to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:53 | 12.06.2015

Πολιτική

Δ. Χαραλαμπίδου: Aνάγκη διαβούλευσης για ένα νέο πλαίσιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Χαιρετισμός της Γ’ Αντιπροέδρου της βουλής, βουλευτού ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης, Δέσποινας Χαραλαμπίδου στην διημερίδα του ΕΚΔΔΑ, με θέμα «Καλές Πρακτικές των Δήμων στην Εφαρμογή Δημόσιων Πολιτικών»


            Στην διημερίδα με θέμα «Καλές Πρακτικές των Δήμων στην Εφαρμογή Δημόσιων Πολιτικών» που διοργανώνει το Εθνικό κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης», στο ξενοδοχείο «Καψής», παρευρέθηκε την Παρασκευή 12 Ιουνίου η Δέσποινα Χαραλαμπίδου.

Στο πλαίσιο χαιρετισμού που απεύθυνε κατά τη διάρκεια της παρέμβασής της, συνεχάρη την ΚΕΔΔΑ για την διοργάνωση της διημερίδας, αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στους Δήμους μετά από 5 χρόνια μνημονιακής διακυβέρνησης αλλά και στις τραγικές συνέπειες του «Καλλικράτη» σε αυτή. Στη συνέχεια της ομιλίας της η Δέσποινα Χαραλαμπίδου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ασφυκτική κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα , από τις αιτιάσεις των δανειστών και στην εμπειρία της διαπραγμάτευσης. Τόνισε ότι «…η κοπιώδης διαδικασία της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς έχει πλέον ένα ορατό τέλος...» και ζήτησε σε αυτή την τελευταία φάση την στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τέλος η αντιπρόεδρος της Βουλής σημείωσε την ανάγκη να ξεκινήσει μία μεγάλη διαδικασία διαβούλευσης για ένα νέο πλαίσιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που όπως είπε «θα μπορεί να διασφαλίζει την προώθηση καλών πρακτικών στην διοίκηση, με ενίσχυση των πρωτοβουλιών κοινωνικής οικονομίας, με έξυπνες και ευέλικτες δράσεις κοινωνικής πολιτικής, με διατήρηση και διεύρυνση των ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου, με κεντρική ιδέα την ανακύκλωση των απορριμμάτων, με καινοτόμες ψηφιακές πρωτοβουλίες και αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων για τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων».

Η διημερίδα συνεχίζεται όλη τη διάρκεια της μέρας.

Ακολουθεί ολόκληρος ο χαιρετισμός της Δέσποινας Χαραλαμπίδου

Φίλοι και φίλες,

Θα ήθελα πρώτα απ’ όλα να ευχαριστήσω το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, που με προσκάλεσε σε αυτή τη διημερίδα.

Δυστυχώς δεν κατάφερα να παρευρεθώ στις εργασίες της χθεσινής ημέρας και στην εναρκτήρια ομιλία, γεγονός που θα μου συγχωρήσετε, καθώς όφειλα ταυτόχρονα να βρίσκομαι στις διαδικασίες του Κοινοβουλίου.

Και λέω δυστυχώς διότι τέτοιες πρωτοβουλίες, που δίνουν την ευκαιρία σε αιρετούς και αυτοδιοικητικά στελέχη να συνομιλήσουν, θα μου επιτρέψετε να πω, σε ένα πιο χαλαρό πλαίσιο, και με ένα θετικό πρόσημο, αυτό της ανάδειξης, της διερεύνησης και του προβληματισμού για την εξεύρεση καινοτόμων, καλών πρακτικών άσκησης διοίκησης, αποτελούν βέβαιη ανάγκη της τοπικής αυτοδιοίκησης σήμερα, τόσο στη Βόρεια Ελλάδα, που όπως βλέπω, εκπροσωπείται επαρκώς, όσο και ευρύτερα.

