to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:16 | 25.11.2021

Πολιτική

Δ. Καλαματιανός: Αδιαφορία της κυβέρνησης για τα ασφυκτικά προβλήματα αγροτών και κτηνοτρόφων

«Φαίνεται πως δεν σας ενδιαφέρει οι κτηνοτρόφοι να έχουν πρόσβαση σε δημόσιους χώρους και δημόσιες υποδομές σε ρεύμα, σε νερό, σε δρόμους κ.α.», τόνισε στην Ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, Δ. Καλαματιανός


Ομιλία του Βουλευτή Ηλείας και αναπληρωτή Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Διονύση Καλαματιανού, στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση σ/ν του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Για μια ακόμα αποτυχία της κυβέρνησης να νομοθετήσει ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό πλαίσιο που θα δίνει απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματα αγροτών και κτηνοτρόφων, έκανε λόγο ο Διονύσης Καλαματιανός.

Στην αρχή της τοποθέτησής του, ο Βουλευτής περιέγραψε από το Βήμα της Βουλής την δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο πρωτογενής τομέας. Υπογράμμισε πως αγρότες και κτηνοτρόφοι, εκτός όλων των άλλων δυσκολιών και δυσχερειών, έχουν ν’ αντιμετωπίσουν και τις κυβερνητικές ιδεοληπτικές επιλογές.

«Ο πολύπαθος πρωτογενής τομέας, δεν έχει μόνο ν’ αντιμετωπίσει τις βαριές οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης και τα προβλήματα στη διάθεση των προϊόντων.

Δεν έχει μόνο ν’ αντιμετωπίσει την ακρίβεια και την εκρηκτική αύξηση των τιμών σε αγροεφόδια, ζωοτροφές, πετρέλαιο και ρεύμα, μεταφορές και υπηρεσίες. Την εκτόξευση του κόστους παραγωγής και των λειτουργικών εξόδων των παραγωγών.

Δεν έχει μόνο ν’ αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση. Τις ζημιές από τα έντονα και ακραία καιρικά φαινόμενα. Ή καταστροφές, όπως αυτές που προήλθαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Έχει ν’ αντιμετωπίσει και τις δικές σας νεοφιλελεύθερες πολιτικές και επιλογές.

Έχει ν’ αντιμετωπίσει τις καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις. Έχει ν’ αντιμετωπίσει τη μεγάλη μείωση, κατά 63 εκατ. ευρώ, των ενισχύσεων. Έχει ν’ αντιμετωπίσει ανεξέλεγκτα φαινόμενα νοθείας και ελληνοποιήσεων.

Πρόσφατα, ορθώσατε ανυπέρβλητα εμπόδια και στη συμμετοχή πολλών μικρομεσαίων παραγωγών στις λαϊκές αγορές. Σε ανθρώπους που αυτές τις δύσκολες εποχές έβρισκαν εκεί μια διέξοδο για να διαθέσουν τα προϊόντα τους. Ουσιαστικά τους το αφαιρέσατε και αυτό το δικαίωμα.»

Σε ότι αφορά το νομοσχέδιο, ο Βουλευτής υποστήριξε πως η κυβέρνηση προσπαθεί ξανά με μπαλώματα και προσθαφαιρέσεις να βελτιώσει δικές της αστοχίες, ελλείψεις και παραλείψεις.

«Πριν από σχεδόν 1,5 χρόνο, με τον 4711/2020, προσπαθήσατε να απλοποιήσετε την ίδρυση και τη λειτουργία των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Προφανώς, δεν το πετύχατε.

Και έρχεστε τώρα να ξαναπροσπαθήσετε. Δεν είναι βέβαια μόνο το Υπουργείο σας που δεν τα καταφέρνει. Υπάρχουν πολλά Υπουργεία που αναγκάζονται να αλλάξουν τη νομοθεσία που τα ίδια έχουν τροποποιήσει σε σύντομο χρόνο.

Και πάλι, όμως, τα προβλήματα παραμένουν.

Τώρα έρχεστε και λέτε ότι βρήκατε μόνιμη λύση για τη νομιμοποίηση των υφιστάμενων σταβλικών εγκαταστάσεων.

Η αλήθεια είναι ότι νομίζετε ότι λύνετε τα προβλήματα απλοποιώντας διαδικασίες. Και δεν παραλείπετε, για άλλη μια φορά, πολλά ζητήματα να τα παραπέμπετε σε ρύθμιση μέσω υπουργικών αποφάσεων.

Αυτό που προκύπτει είναι ότι από το νομοσχέδιο δεν ωφελούνται οι κτηνοτρόφοι με μικρούς κύκλους εργασιών. Η μεγάλη, δηλαδή, πλειοψηφία των κτηνοτρόφων της χώρας.

Ουσιαστικά συνεχίζουν στο στάδιο της ίδρυσης κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων να καταθέτουν στην αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής όλα τα έγγραφα που προβλέπει το σημερινό πλαίσιο του νόμου 4056. Για παράδειγμα, τη βεβαίωση της υπηρεσίας δόμησης, την πράξη του αποχαρακτηρισμού αν χρειάζεται κ.α.

