to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:34 | 15.04.2021

Πολιτική

Δ. Καλαματιανός: Η κυβέρνηση επιχειρεί την υποβάθμιση του Α.Σ.Ε.Π. σε κομματικά ελεγχόμενο όργανο

«Το Α.Σ.Ε.Π. είναι θεσμός που βρίσκεται ψηλά στην εκτίμηση των πολιτών και έχει τον σεβασμό τους. Από την ίδρυσή του αποτελεί εχέγγυο ορθής λειτουργίας και αξιοκρατίας», επεσήμανε στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής ο Δ. Καλαματιανός, βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ


Η τοποθέτηση του Δ. Καλαματιανού, βουλευτή Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών για τον εσωτερικό έλεγχο:

«Τι συνέβη και φέρνετε καινούργια διάταξη άρον-άρον; Φαίνεται ότι κάτι δεν σας βγαίνει και την είχατε έτοιμη, φέρνοντας τη μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα από την ψήφιση της προηγούμενης. Έτσι εύκολα αλλάζετε άποψη σε τόσο σοβαρά νομοθετήματα;», ρώτησε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής ο Διονύσης Καλαματιανός, απευθυνόμενος στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Βορίδη για το πολύ σοβαρό ζήτημα της ψήφου των αποδήμων.

Στην αρχή της τοποθέτησής του, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει μπει σε μια διαδικασία δημιουργίας εντυπώσεων, προσπαθώντας παράλληλα να διαστρέψει την πραγματικότητα και να παραπλανήσει τους Έλληνες της Διασποράς για μικροπολιτικούς και ψηφοθηρικούς λόγους.

«Προσπαθεί να θολώσει τα νερά ενώ είναι ξεκάθαρη η θέση και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ίδια και σταθερή θέση, χρόνια τώρα. Άλλοι άλλαξαν θέση και τώρα εμφανίζονται τιμητές.

Είναι ξεκάθαρο ότι η πρόταση αναθεώρησης του ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε ότι συγκεκριμένος αριθμός βουλευτών εκλέγονται σε ευρύτερες εκλογικές περιφέρειες μόνιμης εγκατάστασης απόδημου Ελληνισμού, με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κάθε μία από αυτές, χωρίς περιορισμούς πλην της ιδιότητας του Έλληνα πολίτη.

Επειδή δεν παίξαμε, ούτε παίζουμε ποτέ εκλογικά και μικροκομματικά παιχνίδια στις πλάτες των Αποδήμων και επειδή θέλαμε και θέλουμε να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία, συναινέσαμε σε μια  διακομματική πρόταση που ψηφίστηκε, μόλις πριν λίγους μήνες από την μεγάλη πλειοψηφία του κοινοβουλίου. Τώρα τι έγινε κ. Υπουργέ και αλλάξατε γνώμη;

Δεν επιτρέπεται τόσο σοβαρά θέματα να τα αντιμετωπίζετε με τέτοια προχειρότητα, μικροπρέπεια και υστεροβουλία. Αφήστε, λοιπόν, τα επικοινωνιακά τεχνάσματα. Σεβαστείτε το Σύνταγμα, τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και τους απόδημους Έλληνες».

Ερχόμενος στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, υποστήριξε ότι οι περισσότερες διατάξεις του είναι επανάληψη ή συρραφή προηγούμενων.

«Οι νέες διατάξεις που φέρνετε είτε αλλοιώνουν σε μεγάλο βαθμό την δημόσια διοίκηση εισάγοντας θεσμούς ξένους προς την ελληνική πραγματικότητα, είτε είναι εντελώς ρουσφετολογικές και πελατειακές.

Με τις νέες ρυθμίσεις που φέρνετε για τις οικονομικές επιτροπές για πολλοστή φορά μεταβιβάζετε αρμοδιότητες των εκλεγμένων συμβούλων. Από τότε που αναλάβατε, σιγά-σιγά ξηλώνετε την απλή αναλογική και δεν σέβεστε την ψήφο των πολιτών στις εκλογές του 2019 για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Αποψιλώνετε σταδιακά το Δημοτικό Συμβούλιο από αρμοδιότητες και τις δίνετε στην Οικονομική Επιτροπή. Έχετε καταστήσει το Δημοτικό Συμβούλιο διακοσμητικό.

Για τον εσωτερικό έλεγχο, ο Βουλευτής ανέφερε τα εξής:

«Προφανώς και είμαστε υπέρ σε κάθε είδους έλεγχο, ο οποίος θα λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και θα προστατεύει, τόσο το δημόσιο χρήμα, όσο και την υπεραξία της δημόσιας διοίκησης.