Φίλοι και φίλες, κυρίες και κύριοι δήμαρχοι, κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι των δημοτικών σχημάτων,

παρά το θετικό πρόσημο που θέλουμε να έχει μία τέτοια συζήτηση, δεν μπορεί κανείς να μην αναφερθεί, στην αρνητική κατάσταση, στο δύσκολο αυτό πλαίσιο, που βιώνουν σήμερα οι θεσμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, όσο και οι πολίτες, μετά από 5 χρόνια συνεπούς μνημονιακής λεηλασίας των πόρων τους. Σήμερα μετά από πέντε σχεδόν χρόνια εφαρμογής της μνημονιακής πολιτικής και του «Καλλικράτη», η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση έχει υποστεί μία τεράστια μείωση, πάνω από 60% των θεσμοθετημένων πόρων της. Σε συνδυασμό δε με τις απολύσεις, την απαγόρευση των προσλήψεων, τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και τη μεταφορά επιπλέον πλήθους αρμοδιοτήτων, χωρίς τη μεταφορά των αναγκαίων πόρων, οι περικοπές οδήγησαν την Αυτοδιοίκηση σε παρατεταμένη διακινδύνευση κατάρρευσης.

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στην περιφεριακή αυτοδιοίκηση, την οποία παρακολουθώ πιο στενά ως περιφερειακή σύμβουλος στο συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, όπου και εκεί η μείωση των πόρων ανέρχεται περίπου στο 40%.

Είναι γεγονός και σήμερα αποδεκτό από όλους, έχασε δηλαδή ακόμη και τους πρώην υποστηρικτές του, ότι ο «Καλλικράτης» αποτέλεσε το όχημα υλοποίησης της νεοφιλελεύθερης στρατηγικής που επιτάσσει «λιγότερο κράτος», δημοσιονομική πειθαρχία σε βάρος των κοινωνικών αναγκών, ανταγωνιστικότητα αντί για ενίσχυση της απασχόλησης και κατοχύρωσης των εργασιακών δικαιωμάτων. Αποτέλεσε ουσιαστικά το όχημα επιβολής της νεοφιλελεύθερης μνημονιακής λογικής στο επίπεδο της αυτοδιοίκησης.

Επίσης γεγονός σήμερα αποτελούν οι συνθήκες οικονομικής ασφυξίας που οι δανειστές έχουν επιβάλλει στη χώρα. Ένα ιδιότυπο καθεστώς όπου η χρηματοδότηση από το εξωτερικό έχει σταματήσει από τον περασμένο Αύγουστο και η χώρα εκπλήρωνε σταθερά και κανονικά τις υποχρεώσεις τις, τόσο προς το εσωτερικό και θα συνεχίσει να το κάνει, όσο και προς το εξωτερικό μέχρι και τον Μάιο.

Φίλοι και φίλες, η κοπιώδης διαδικασία της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς έχει πλέον ένα ορατό τέλος, καιρός ήταν, θα πει κανείς μαζί του κι εγώ, αλλά όταν οι δανειστές έχουν συνηθίσει να υπαγορεύουν πολιτικές και οι ελληνικές κυβερνήσεις να εκτελούν, ήταν βέβαιο πως η αλλαγή αυτής της κατάστασης θα τους ενοχλούσε και όπως είδαμε πολλές φορές προσπάθησαν να την δυναμιτίσουν ζητώντας τη μάνα μας και τον πατέρα μας. Σε αυτή την τελευταία φάση θέλουμε την τοπική αυτοδιοίκηση να παίζει έναν προωθητικό ρόλο, για να μπορέσουμε να ασχοληθούμε στη συνέχεια με τα πραγματικά καθημερινά προβλήματα του τόπου.

Σήμερα η τοπική αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας, που θα βάζει στο επίκεντρο τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις ανάγκες του, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης, ως πυλώνα δημοκρατίας και συμμετοχής των πολιτών, την αειφόρο ανάπτυξη προς όφελος των πολλών.

Ένα νέο πλαίσιο που σε εκτενή διαβούλευση με τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης και τους πολίτες, θα μπορεί να διασφαλίζει την προώθηση καλών πρακτικών στην διοίκηση, με ενίσχυση των πρωτοβουλιών κοινωνικής οικονομίας, με έξυπνες και ευέλικτες δράσεις κοινωνικής πολιτικής, με διατήρηση και διεύρυνση των ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου, με κεντρική ιδέα την ανακύκλωση των απορριμάτων, με καινοτόμες ψηφιακές πρωτοβουλίες και αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων για τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων.

Σε αυτή την κατεύθυνση θεωρώ ότι μπορεί να συμβάλλει και η παρούσα διημερίδα και τα συμπεράσματα που θα βγουν από αυτή. Για αυτό το λόγο, θα ήθελα να σας ευχηθώ ολόψυχα την όσο δυνατόν πιο παραγωγική συνέχιση της συζήτησης και την σημερινή ημέρα,

Σας ευχαριστώ που με καλέσατε.

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)