to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:45 | 26.05.2015

πηγή: Στο Κόκκινο

Κοινωνία

Δ. Χριστόπουλος: «Εργαζόμαστε για μια κοινωνία που κοιτάει στο μέλλον»

Για τους όρους και το δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας από παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς αλλά και το ευρύτερο πλαίσιο τις μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης μιλάει στο Κόκκινο και τον Κώστα Aρβανίτη ο Δημήτρης Χριστόπουλος, καθηγητής Kοινωνικών Eπιστημών στο Πάντειο και μέλος στην Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.


 

Τι έχει αλλάξει στο μεταναστευτικό από τις 25 Γενάρη μέχρι σήμερα;

Χτες (Δευτέρα) έληξε η διαβούλευση του νομοσχεδίου που αφορά τους όρους κτήσης της Ελληνικής ιθαγένειας από παιδιά μεταναστών. Ο αγώνας θα τελειώσει όταν γίνει νόμος του κράτους - εντός των τριών επόμενων εβδομάδων θα γίνει η απαραίτητη νομοθετική πρωτοβουλία. Οι συγκεκριμένες πολιτικές συνθήκες, της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης, ωφέλησαν ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε σε αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία. Η καταγωγή είναι συστατικό κομμάτι της ταυτότητας του κάθε ατόμου και πολύ σημαντικό, αλλά δεν μπορεί να καθορίζει την κρίσιμη ιδιότητα του ανθρώπου ως πολίτη.


Αφομοίωση ή ενσωμάτωση;

Η αφομοίωση είναι μηχανισμός ενσωμάτωσης. Δηλαδή η αφομοίωση κοιτάει να εντάξει σε ένα "κορμό" τους ανθρώπους, αφήνοντας όμως "έξω" τα χαρακτηριστικά που τους καθιστούν διαφορετικούς - διακριτούς. Επομένως μπορούμε να σκεφτούμε ενσωμάτωση με αφομοίωση, μπορούμε πιθανός να σκεφτούμε και ενσωμάτωση με λιγότερο ή και ενδεχομένως καθόλου αφομοίωση. Όμως στην Ελλάδα ενσωμάτωση χωρίς αφομοίωση ιστορικά δεν γίνεται. Δεν γίνεται σε ένα κράτος - εθνικό να διανοηθείς να εντάξεις άτομα στο εθνικό κορμό, διατηρώντας τους διαφορετικούς. Πρέπει να βρούμε τον κατάλληλο μηχανισμό, που θα ενσωματώνει τους μετανάστες στον κοινωνικό ιστό, διατηρώντας παράλληλα μέρος των πολιτισμικών τους χαρακτηριστικών.

Τι είδους Έλληνες θέλουμε; Το κρίσιμο ερώτημα της ταυτότητας

Στην Ελλάδα θα πρέπει να αρχίσουμε να απαντάμε αυτό το ερώτημα με όρους που θα ανατρέχουν στην νεότερη Ελληνική ιστορία, αλλά και όρους που θα ανατρέχουν στην συγκυρία και στο μέλλον.

Ιστορικό και εθνικό χρέος να αλλάξουμε τον κώδικα της ιθαγένειας, ώστε όλα τα παιδιά που αναθρέφονται και πάνε σχολείο στην χώρας μας, να μπορέσουν να αναπτύξουν ένα δεσμό με το κράτος.

Η ιθαγένεια δεν είναι πανάκεια

Η ιθαγένεια είναι ένα απλό ανάχωμα, δεν λύνει τα προβλήματα της φτώχειας, την αμορφωσιά, τον κοινωνικό ρατσισμό και αποκλεισμό. Τα ζητήματα μάλιστα ενσωμάτωσης δεν αφορούν μόνο τους μετανάστες. Οι άνθρωποι που βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό σήμερα είναι όλοι όσοι ζουν κάτω από την "κόκκινη" βιοτική γραμμή. 

Μέσα από τα κινήματα και τους φορείς άπαξ και ψηφιστεί το νομοσχέδιο θα πρέπει να μεταλαμπαδευτεί στην κοινωνία το μήνυμα περί αντίληψης του έθνους που θα κοιτάει στο μέλλον, σημείωσε ο κ . Χριστόπουλος.

Η νομιμότητα προϋπόθεση για την ιθαγένεια

Τα παιδιά τα οποία γεννιούνται στην Ελλάδα και ένας από τους γονείς τους ζει στην χώρα πέντε χρόνια (πρέπει η νομιμότητά τους να είναι τακτοποιημένη), μπορεί να αποκτήσει την Ελληνική ιθαγένεια όταν πάει στην πρώτη δημοτικού.

Τα παιδιά τα οποία δεν γεννήθηκαν στην Ελλάδα, αλλά μαθητεύουν σε Ελληνικό σχολείο, μπορούν να αποκτήσουν την Ελληνική ιθαγένεια μετά από εννέα χρόνια ή μετά από έξι χρόνια σε σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Παράλληλα θα μπορεί να αποκτήσει κάποιος Ελληνική ιθαγένεια εάν έχει απολυτήριο ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)