to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:19 | 15.04.2021

Πολιτική

Δ. Χατζησωκράτης: Η «ατομική σύμβαση» θα γίνει η καταστροφή του εργαζόμενου (βίντεο)

Συνέντευξη του μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρη Χατζησωκράτη, στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA και την εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA” (Ι. Χασαπόπουλος – Α. Βούλγαρη)


“Με τον κ. Χατζηδάκη, έχουν χάσει οι λέξεις τη σημασία τους. Η πραγματικότητα είναι ότι και το οχτάωρο καταργείται, θεσπίζεται δεκάωρη εργασία με απλήρωτες υπερωρίες και με ατομικές συμβάσεις, και επιχειρείται η αποδιάρθρωση του συνδικαλιστικού κινήματος. Αυτό γίνεται ώστε ο εργαζόμενος να είναι πλήρως αποδυναμωμένος και να αποδέχεται τους όρους του εργοδότη. Μιλάμε για δύο ισότιμους εταίρους; Από τη μία πλευρά ο εργοδότης και από την άλλη πλευρά ο εργαζόμενος τη στιγμή που έχουμε 1.100.000 ανέργους;”.

“Αυτό που θα γίνεται είναι ό, τι ακριβώς θέλει ο εργοδότης. Μας λέει ο κ. Χατζηδάκης “αθώα” ότι και σήμερα υπάρχει ατομική σύμβαση. Βεβαίως, αλλά ο εργαζόμενος την υπογράφει με βάση την συλλογική του σύμβαση. Αυτό που γίνεται σήμερα είναι κάτι άλλο. Σήμερα καλείται ο εργαζόμενος να συμφωνήσει με τον εργοδότη πόσο θα εργαστεί. Αν θα δουλέψει δηλαδή 10 ώρες και για πόσο χρονικό διάστημα για να πάει αργότερα ‘να μαζέψει τις ελιές’. Αν, όμως, αργότερα, αυξηθούν οι παραγγελίες του εργοδότη, ποιου θα γίνει το χατίρι; Του εργαζόμενου που θα νομίζει ότι θα έχει άδεια αυτές τις ώρες που μάζεψε το προηγούμενο διάστημα ή του εργοδότη;”. 

“Και όλα αυτά με ένα αποδυναμωμένο συνδικαλιστικό κίνημα, το οποίο θέλει να αποδυναμώσει ο κ. Χατζηδάκης περισσότερο. Μιλάμε για την Ελλάδα και ο κ. Χατζηδάκης μας λέει ότι αυτά γίνονται και στην Ευρώπη, με τη διαφορά ότι στην Ευρώπη, μόνο με τη συμφωνία των συνδικάτων γίνονται αυτά. Η 'ατομική σύμβαση' θα γίνει  η καταστροφή του εργαζόμενου".

Το βίντεο της συνέντευξης:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)