Όμως, εσωτερικός έλεγχος, διαδικασία εσωτερικού ελέγχου σε οποιοδήποτε φορέα, δεν μπορεί να υπάρξει όταν υπάγεται απευθείας στην ευθύνη και στον έλεγχο του επικεφαλής του ίδιου φορέα.

Επίσης, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη στο νομοσχέδιό σας για αξιοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες, τόσο στο επίπεδο της στελέχωσης των Μονάδων Εσωτερικού Ελέγχου, όσο και στο επίπεδο της επιλογής προϊσταμένων των μονάδων αυτών. Τα περί ανεξαρτησίας, προφανώς και είναι προσχηματικά.

Προκύπτουν όμως και άλλα ερωτήματα.

Αλήθεια, ο Σύμβουλος Ακεραιότητας τι σκοπό θα επιτελεί; Τι θα εισφέρει στην δημόσια διοίκηση; Ο στόχος σας είναι να παρακάμψετε τους δημοσίους υπαλλήλους, που έχουν υποχρέωση αντικειμενικότητας και αμεροληψίας.

Και βέβαια δεν προβλέπετε τη διασφάλιση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας στη διαδικασία επιλογής του Συμβούλου Ακεραιότητας, η οποία δεν θα διενεργείται από το ΑΣΕΠ.

Αντίθετα, προβλέπετε να γίνεται από τριμελή Επιτροπή που συγκροτείται με απόφαση του Διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Αυτός, όμως, δεν έχει επιλεγεί με συγκεκριμένη αξιοκρατική διαδικασία, αλλά αποτελεί προσωπική επιλογή του Πρωθυπουργού. Είναι ο εκλεκτός του Πρωθυπουργού, όπως εσείς νομοθετήσατε».

Σε ό, τι αφορά την διάταξη για το Α.Σ.Ε.Π, υπογράμμισε ότι αυτή δεν είναι απλά μια διάταξη δείγμα κακής νομοθέτησης. Είναι μια απολύτως φωτογραφική διάταξη προκειμένου να ελέγχει η κυβέρνηση το ποιος θα γίνει Πρόεδρος στο Α.Σ.Ε.Π.

«Το Α.Σ.Ε.Π. είναι θεσμός που βρίσκεται ψηλά στην εκτίμηση των πολιτών και έχει τον σεβασμό τους. Από την ίδρυσή του αποτελεί εχέγγυο ορθής λειτουργίας και αξιοκρατίας.

Δυόμιση, μόλις, μήνες μετά το δικό σας νομοσχέδιο, με το οποίο παρατείνατε τις θητείες των αντιπροέδρων του ΑΣΕΠ, έρχεστε τώρα και νομοθετείτε εκ νέου, ώστε να επιτραπούν οι προαγωγές και να επιτύχετε τον στόχο σας.

Νομοθετείτε, λοιπόν, το εξής: Όποιος υπηρετεί ως Αντιπρόεδρος ή Μέλος μπορεί να διοριστεί σε ανώτερη θέση, άρα και στη θέση του Προέδρου για άλλα έξι χρόνια.

Στην πραγματικότητα θέτετε σε πλήρη ομηρία τους Αντιπροέδρους και τα Μέλη του Α.Σ.Ε.Π. γιατί θα προσμένουν από κάθε κυβέρνηση, μήπως προαχθούν σε Πρόεδρο ή Αντιπροέδρους με τη διάταξη που φέρνετε.   Επιχειρείτε την υποβάθμιση του Α.Σ.Ε.Π. σε κομματικά ελεγχόμενο όργανο».

Κλείνοντας, ο κ. Καλαματιανός εξέφρασε την άποψη ό, τι το νομοσχέδιο αυτό είναι ένα ακόμα νομοσχέδιο που στόχο έχει την αλλοίωση του αμερόληπτου και αξιοκρατικού χαρακτήρα της δημόσιας διοίκησης και την άλωσή της. Παράλληλα, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση τόνισε πως:

«Οφείλετε, όμως, να συνειδητοποιήσετε ότι δεν θα κυβερνάτε για πάντα. Έτσι γίνεται στη δημοκρατία. Και όταν αποχωρήσετε θα έχετε αφήσει πίσω σας ένα κράτος πελατειακό ξανά, το οποίο θα απέχει πολύ από το ευρωπαϊκό κράτος δικαίου που οραματιζόμαστε.

Και θα έλθει μια προοδευτική διακυβέρνηση για να το ξαναβάλει στις ράγες της αξιοκρατίας και της αμεροληψίας για να υπηρετεί τους πολίτες».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)