Αλλά και στο στάδιο της δημιουργίας και λειτουργίας καταθέτουν τα υπόλοιπα έγγραφα που ορίζει το σημερινό πλαίσιο. Απλά αυτό θα το κάνουν λίγο αργότερα.

Επίσης, παραμένουν τα προβλήματα αδειοδοτήσεων σε σχέση με τις δασικές υπηρεσίες.

Στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει διασύνδεση μεταξύ της ανάγκης να προστατευθούν οι περιοχές Natura και της βιώσιμης αγρο-δασικής οικονομίας.

Αλήθεια, δεν συμφωνείτε ότι είναι αποτελεσματικό να συμμετέχει ο ίδιος ο κτηνοτρόφος στην φροντίδα, στη λειτουργία και στην προστασία των δασικών οικοσυστημάτων;

Αυτή την ανάγκη τη ζήσαμε εμείς στην Ηλεία το καλοκαίρι, με τις πυρκαγιές. Βιώσαμε τις συγκινητικές προσπάθειες των ντόπιων κατοίκων να σώσουν τα χωριά και τα δάση τους από τη μανία της πύρινης λαίλαπας.

Βέβαια, η απουσία αυτής της διασύνδεσης από το νομοσχέδιο δεν είναι τυχαία. Έχει να κάνει με τους δασικούς χάρτες και την υπονόμευσή τους από την κυβέρνησή σας.

Όσα ξεκίνησε να βάλει σε τάξη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μετά από δεκαετίες μηδενικής δασικής πολιτικής στη χώρα μας, ήρθατε εσείς και τους βάλατε ανάχωμα.

Αλλά, ούτε και τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης προχωρούν. Αλήθεια, εσείς δεν φωνάζατε, ως αντιπολίτευση, για τα σχέδια; Τώρα γιατί δεν τα τρέχετε;

Επιπλέον, δεν δίνετε λύση στα μεγάλα προβλήματα της έκδοσης άδειας ίδρυσης για εγκαταστάσεις εντός κοινοτήτων που χαρακτηρίζονται ορεινές. Προβλέπεται ότι στις περιοχές αυτές για την αναγκαία μείωση των αποστάσεων χρειάζεται απόφαση της Αρμόδιας Αδειοδοτικής Αρχής. Τι σημαίνει αυτό; Αύξηση της διοικητικής δουλειάς.

Παράλληλα, καμία πρόβλεψη, καμία μέριμνα δεν υπάρχει και για δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων με οριοθέτηση σε δημόσιες ή δημοτικές εκτάσεις.

Φαίνεται πως δεν σας ενδιαφέρει οι κτηνοτρόφοι να έχουν πρόσβαση σε δημόσιους χώρους και δημόσιες υποδομές σε ρεύμα, σε νερό, σε δρόμους κ.α.

Δεν σας ενδιαφέρει να απαλλάσσονται από τη γραφειοκρατία και τα παραπάνω έξοδα προκειμένου να αδειοδοτηθούν.

Σε ότι αφορά τον ΕΛΓΑ, αν και εξαγγείλατε το 100% της ασφαλιζόμενης αξίας ως αποζημίωση, δεν καταργείτε το μείον 30% για ζημιές σε προανθικό και ανθικό στάδιο από παγετό. Άρα για ποιο 100% μιλάτε;»

Κλείνοντας, ο κ. Καλαματιανός τόνισε ότι η κυβέρνηση αδυνατεί να παρέμβει αποφασιστικά στα κρίσιμα ζητήματα του αγροτικού κόσμου, που βλέπει το εισόδημά του μέρα με τη μέρα να συμπιέζεται και να ελαττώνεται όλο και περισσότερο.

«Ενός αγροτικού κόσμου που δέχεται το ένα χτύπημα μετά το άλλο. Που βλέπει τα προϊόντα του να παραμένουν στις αποθήκες ή να σαπίζουν στα χωράφια. Που βλέπει την ακρίβεια να τον στραγγαλίζει. Που βλέπει, επίσης, την κυβέρνηση ν’ αδιαφορεί και να υποστηρίζει ότι όλα θα τα ρυθμίσει η ελεύθερη αγορά, χωρίς καμία κρατική παρέμβαση βοήθειας.

Αλήθεια, έχετε αναρωτηθεί πως αντέχουν όλοι αυτοί άνθρωποι και πως κρατιούνται ακόμα όρθιοι; Πως τα βγάζουν πέρα με το αυξημένο κόστος διαβίωσης, τα αυξημένα λειτουργικά έξοδα και τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις τους; Πως θα καταφέρουν να καλλιεργήσουν και να παράξουν με μηδενικά έσοδα και με τις ανατιμήσεις να έχουν πάρει φωτιά;

Πολύ φοβάμαι πως με την πολιτική της αδράνειας και της αδιαφορίας που επιδεικνύετε, οδηγούμαστε ολοταχώς προς μια επισιτιστική κρίση.

Όμως, δεν πρέπει να υποτιμάτε τον κόσμο της αγροτιάς. Έχει καταλάβει πλέον τις επιλογές σας. Δεν περιμένει τίποτα από εσάς.

Το σίγουρο είναι ότι τη δυναμική απάντησή του θα την έχετε.»

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)