εξορθολογισμό". Όλα αυτά, όμως, έρχονται σε συνέχεια της απόρριψης της τροπολογίας που καταθέσαμε για να δημοσιοποιούνται στα πόθεν έσχες οι δανειακές συμβάσεις και οι ρυθμίσεις δανείων που έχουν τα κόμματα και οι πολιτικοί. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν έχει δάνεια.

Όταν τα κυβερνητικά στελέχη, οι υπουργοί και ο Πρωθυπουργός έχουν εκατομμύρια δανείων, θα πρέπει οι πολίτες να μπορούν να ελέγχουν με ποιους όρους έχουν συναφθεί τα δάνεια, τι επιτόκιο έχουν, ποιες ρυθμίσεις τους έχουν γίνει. Να μπορούν να διαπιστώσουν αν όσα ισχύουν για τα κόμματα και τους πολιτικούς μπορούν να ισχύουν και για τους ίδιους τους πολίτες.

Γιατί αν έχουν προνομιακή μεταχείριση κάποια κόμματα και κάποιοι πολιτικοί τότε μιλάμε για εξάρτηση και αλισβερίσι μεταξύ αυτών των κομμάτων και αυτών των πολιτικών με τις τράπεζες.

Πιστεύω και εσείς κ. Βορίδη ως νομικός και ως πολιτικός θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει να είναι και να φαίνεται τίμια. Θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι το ίδιο το κυβερνών κόμμα, η ΝΔ, που έχει δανεισμό πάνω από 390 εκατ. ευρώ από τράπεζες για να κάνει προεκλογικούς αγώνες και να κερδίζει εκλογές, θα έπρεπε να δημοσιοποιεί όλα όσα αφορούν αυτόν το δανεισμό για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία εξάρτησης και τελικά ζήτημα δημοκρατίας.

Δεν συμφωνείτε ότι πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι πολίτες πως τα πήρε αυτά τα δάνεια, με ποιους όρους, με ποιες ρυθμίσεις, με ποιο επιτόκιο, σε πόσες δεκαετίες ή σε πόσες εκατονταετίες θα τα αποπληρώσει;

Το ίδιο ισχύει και για τον Πρωθυπουργό και πρωτοκλασάτους υπουργούς με τα δάνεια εκατομμυρίων που έχουν λάβει.

Έχετε ψηφίσει και μια διάταξη με την οποία αποκλείσατε την αυτεπάγγελτη δίωξη από τον εισαγγελέα των τραπεζικών στελεχών όταν είναι ύποπτα για τέλεση κακουργηματικής απιστίας.

Δηλαδή, ψηφίσατε διάταξη, ώστε η ίδια η τράπεζα, δηλαδή τα ίδια τα στελέχη, να διώκουν τους εαυτούς τους, αν θέλουν βεβαίως, όταν υπάρχει υποψία χορήγησης περίεργων δανείων ή έχουν κάνει χαριστικές ρυθμίσεις, που ζημιώνουν τις τράπεζες, οι οποίες τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί και υπάρχουν σήμερα με χρήματα του ελληνικού λαού, με πολλές θυσίες του ελληνικού λαού.

Προφανώς και πολλοί βουλευτές όλων των κομμάτων έχουν δάνεια. Προφανώς ο δανεισμός δεν είναι ούτε μεμπτός ούτε παράνομος. Όμως, όταν οι πολίτες χάνουν ακόμα και την πρώτη κατοικία τους και ξεσπιτώνονται με τον πτωχευτικό νόμο που εσείς ψηφίσατε, πρέπει να υπάρχει διαφάνεια στο δανεισμό των κομμάτων και των πολιτικών.

Ωστόσο, όπως φαίνεται, εσείς αρνείστε να δημοσιεύσετε πως ρυθμίζονται και πως εξυπηρετούνται τα δάνειά σας, την ώρα που πολίτες χάνουν τα σπίτια τους από πλειστηριασμούς.

Θα έπρεπε να προστατεύετε την τιμή και την υπόληψη του πολιτικού κόσμου. Εσείς, όμως, με τη νομοθέτησή σας, τον απαξιώνετε κάθε μέρα και περισσότερο στα μάτια των πολιτών.»

Σχετικά με τις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν τους απόδημους, τόνισε πως χρειάζεται πλειοψηφία 2/3 για μια τέτοια νομοθέτηση και κάλεσε τον αρμόδιο υπουργό να τις αποσύρει και να επανέλθει με ειδικό νομοσχέδιο.

Κλείνοντας, ο κ. Καλαματιανός εστίασε στις διατάξεις του νομοσχεδίου για τους Ο.Τ.Α.

«Το Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει αποφανθεί κατά πλειοψηφία για τις αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις σας με την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τα Δημοτικά Συμβούλια.

Με το νομοσχέδιο αυτό συνεχίζετε τον αντιδημοκρατικό κατήφορό σας. Συνεχίζετε να αφαιρείτε δικαιώματα από τις παρατάξεις της μειοψηφίας στους Ο.Τ.Α.

Το γνωρίζουμε ότι δεν σας αρέσει και έχετε αλλεργία σε οποιαδήποτε αντιπολιτευτική φωνή. Τώρα, όμως, φτάσατε στο σημείο να εισάγετε, με το άρθρο 44, την κατάργηση του διαχρονικά κατοχυρωμένου δικαιώματος των μειοψηφικών παρατάξεων να προτάσσουν θέματα προ ημερησίας διατάξεως για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Πραγματικά ξεπεράσατε κάθε όριο. Ήδη έχετε υποκαταστήσει το Δημοτικό Συμβούλιο από την οικονομική επιτροπή και αυτό κρίθηκε αντισυνταγματικό από το ΣτΕ.

Ήδη έχετε καταργήσει την δυνατότητα του Δημοτικού Συμβουλίου να συζητάει οποιοδήποτε θέμα της οικονομικής επιτροπής θεωρεί σημαντικό.

Ήδη έχετε ψηφίσει τον νέο αντιδημοκρατικό εκλογικό νόμο όπου με το 43% κατοχυρώνεται στον πρώτο συνδυασμό το 60% των εδρών στο Δημοτικό Συμβούλιο και εκμηδενίζετε τη μειοψηφία.

Και τώρα φιμώνετε ακόμα περισσότερο τις μειοψηφίες και τους απαγορεύετε να θέτουν προ ημερησίας διατάξεως θέματα για συζήτηση. Πρόκειται για μια κατάφωρα αντιδημοκρατική διάταξη. Μήπως θέλετε να καταργήσετε εντελώς τα Δημοτικά Συμβούλια; Εκεί το πάτε!

Ακόμα και η ΚΕΔΕ που στην πλειοψηφία της αποτελείται από δημάρχους προσκείμενους στη ΝΔ, στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ της εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της. Επισήμανε ότι σε καμία περίπτωση δεν την εκφράζει αυτή η διάταξη. Περιμένουμε να δούμε αν θα επιμείνετε σε αυτή την απαράδεκτη διάταξη. Σας καλούμε να την αποσύρετε.

Ως προς τις λοιπές διατάξεις που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι επίσης ένα προβληματικό νομοσχέδιο.

Όπως συμβαίνει και με άλλους νόμους του υπουργείου σας, περιέχει διατάξεις που αντί να επιλύουν ζητήματα, δημιουργούν περισσότερα προβλήματα και δυσλειτουργίες.

Μια αποσπασματική νομοθέτηση χωρίς συνοχή. Νομοθετείτε χωρίς κανένα όραμα, χωρίς βούληση να πάτε την Χώρα μπροστά!»​

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)